שתף קטע נבחר

בג"ץ הורה: לאפשר כניסת פלסטינים לטקס יום הזיכרון המשותף

אלפים צפויים להשתתף בטקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני בגני יהושע בתל אביב. השר ליברמן סירב להתיר כניסת פלסטינים לישראל, אך בג"ץ הורה להכניסם. מחאת ימין מתארגנת מחוץ לאירוע. ליברמן תקף את בג"ץ: "פגע ביום הכי מאחד והשווה בין נרצחים לרוצחים"

 

אביגדור ליברמן (צילום: אפרים שריר)
שר הביטחון ליברמן. בג"ץ נתן אישור ל-90 פלסטינים (צילום: אפרים שריר)

 בג"ץ הורה לשר הביטחון אביגדור ליברמן לאפשר כניסה של 90 פלסטינים לטקס זיכרון משותף לישראלים ולפלסטינים שצפוי להתקיים הערב (ג') בגן הוורדים בפארק גני יהושע בתל אביב. הטקס ייערך תחת נוכחות משטרתית גדולה בשל מחאה צפויה של פעילי ימין, בהם הראפר "הצל", שהבטיחו להגיע למקום ו"לפוצץ" את האירוע. בציוץ בחשבון הטוויטר שלו תקף ליברמן: "בג"ץ יצר הבוקר שוויון בין שכול וטרור, בין נרצחים ורוצחים. החלטת בית המשפט פוגעת ביום הכי ממלכתי ומאחד לעם ישראל. התוצאה הסופית: במקום איחוד, פילוג".

 

 

"החלטנו לעשות את הצו על תנאי למוחלט ולהורות לשר הביטחון לאפשר מתן היתרי כניסה ייעודיים לישראל לצורך השתתפות בטקס המשותף ל-90 פלסטינים – בדומה לכמות ההיתרים שהתאפשרה בשנת 2016 – ובלבד שלאחר בדיקה פרטנית מתאימה יימצא כי אין לכך מניעה ביטחונית או אחרת", נכתב בהחלטת בג"ץ. בשנה שעברה הסתיים האירוע בקללות ויריקות והשנה נערכת המשטרה בכוחות מתוגברים במתחם שהוקצה לאירוע בפארק גני יהושע.

 

מארגני הטקס, שיוצגו בבג"ץ על-ידי עורכי הדין גבי לסקי ויובל יועז, מסרו: "אנחנו שמחים שבית המשפט הבהיר שגם לשר הביטחון יש גבולות ושאת חוש הטעם שלו הוא צריך להשאיר לעצמו. ליברמן לא יקבע למשפחות שכולות כיצד לציין את הכאב שלהן. טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני ייערך גם השנה בהשתתפות פלסטינים, ויהיה הגדול מאז נערך לראשונה לפני 13 שנה וכלל הציבור מוזמן לקחת בו חלק".

 

טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני ה-13, שמארגנות תנועת "לוחמים לשלום" ו"פורום המשפחות השכולות הישראלי- פלסטיני", צפוי להתחיל בשעה 21:00 בהשתתפות יותר מ-4,000 בני אדם. מלכתחילה היה אמור האירוע להתקיים בהיכל הספורט "טוטו" בחולון, אולם ברגע האחרון לטענת המארגנים חזרו בהם מנהלי המקום, והאירוע הועבר לפארק מתחת לכיפת השמיים. באירוע יישאו דברים הסופר וחתן פרס ישראל, דוד גרוסמן, ששכל את בנו אורי במלחמת לבנון השנייה וד"ר אמאל אבו סעד, אלמנתו של יעקוּב אבו אלקיעאן, שנורה למוות על ידי שוטרים באום אל חיראן שבנגב.

 

"אנחנו מאמינים שהמשפט 'במותם ציוו לנו את החיים' הוא לא רק סיסמה, אלא קריאה לפעולה", כתבו המארגנים. "אנחנו פועלים בכדי לשנות את המציאות ביחד, לממש את התקווה המשותפת לשלום, ולאפשר חיים לכל היושבים על פיסת האדמה הזאת".

 

במקביל להכנות לטקס ניהלו המארגנים גם קרב משפטי בבג"ץ לאחר ששר הביטחון ליברמן סירב לאשר את כניסתם לישראל של פלסטינים שביקשו להשתתף באירוע. לטענת המארגנים, 110 בקשות סורבו משיקולים פוליטיים של ליברמן, ונעשו לדבריהם בחוסר סמכות. "חובתנו לשמור על יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל כיום אבל לאומי וממלכתי", הסביר השר ליברמן אתמול. "לא אתן יד לפוליטיזציה של השכול ולערב רב של אירועים. אני מכבד את שופטי בג"ץ, אבל הודעתי לבית המשפט כי איני מוכן לתת יד לחילול יום הזיכרון", אמר ליברמן. כאמור, בג"ץ התיר ל-90 פלסטינים להיכנס לישראל.  

 

בשעות האחרונות מתארגנות פעולות מחאה של פעילי ימין שאף מתכננים לפוצץ את הטקס הערב. אחד המתנגדים הבולטים לטקס הוא "הצל" שקרא למאות אלפי מעריציו ברשתות החברתיות להגיע ולהפגין: "אין מנוס, כולנו חייבים להתייצב מול הטקס המבזה של יום הזיכרון למחבלים", כתב בעמוד הפייסבוק שלו והסביר: "הולך להתקיים טקס יום זכרון למחבלים, דבר שמבזה את לוחמי צה"ל. בשנה שעברה הפגנתי נגד הטקס, עשו מזה בלאגן והאשימו אותי בדברים שלא עשיתי. התלבטתי אם להגיע, כדי לא לעודד אנשים להגיע לטקס, אבל ככל שעובר הזמן הבנתי שאין לי ברירה ואני ואתם חייבים להגיע לשם ולזעוק את זעקת הנופלים. הייתי מעדיף להתייחד עם הנופלים בשקט אבל אני נאלץ ללכת לקלל ולהפגין. אם לא נעשה את זה ביחד זה ימשיך ויהיה לגיטימי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
השר ליברמן
צילום: אבי רוקח
מומלצים