שתף קטע נבחר

בבתי הספר במגזר לא חוגגים: "יום העצמאות? זה יום הנכבה שלנו"

רוב בתי הספר במגזר הערבי יתעלמו מיום העצמאות, ומנהלי בתי הספר מודים שיש השתקה מכוונת סביב הנושא. "המנהלים לא מחוברים לזה - ובצדק". מנהל התיכון בבענה הורה דווקא למורים לשוחח עם התלמידים ובמגזר הבדואי יש פתיחות גדולה יותר

 

 

אינפו גרפיקה תלמידים ערבים תכנית לימודים יום העצמאות בית ספר מגזר ערבי  ()
תוכנית הלימודים ליום העצמאות במגזר ערבי

 

היום בבוקר (שלישי) צפוי מוחמד חליל, מנהל התיכון המקיף בכפר בענה שבצפון, לכנס את המחנכים בבית ספרו. יום לפני יום העצמאות, חליל יורה לצוות החינוכי בתיכון שלא להתעלם  מהמועד, ודווקא לשוחח עליו עם התלמידים. "כמנהל, אני מאמין שאנחנו חייבים להיות חלק בלתי נפרד מהמדינה", אומר חליל, אך מדגיש כי אין בכוונתו ליישר קו עם האופן שבו מצוין היום בבתי הספר במגזר היהודי.

 

"ניתן לתלמידים את החופש להתבטא ולשאול שאלות על היום הזה", מסביר חליל. "גם אם התלמידים לא מדברים על זה איתנו בבתי הספר, על הנכבה הם בוודאי מדברים עם ההורים ובני המשפחה. אני באופן אישי מעודד את התלמידים שלי להיות חלק מהמדינה ולהיות אזרחים נאמנים, אבל אנחנו בבעיה".

 

ההחלטה של חליל להתייחס ליום העצמאות כנראה אינה שכיחה. עשרות מנהלים של בתי ספר, מנהלי אגפי חינוך במגזר הערבי ואפילו אנשי אקדמיה סירבו בזה אחר זה להתראיין לכתבה ולספר כיצד והאם מציינים את יום העצמאות בבתי הספר, אולם אלה שכן, מודים כי יש השתקה מכוונת של היום הזה. "בשביל הילדים זה סתם יום חופש", אומר אחד מהם. "הם בכלל לא יודעים מה זה יום העצמאות. זה מצב שהוא נוח לכולם".

 

ד"ר מוחמד חליל. "ניתן לתלמידים את החופש להתבטא" ()
ד"ר מוחמד חליל. "ניתן לתלמידים את החופש להתבטא"

ד
ד"ר ח'אלד אבו עסבה. "יש תרבות של הפחדה"

ד"ר ח'אלד אבו עסבה, חוקר ומרצה בתחום החינוך ומנהל מכון מסאר למחקר חברתי-חינוכי, מספר כי ככלל, בתי הספר במגזר הערבי פשוט מתעלמים מיום העצמאות. "אני לא חושב שמציינים את היום הזה בצורה כלשהי", הוא אומר. "בתי הספר נסגרים ויום העצמאות עובר בשתיקה. לא מדברים עליו ומדלגים הלאה, וזה חבל. המורים והמנהלים חוששים לדון על הנושא".

 

ד"ר עסבה מספר על מה שהוא מכנה "תרבות השתיקה" בבתי הספר במגזר הערבי: "מנסים לעבור הלאה ולא לדבר על נושאים פוליטיים, ולאחר מכן אנחנו פוגשים את הסטודנטים הערביים באקדמיה ומגלים שאין להם ידע בסיסי על ההיסטוריה שלהם. בנוסף, יש תרבות של הפחדה. כלומר, המורים והמנהלים מנסים שלא לדון בסוגיות ערכיות, כי זה מחייב דיון מאוד רציני ועמוק. בתי הספר יותר מכוונים להישגים, ופחות לחינוך פוליטי.

 

חוסאם חאיק (צילום: אלעד גרשגורן)
פרופסור חוסאם חאיק. ישולב בתוכנית הלימודים(צילום: אלעד גרשגורן)

"לגבי יום העצמאות, הילדים פשוט לא מכירים את החג הזה, ולא מבינים בכלל את המשמעות שלו", מוסיף ד"ר עסבה. "באופן כללי, כמובן שהייתי רוצה לראות יותר חינוך ערכי בבתי הספר הערביים, ושהמנהלים יפתחו לדיון גם את הסוגיות הקשות. הייתי רוצה שבית הספר יהיה פתוח לביקורת ולהבעת דעות ועמדות, אבל בשביל זה צריך את הגיבוי של משרד החינוך, כי המדיניות נקבעת מלמעלה. הגיע הזמן לפתוח את הנושאים האלה לדיון".

 

"אין לי קשר ליום הזה"

במערכת החינוך בארץ לומדים 388 אלף תלמידים מהמגזר הערבי בכמעט 4,000 מוסדות חינוך שונים, וגם בהם לא יתקיימו לימודים ביום העצמאות. על פי מדד הדמוקרטיה לשנת 2016 שנערך על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה, הזהות הישראלית של ערביי ישראל היא השנייה בחשיבותה לאחר הזהות הדתית, במקביל לזהות הערבית ולפני הזהות הפלסטינית. 55 אחוזים הצהירו שהם גאים בהיותם ישראלים ו-38 אחוזים הצהירו שאינם גאים בה.

 

 "בסופו של דבר זו מדינה יהודית ודמוקרטית", אומר גורם במערכת החינוך. "המערכת פועלת על פי עקרונות מגילת העצמאות, כשהיא מכירה בזכותם של המיעוטים במדינה. לכן עושים את ההתאמות הנדרשות במערכת הלימודים, אך בהחלט – אי אפשר לרצות את כולם".

 

"אני חי במדינה הזו ומכבד אותה, אבל אין לי קשר ליום הזה", אומר מנהל אגף חינוך באחת הרשויות במגזר הערבי. "המנהלים במגזר הערבי לא מחוברים ליום הזה, ובצדק. המדינה לא עשתה ולא עושה מספיק בשביל לחבר אותנו. אנחנו לא מרגישים שהיום הזה שייך אלינו. צריך לעשות חשיבה ולראות איך מחברים את האזרח למדינה שלו, אבל אנחנו שונים ואנחנו נמצאים במצב שהוא לא טבעי.

 

"בתי הספר לא מחוברים ליום העצמאות והמנהלים כפופים למשרד החינוך, שמעדיף לא להתעמת עם הנושא עם זה ולא להגיד את הדברים כהווייתם", הוא הוסיף. "היום הזה הוא יום הנכבה שלנו, וזו האמת. אולי אם נקבל הכרה - ההרגשה תשתנה, אבל כל עוד זה לא המצב, איך נוכל להזדהות?". עם זאת, המנהל מצביע על כך שבמגזר הבדואי המצב מעט שונה מזה שבמגזר הערבי. "בגלל השירות הצבא, בחלק מבתי הספר במגזר הבדואי בהחלט מציינים את יום העצמאות".

 

בתגובה לטענות, במשרד החינוך מספרים על תוכנית "תמונה ישראלית" לרגל חגיגות ה-70, שתצא לפועל גם במגזר הלא יהודי. כחלק מהתוכנית, נחשפים התלמידים לתחנות מרכזיות ולנקודות ציון משמעותיות בהיסטוריה של המדינה. במשרד מדגישים כי גם אירועים הנוגעים למגזר הערבי ישולבו בתוכנית, ובהם ביטול הממשל הצבאי על ערביי ישראל, מלחמת ששת הימים, אירועי יום האדמה, השידור הישיר הראשון בקול ישראל בערבית ועל תרומתו המחקרית של פרופ' חוסאם חאיק מהחוג להנדסה בטכניון. עם זאת מדגישים במשרד, שבחירת הנושאים ואופן העיסוק בתוכנית נתונה לשיקול בתי הספר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
המגזר הערבי לא מתחבר לחגיגות
צילום: שאטרסטוק
מומלצים