שתף קטע נבחר

בלב העניין: תערוכת ציורים במערך ניתוחי הלב בשיבא

ביום ראשון הקרוב תיפתח במערך ניתוחי הלב במרכז הרפואי תל השומר התערוכה HEART. התערוכה מתחדשת בכל שנתיים, ומציגה עבודות של אמנים ישראלים. "זו תרומה משמעותית למצב הרוח וההרגשה של המטופלים והמבקרים במרכז" אומר פרופ' אודי רענני, הוגה רעיון התערוכה

ביום ראשון הקרוב (22 באפריל) תיפתח במחלקה במערך ניתוחי הלב, שבמרכז הלב חזה וכלי דם בתל השומר, תערוכה חדשה בשם HEART. התערוכה שאוצרות שירה דוידי ודורית לאוטמן, היא חלק מפרויקט שאותו הגה פרופ' אודי רענני, מנהל המרכז, כבר לפני 9 שנים.
 

"מדובר בתערוכה שמתחלפת כל שנתיים, כך שבכל פעם יש תחושה של התחדשות ושינוי", הוא אומר ומסביר. "חולה שמגיע למחלקה, חשוב שיהיה בסביבה שתעניק לו ולבני המשפחה המלווים אותו השראה, תקווה, סביבה נעימה ומרגיעה".

 

  (צילום: אלעד שריג)
עבודה של זויה צ'רקסקי(צילום: אלעד שריג)

  (צילום: This is Limbo Studio)
עבודה של אדם יקותיאלי(צילום: This is Limbo Studio)

 

פרופ' רענני מסביר שהציורים שנמצאים במחלקה משפיעים לטובה גם על הצוות. "מדובר בתרומה משמעותית למצב הרוח, לתחושה, להרגשה. להיות מוקף באמנות מעניק לך השראה בהתנהלות היומיומית של הטיפול בחולים".

 

הוא מסביר כי המודל העסקי של התערוכה הוא כי הציורים נמכרים, נשארים במהלך השנתיים על קירות המחלקה, ובסיומן עוברות לרוכשיהם. סכום הקנייה מועבר לאמנים. "מדובר במהלך שבו כולם מרוויחים", אומר פרופ' רענני, "אנחנו לרוב  מקפידים גם שאלה יהיו אמניום ישראלים, כך שבאמת כל המהלך הזה הוא לטובת כולם".

 

 

  (צילום: אלעד שריג)
עבודה של נירית טקלה(צילום: אלעד שריג)

 

הקשר בין אמנות, החלמה ושלוות הנפש

לדברי האוצרות, דוידי ולאוטמן, אין זה סוד כי הגוף והנפש מהווים יחידה אחת, ומשפיעים באופן הדוק זה על זה. איש אינו מטיל ספק בנחיצותם של בתי חולים לצורך ריפוי הגוף.

 

איש גם אינו מטיל ספק בצורך במוזיאונים ובמוסדות אמנות ותרבות על מנת לענות על צרכי הרוח. אין להטיל ספק, אם כך, בקשר שבין האמנות לבין הבריאות, ההחלמה ושלוות הנפש.

 

  ( )
אוצרות התערוכה: שירה דוידי ודורית לאוטמן

 

הן מסבירות כי על כוחה המרפא של האמנות במרחב הציבורי כבר נכתב ונחקר. "למרות שהאמנות היא חוויה משנית לחוויית הטיפול בבית החולים, יש לה השפעה משמעותית על החולים, על הצוות הרפואי ועל המבקרים. מחקרים רבים מצאו כי חשיפה לאמנות מסייעת בהפחתת חרדה וכאב, בשיפור מצב הרוח ובהקניית חוויה חיובית יותר".

 

הן מוסיפות ואומרות כי הצגת אמנות בבית חולים תואמת גם מגמה עכשווית בעולם האמנות, של יציאה מתוך החללים הקונבנציונליים, של המוזיאונים והגלריות, והצגת אמנות בחללים ציבוריים ובמרחב הציבורי על מנת להנגישה לקהל הרחב.

 

  (צילום: אלעד שריג)
עבודה של מאיה גולד(צילום: אלעד שריג)

 

  

  (צילום: אלעד שריג)
עבודה של גידי רובין(צילום: אלעד שריג)

 

התערוכה, המתקיימת זו הפעם החמישית, נערכת בסמיכות לחגיגות יום העצמאות ה-70 למדינה. בחרנו להציג אמנים ישראלים מובילים לצד אמנים צעירים בתחילת דרכם.

 

העבודות המוצגות בתערוכה משקפות פנים שונות של החברה הישראלית, על גווניה השונים. באמצעות הכלים האמנותיים העומדים לרשותם, במדיות שונות ובסגנונות מגוונים מבקשים האמנים להציג את מורכבותה של המציאות הישראלית.

 

לסיכום, אומרות האוצרות, כי אולי זה לא מקרי שהתערוכה מציגה דווקא במערך ניתוחי הלב. "אם נביט במילה האנגלית HEART (לב) נגלה כי בתוכה חבויה המילה ART (אמנות). אין ביטוי יפה מזה לקשר שבין השניים ואך מתבקש להציג תערוכת אמנות במקום אשר מהותו טיפול וריפוי של הלב".

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' אודי רענני
ביה"ח שיבא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים