שתף קטע נבחר

תתחילו להתרגל: לנשיא קובה הבא לא יקראו קסטרו

מאז המהפכה ב-1959 שלטו באי הקריבי האחים פידל וראול קסטרו. ביום חמישי תבחר האסיפה הלאומית בהוואנה נשיא חדש ובכך יסתיים עידן קסטרו במדינה עם נשיא שלא ילבש מדי צבא ולא יהיה ראש המפלגה הקומוניסטית. מי יהיה הנשיא, מה יהיו אתגריו ומה חושבים הקובנים על העתיד?

 

 

סוף עידן: נשיא קובה ראול קסטרו יעזוב ביום חמישי הקרוב את תפקידו ויעביר את מושכות ההנהגה לדור חדש. בכך יבואו לסיום 60 שנות שלטון של משפחת קסטרו במדינה הקומוניסטית.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"עברנו דרך ארוכה כדי שהילדים שלנו, אלה בהווה ואלה שיהיו בעתיד, יהיו מאושרים", אמר קסטרו בחודש שעבר באחד מנאומיו האחרונים כמנהיג קובה. הנשיא בן ה-86 נמצא בשלטון מאז שנת 2006, אז החליף את אחיו החולה - המהפכן הנודע פידל קסטרו - שעלה לשלטון בקובה במהפכת 1959.

 

נשיא קובה פידל קסטרו ואחי ראול קסטרו 2002 (צילום: AP)
סוף עידן. נשיא קובה פידל קסטרו ואחי ראול ב-2002(צילום: AP)
פידל קסטרו ואחיו הצעיר ראול שלטו בקובה במשך קרוב ל-60 שנה והפכו את האי הקריבי לשחקן מרכזי במלחמה הקרה, וסייעו לקומוניזם לשרוד למרות קריסת ברית המועצות. בעוד יומיים יגיע פרק זה בהיסטוריה לסיומו כשהאסיפה הלאומית של קובה תבחר נשיא חדש למועצת המדינה ובכך תעביר אותה לעידן שאחרי האחים קסטרו.

 

האסיפה הלאומית תתחיל את ישיבותיה מחר וההצבעה עצמה על הנשיא החדש תתקיים למחרת. על פי ההערכות, חברי האסיפה יבחרו בסגן הנשיא הנוכחי מיגל דיאס-קאנל בן ה-57 לנשיא הבא. דיאס-קאנל אפור השיער טיפס במעלה הנהגת המפלגה הקומוניסטית והיה איש ימינו של ראול קסטרו מאז 2013.

 

"תהיה תחושה של התחדשות ותהיה תחושה של המשכיות", אמר שר החוץ הקובני ברונו רודריגס.

 

נשיא קובה ראול קסטרו וסגנו מיגל דיאס קאנל יורשו המיועד (צילום: AP)
ראול קסטרו עם יורשו המיועד, סגן הנשיא מיגל דיאס-קאנל(צילום: AP)
הנשיא היוצא ימשיך לעמוד בראש המפלגה הקומוניסטית עד כינוס הקונגרס הבא שלה ב-2021, אז יהיה בן 90, מספיק זמן בשביל להבטיח תקופה מעבר מבוקרת וכדי שיוכל להשגיח על בן חסותו כשזה ינסה ליישם רפורמות חדשות ויתמודד מול התנגדות של ותיקי המפלגה הקומוניסטית.

 

ראול ישגיח על יורשו

אסטבן מוראלס, פרשן פוליטי בקובה, אמר שסביר להניח שראול קסטרו ויורשו בתפקיד יעבדו בשיתוף פעולה כשקסטרו ימשיך לתפקד כמנהיג האידיאולוגי ואילו דיאס-קאנל יתמקד במשימה "המורכבת וקשה מאוד" של ניהול הממשלה.

 

יורשו של קסטרו יעמוד בפני כמה משימות לא פשוטות, בהן ביצוע מודרניזציה לכלכלת המדינה הקומוניסטית בתקופה שבה בעלת בריתה האזורית של קובה והמקור שלה לנפט זול, ונצואלה, עוברת משבר כלכלי חריף. במקביל, האמברגו האמריקני על קובה עדיין נמשך, הפעם תחת ממשלו של הנשיא דונלד טראמפ.

 

סנטיאגו קובה תמונות של פידל קסטרו ו ראול קסטרו (צילום: AP)
בקובה מציינים 57 שנה לכישלון ה-CIA להפיל את פידל קסטרו מהשלטון(צילום: AP)
העברת השלטון בקובה מעוררת דיון ציבורי מתון בין תומכי קסטרו לבין מבקריו, שצופים שינויים מעטים לאחר הבחירות שבהן הם לא ממש ישתתפו בצורה ישירה. בחודש שעבר בחרו הקובנים אסיפה לאומית חדשה, ש-605 חבריה הם אלה שיבחרו את הנשיא החדש. "הם משנים את הממשלה, אבל היא עדיין מאותו סוג, היא תמיד תהיה מושפעת מבני קסטרו. אפילו אם זה אדם אחר, זו תמיד תהיה ממשלת קסטרו", אמר אריאל אורטיז, מובטל בן 24 מהוואנה.

 

"ראול תמיד יהיה איתנו, כמו פידל"

ראול גרסיה, גמלאי בן 79, אמר: "הם אומרים שראול עוזב את הנשיאות, ושאדם אחר, צעיר יותר, יבוא. זה הגיוני. אבל ראול לא עוזב, ראול תמיד יהיה איתנו, כמו פידל".

 

כחלק מרצונם להדגיש את תחושת ההמשכיות, לא מתכננים השלטונות בקובה לערוך טקס מיוחד לכבוד ההצבעה על הנשיא החדש באסיפה הלאומית. כמו כן, עיתונאים זרים שירצו לראות את הנשיא החדש נבחר, פשוט לא הוזמנו. "אנחנו נמשיך בדרך של המהפכה. מצעד הניצחון של המהפכה ימשיך", אמר דיאז-קאנל לאחר הבחירות בחודש שעבר לאסיפה הלאומית. עם זאת, למרות המאמץ לבצע מעבר שלטוני בפרופיל נמוך, אי אפשר להתעלם מהעובדה שצעד זה מסמל שינוי בעל ממדים היסטוריים בקובה. זו תהיה הפעם הראשונה זה כשישה עשורים שנשיא קובה לא יישא את השם קסטרו, לא יהיה חלק מ"הדור ההיסטורי" של 1959, לא ילבש מדי צבא ולא יהיה ראש המפלגה הקומוניסטית.

 

יוצא צבא קובה מ ממפרץ החזירים הוואנה 57 שנה להכרזה על מהפכה סוציאליסטית קובנית פידל קסטרו (צילום: AP)
(צילום: AP)

אם ייבחר לנשיא צפוי דיאס-קאנל לפצות על היעדר ניסיון מהפכני בתמיכה שיקבל מראול קסטרו, שכאמור יפקח עליו וימשיך לעמוד בראש המפלגה הקומוניסטית באי הקריבי. רמת האחריות שתינתן למשמר הישן בממשלה החדשה תיבחן מקרוב ותצביע על יכולתו של הנשיא החדש לבצע במהירות שינויים במדינה.

 

דיאז-קאנל צפוי להוציא לפועל רפורמות שאותן הציג ראול קסטרו בשנים האחרונות, בהן כאלה שמעניקות יד חופשית יותר לענף התיירות ולמגזר העסקים הקטנים.

 

בכלל, התאריך שבו תיערך ההצבעה על הנשיא החדש של קובה נושא משמעות סמלית גדולה מאוד. הוא נופל על יום השנה ה-57 לפלישה למפרץ החזירים, אז ניסה ה-CIA ב-1961 להפיל את פידל קסטרו מהשלטון - אירוע שלטענת קובה היה ההפסד הגדול הראשון של האימפריאליזם האמריקני באמריקה הלטינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים