שתף קטע נבחר

המדינה שבה צריך רישיון לבלוג - ב-900 דולר

הדמוקרטיה בטנזניה הולכת ונשחקת, ואחרי מעצר המוני פעילי אופוזיציה חוקק שלטון הנשיא מוגופולי חוק חדש: מי שירצה לפתוח בלוג ישלם אגרה של 900$ - וזה רק התשלום הראשון. במדינה עם בלוגספירה תוססת וכותבים שחוסכים כל אגורה כדי לשרוד - זו עלולה להיות מכת מוות לחופש הביטוי

חוק חדש בטנזניה שבאפריקה יחייב אזרחים לשלם 900 דולר אם ברצונם לקבל היתר לפתוח בלוג באינטרנט. מדובר בסכום כסף אדיר עבור תושבים רבים במדינה, ומבקריו של הנשיא ג'ון מגופולי סבורים כי מדובר בעוד ניסיון שלו להשתיק קולות של מתנגדים.

פודקסט, בלוג, לייב-סטרימינג - לכל דבר יש מחיר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פודקסט, בלוג, לייב-סטרימינג - לכל דבר יש מחיר(צילום: shutterstock)

החוק החדש קובע שורה של הגבלות על הפעילות באינטרנט, והוא אושר סופית באמצע החודש שעבר. הוא קובע כי מפעילי בלוגים, מפרסמי פודקסטים ומי שמעבירים שידורים חיים ייאלצו לשלם אגרה גבוהה ביותר.

 

כדי לפתוח בלוג, למשל, ייאלץ המשתמש לשלם יותר משני מיליון שילינג טנזני – סכום השקול לכ-900 דולר. רק אז הוא יקבל רישיון. לאחר מכן יידרש לחדש את הרישיון בכל שלוש שנים, ועלות חידושו תהיה יותר מ-400 דולר בכל פעם.

 

"עצם הקמתו של הבלוג תעלה לבלוגר סכום השקול למשכורת של כמה חודשי עבודה", הזהיר ארנוד פרוגר מ"עיתונאים לא גבולות", ארגון הפועל למען חופש העיתונות. "הרשויות בטנזניה רוצות להיפטר מהבלוגספירה והן לא יכלו לבחור דרך טובה יותר לעשות זאת. אווירת הפחד והצנזורה העצמית שכבר פגעה בכלי התקשורת המסורתיים מגיעה כעת לתקשורת המקוונת, שבה עיתונאים רבים מצאו מקלט".

טנזניה נשיא ג'ון מגופולי אגרה 900 דולר כדי לפתוח בלוג ()
הנשיא מגופולי. הציג עצמו כלוחם בשחיתות

בטנזניה יש קהילת בלוגים תוססת, וחבריה משתמשים בה כדי לפרסם דיווחים חדשותיים ומידע העוסק בבידור, במוזיקה, בספורט, בתיירות ובלייף-סטייל.

 

החוק החדש קובע כי אפשר יהיה לקנוס בלוגר בסכום של עד 2,200 דולר אם יפרסם תוכן הנחשב "לא הגון, גס או מסית". לפי החוק יהיה אפשר לקנוס אותו גם אם יכתוב דבר מה שרק יגרום "מטרד".

 

לפי החוק, לבלוג ייחשב כל אתר אינטרנט שבו כותב או קבוצת כותבים מספרים על חוויותיהם ודעותיהם, בכלל זה חדשות השעה, אירועים, עיתונים, פרסומות, תמונות, סרטוני וידאו וקישורים לאתרי אינטרנט אחרים.

 

הנשיא מגופולי בן ה-58 עלה לשלטון בשנת 2015. הוא הציג את עצמו כדמות עממית וכלוחם בשחיתות, אבל בשנים האחרונות ספג ביקורת קשה על סגנון הנהגתו האוטוריטרי. מבקריו טוענים כי הוא פוגע בחופש הפעולה של אנשי האופוזיציה ובחופש הביטוי.

מרחבי טנזניה. מאסר על "העלבת הנשיא" (צילום: אסף עמרן) (צילום: אסף עמרן)
מרחבי טנזניה. מאסר על "העלבת הנשיא"(צילום: אסף עמרן)

מאז עלה מגופולי לשלטון נעצרו ונכלאו אנשי אופוזיציה רבים, כלי תקשורת שמתחו ביקורת על שלטונו נסגרו, ואזרחים נעצרו בגין מעשים שהוגדרו "העלבת הנשיא". ב-26 בפברואר השנה גזר בית משפט בטנזניה חמישה חודשי מאסר על שניים ממתנגדי השלטון, בהם חבר פרלמנט. הם הורשעו בהשמצת הנשיא.

 

בשנת 2016 נחקק חוק שקבע כי עיתונאים יהיו חייבים להירשם כעיתונאים – צעד שלדברי המבקרים נועד גם הוא להגביר את הפיקוח על התקשורת ולהצר את צעדיה. במרס השנה עצרה המשטרה נהג וחקלאי בגין קריאה להפגנות נגד הממשלה שפורסמו ברשתות החברתיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
איום קיומי על קהילת בלוגים תוססת
צילום: AP
מומלצים