שתף קטע נבחר

שיפור ביחסי ישראל והערבים באונסק"ו: "כמו חתונה"

ישראל הכריזה על פרישה מהארגון לאחרונה, אך פשרה נדירה עם נציגי הערבים ודחיית הצעות לאשרור החלטות נגד ישראל הובילו לכך שהשגריר שאמה הכהן הגדיר את מצב הרוח - כמו חתונה. המהלך משלים באופן חסר תקדים שנה ללא החלטות אנטי ישראליות

ירח דבש ביחסים בין ישראל לפלסטינים באונסק"ו? לא בטוח, אבל לפחות בימים האחרונים חל שיפור ביחסים, בארגון שישראל כבר הודיעה שתעזוב אותו. שגריר ישראל באונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, הגדיר בפני סוכנות הידיעות AP את מצב הרוח "כמו חתונה", לאחר שהחברות בארגון חתמו אתמול על החלטת פשרה נדירה בנושא "פלסטין הכבושה".

אודרי אזולאי ()
אודרי אזולאי ושאמה הכהן
  

מדינות ערב הגישו לפני כמה שבועות הצעות החלטה קשות שבעצם מבקשות לאשרר מחדש את כל הצעות העבר ואת 2334 של מועצת הביטחון בעקבות הצהרת טראמפ. כמו כן ביקשו נציגי הערבים להכניס סעיף בדבר יישום דחוף של ההחלטות על ידי המנכ"לית. החלטה 2334 קבעה שההתנחלויות בשטחים אינן חוקיות.

 

ישראל הגיבה וטענה כי ההצעות אינן יכולות להוות בסיס למו"מ, וכי הדבר היחידי האפשרי הוא לדחות אותן בחצי שנה לישיבה הבאה. לאחר מו"מ שקט של שבועיים, שבו הדבר היחידי שישראל הייתה מוכנה להתחייב לגביו היה לספק שקט תקשורתי - ככל שזה תלוי בה - הושגה הסכמה.

 

המנכ"לית כבר הודיעה שבכוונתה לכנס את הצדדים יחד לראות מה ניתן לעשות לעתיד. עד היום המו"מ התנהל בנפרד כאשר הנציג האמריקני מדלג בין הצדדים. בעקבות הסכמות שהושגו השבוע בוועד המנהל של הארגון, אושרו פה אחד בהסכמה הצעות חלופיות של המנכ"לית החדשה של אונסק"ו אודרי אזולאי. 

 

הפשרה הייתה טכנית במידה רבה, אך מהווה דוגמה יוצאת דופן לשיתוף פעולה במזרח התיכון באונסק"ו. ישראל ראתה זמן רב את הסוכנות כמשוחדת כלפי מדינות ערב, במיוחד מאז הודתה בפלסטין כחברה בשנת 2011. ההחלטה עדיין ביקורתית מאוד כלפי ישראל, אך לדברי שאמה הכהן, הייתה הסכמה להעביר את הסעיפים מעוררי המחלוקת למעין נספח לא מחייב של הצעת ההחלטה. במסגרת ההבנות, לא התקיימה הצבעה על שתי הצעות של מדינות ערב בעניין ירושלים ועזה.  

 

דיפלומטים אחרים אמרו כי הם מקווים שהפשרה תעודד את ארה"ב ואת ישראל לשקול מחדש את החלטתן לפרוש מאונסק"ו בסוף השנה.

 

לאור העובדה שכל הצדדים גילו גישה חיובית ובונה, סוכם על דממה תקשורתית שנשמרה בשבועיים האחרונים. המהלך משלים באופן חסר תקדים שנה ללא החלטות אנטי ישראליות באונסק"ו, אף שמדובר בתקופה מאוד רגישה של תהליך עזיבה של הארגון מצד ישראל וארה"ב, הצהרת טראמפ ואירועי הגדר בעזה.

 

בכוונת המנכ"לית לנצל את ההשג והמומנט החיובי כדי לנסות לתאם מהלכים יותר רחבים וחיובים בין מדינות האזור.

 

שאמה הכהן, שגריר ישראל לאונסק"ו, אמר: "מדינת ישראל מברכת על ההסכמה שהושגה ומודה לארה"ב ולמנכלית אונסק"ו על מעורבות אקטיבית ומוצלחת בהשגת הקונצנזוס. זה היה נראה עד לא מזמן כמשימה בלתי אפשרית בנסיבות שהצטברו. כמו כן ישראל רואה בחיוב את הנכונות מצד מדינות ערב, הפלסטינים ובעיקר מצד ירדן להשיג קונצנזוס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנכ"לית אונסק"ו ושגריר ישראל
מומלצים