שתף קטע נבחר

כך החלטנו

הסוגיות החשובות ביותר הן רכב, דירה ועבודה, הרוב מתייעצים עם החברים והמשפחה, וזקוקים לחודש ויותר כדי להחליט • במסגרת פרויקט "הדילמה שלי" בשיתוף ynet ובנק הפועלים: איך אנחנו מקבלים את ההחלטות הכלכליות החשובות בחיינו - סקר מכון מדגם בהנהלת ד"ר מינה צמח ומנו גבע, לקראת יום העצמאות

בשיתוף בנק הפועלים

 

מה הייתה ההחלטה הכלכלית החשובה ביותר שעשיתם בשנים האחרונות? מתברר שההחלטות הכלכליות שנתפסות בעינינו כחשובות ביותר קשורות לרכישת דירה, רכב, עבודה ופתיחת עסק. כמעט שליש מהישראלים (29%) אומרים שההחלטה הכלכלית החשובה ביותר שקיבלו בשנים האחרונות הייתה רכישת רכב, ושיעור דומה (28%) אומרים שההחלטה הייתה רכישת דירה. במקום השלישי נמצאת החלפת מקום עבודה (24%), ואחר כך פתיחת עסק עצמאי (8%). החלטות אחרות שצוינו, בשיעורים מזעריים של 2% או פחות כל אחת, היו: השקעות כספיות, לימודים, פרישה לגמלאות, בנייה או שיפוץ, טיול בחו"ל, חתונה/ילדים, רכישת ריהוט לבית, החלטות הנוגעות לתחום הבריאות, פשיטת רגל ועוד.

 

במסגרת פרויקט "הדילמה שלי", בשיתוף ynet ובנק הפועלים, שבו אנחנו מנסים להקנות כלים שיסייעו בקבלת החלטות כלכליות, ערכנו סקר בקרב הישראלים על ההחלטות הכלכליות שקיבלו בשנים האחרונות. ממצאי הסקר, שנערך על ידי מכון מדגם בראשות ד"ר מינה צמח ומנו גבע, מבוססים על תגובותיהם של 511 אנשים - מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל, בני 25 ומעלה, כולל המגזר הערבי. הראיונות נערכו בימים 7־8 בינואר 2018 באמצעות האינטרנט (טעות הדגימה המרבית היא 4.5%, פלוס-מינוס).

 

אינפו ()

 

מניתוח התשובות עולה כי בקרב אלה שציינו רכישת דירה כהחלטה החשובה ביותר, בולטים בני 35-44 (38%), נשואים (31%, לעומת 25% מהגרושים/פרודים/אלמנים ו־11% בלבד מהרווקים), הורים לילדים (31%, לעומת 18% בקרב המרואיינים ללא ילדים) ויהודים (31%, לעומת 12% בלבד מהערבים).

 

בקרב אלה שציינו החלפת מקום עבודה כהחלטה החשובה ביותר, בלטו בני 25-34 (33%, לעומת 14% בלבד בקרב בני 55+).

 

בין אלה שציינו כי החלטתם הכלכלית החשובה ביותר הייתה פתיחת עסק עצמאי בלטו ערבים (18%, לעומת 6% בלבד בקרב היהודים).

אינפו ()

אינפו ()

אינפו ()

 

ועם מי אנחנו מתייעצים לפני קבלת ההחלטות הכלכליות החשובות? רובנו עם משפחה וחברים (62%). כשליש (34%) קוראים ולומדים את הנושא. שיעור דומה אמרו כי הסתמכו על אינטואיציה אישית. 15% הסתמכו על יועץ או מומחה בתחום, ו־4% התייעצו פשוט עם הרבי. רק 1% אמרו שלא התייעצו עם אף אחד, ורק 0.4% (!) אמרו כי התייעצו עם בן/בת זוג. מעניין.

 

הצעירים יותר, בני 34־25, מתייעצים עם בני משפחה וחברים יותר מהאחרים (74%, לעומת 47% בלבד אצל בני +55). גרושים/פרודים/אלמנים התייעצו פחות עם משפחה וחברים (40% בלבד). יותר מרואיינים ללא ילדים (71%) התייעצו עם משפחה וחברים, לעומת הורים לילדים (60%). כצפוי, בקרב החרדים שיעור גבוה (29%) ציינו שהתייעצו עם רב.

אינפו ()

אינפו ()

  

כמה מהר אנחנו מקבלים החלטות כלכליות חשובות? נתון מעניין ופיקנטי: 5% אמרו שתוך יום. 11% אמרו שתוך יומיים־שלושה. בקרב הפחות זריזים, הכי הרבה ציינו פרק זמן של יותר מחודש (28%), ו־23% ציינו שתוך חודש. כלומר, כמחצית מהאנשים זקוקים לחודש ויותר כדי לקבל החלטה כלכלית חשובה. 13% ציינו שתוך שבועיים, ו־14% – תוך שבוע. עוד עולה מהנתונים, שהנשים לוקחות יותר את הזמן בקבלת החלטה כלכלית חשובה – 35% מהן, לעומת 21% בלבד מהגברים, זקוקות ליותר מחודש.

 

ועכשיו, אחרי שכבר החלטנו, האם אנחנו מרוצים מההחלטה שקיבלנו? סך הכל, כן. 45% אמרו שהם מרוצים מאוד, ו־48% אמרו שהם די מרוצים. כמה מאוד לא מרוצים, או די לא מרוצים? רק 4%. שאלה מעניינת נוספת היא מי הם היותר מרוצים, ומי הפחות מרוצים? ובכן, רק 31% מהרווקים מרוצים מאוד מההחלטה, לעומת 48% מהנשואים. שיעור גבוה של הורים לילדים מרוצים מאוד (47%, לעומת 33% בקרב המרואיינים ללא ילדים).

 

איך משפרים את קבלת ההחלטות? 44% מאמינים בייעוץ מקצועי, 43% - בלימוד מעמיק של הנושא, ו־12% אמרו שעליהם לקבל החלטות פחות בפזיזות.

 

יותר גברים אמרו שהם מאמינים בלימוד מעמיק (49%, לעומת 38% מהנשים). יותר צעירים בני 34־25 מאמינים בייעוץ מקצועי (55%), וכך גם יותר אנשים במגזר הערבי (55%, לעומת 42% במגזר היהודי).

 

ויש כמובן מי שמאמינים בסיוע משמים, אם כי שיעורם נמוך למדי: 0.4% ציינו תפילות כמה שיסייע להם בקבלת ההחלטה הנכונה.

 

בשיתוף בנק הפועלים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אז איך הישראלים מחליטים?
צילום: מוטי קמחי
מומלצים