שתף קטע נבחר

לכבוד יום העצמאות: יבוטלו כ-300 אלף רישומים פליליים

מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך הציג את התוכנית שתאפשר את ביטול הרישום הפלילי. לא יבוטלו תיקים של עבירות אלימות ומין חמורות, ושל עבירות ביטחון. "אין סיבה שענן של חשד ירחף במשך שנים מעל ראשם של אזרחים שמעולם לא הואשמו בפלילים", אמר השר לביטחון פנים

 

לרגל חגיגות ה-70 המשטרה תבטל כ-300 אלף רישומים פלילים של אזרחים. במסגרת התוכנית יש קריטריונים ברורים שיאפשרו מחיקה אוטומטית של תיקים שנסגרו מחוסר ראיות או חוסר עניין לציבור. "הקריטריונים מתייחסים לאנשים שמעדו וראוי לבטל את התיקים", אמר מפכ"ל המשטרה רב ניצב רוני אלשיך שהציג היום (ג') את התוכנית.

 

עד היום אדם שנפתח נגדו תיק חקירה - גם אם הוא נסגר בהמשך - עדיין נשאר עם רישום פלילי. ביטול של תיק סגור ומחיקתו, בעבירות מסוג עוון ופשע, היה נתון לשיקול דעת של ראש אח"מ (אגף חקירות ומודיעין), על פי בקשת האזרח. בנוסף, עבירה יחידה מסוג עוון הייתה נמחקת לאחר שבע שנים באופן אוטומטי.

 

בתיקי חקירה הסגורים לגביהם נשקל הביטול חלפו המועדים הבאים: עבירות עוון - לכל הפחות 5 שנים ממועד ביצוע העבירה ועבירות פשע - לכל הפחות 7 שנים ממועד ביצוע העבירה.

גלעד ארדן הרמת כוסית לתא כתבי המשטרה (צילום: אוהד צויגנברג)
השר ארדן. "בשורה של ממש לאזרחים שנחקרו בחשד לפלילים"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

מפכ
המפכ"ל אלשיך. ביטול הרישום לאנשים שמעדו (צילום: אוהד צויגנברג)

ראש מדור מידע פלילי במשטרה, סנ"צ אלישע קוגן שעומד בראש התוכנית, הציג את הקריטריונים לפיהם תתבצע המחיקה באופן אוטומטי בתקופה הקרובה. מדובר במי שיש לו עד שני תיקי חקירה סגורים ואין לו הרשעות קודמות או תיקי חקירה פתוחים. בין הרישומים הפליליים שיבוטלו, יש גם 34 אלף תיקים של קטינים.

 

יחד עם זאת במסגרת המתווה לא יבוטלו תיקי חקירה סגורים בעבירות אלימות חמורה, עבירות מין חמורות, עבירות ביטחון ועבירות המתה (הריגה ורצח).

 

השר לביטחון הפנים ולנושאים אסטרטגיים, גלעד ארדן, התייחס הבוקר ליוזמה למחיקת הרישום הפלילי: "מדובר בבשורה של ממש לאזרחים שנחקרו בחשד לפלילים, שתסיר מהם את הכתם הנוגע לעברם. המשרד לביטחון פנים ליווה את היוזמה שתואמת מהלכים דומים שקידמתי בעבר, מתוך תפיסה הרואה בשמירה על זכויותיהם של אזרחים - גם כאלה שנחקרו במשטרה - ערך ראשון במעלה. אין כל סיבה שענן של חשד ירחף במשך שנים מעל ראשם של אזרחים שמעולם לא הואשמו בפלילים. אני רואה חשיבות רבה ביוזמה למחיקת הרישומים ומברך על כך שלמאות אלפי אזרחים תינתן הזדמנות לפתוח דף חדש לרגל ציון 70 שנים להקמתה של מדינת ישראל".

 

עו"ד ערן צלניקר, מומחה למשפט פלילי, מברך על היוזמה, אך מבהיר: "אין 'בשר' אמיתי בבשורה. חוק המרשם הפלילי ממילא מאפשר לבטל רישומים פליליים ובלבד שקריטריון הזמן מתקיים (בין 7-5 שנים תלוי בסוג העבירה). לכן אין שינוי בקריטריון החשוב מכולם - הזמן. מי שיש לו תיק סגור וטרם חלפו 5 שנים ממועד הסגירה נשאר בחוץ. כאן היתה אמורה לבוא הבשורה - קיצור התקופה. השינוי המוצהר היחיד מדבר על ביטול הרישום ללא הגשת בקשה. בכל הכבוד ליוזמה המבורכת, קשה לראות את המשטרה מטפלת ביותר מ-300 אלף אזרחים במקביל ובאופן מיידי. למיטב הבנתי היוזמה אינה כוללת את מי שיש לחובתו יותר משני תיקים סגורים והוא ייאלץ לפנות עצמאית".

 

עו"ד ירון קוסטליץ, מומחה לדיני צווארון לבן, הדגיש כי "אדם שנסגר תיק החקירה נגדו - אינו 'אדם שמעד', כלשון המפכ"ל. מדובר באדם שתיק החקירה נגדו סגור, והוא אינו חשוד עוד. משמעות הרפורמה היא שהרישום הפנימי של המשטרה יימחק, וזו בשורה חשובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
המפכ"ל אלשיך
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים