שתף קטע נבחר

מערכת הביטחון מזהירה: "חשש להסלמה ביו"ש בשל פשעי השנאה"

בצל המתיחות בצפון מפני נקמה איראנית וההתחממות ברצועת עזה, מעסיקה את כוחות הביטחון זירה אחרת - יהודה ושומרון, שם ריבוי פשעי שנאה מאיים על השקט. "יצהר הפכה לעיר מקלט עבור נוער הגבעות"

"עלייה בפשעי השנאה". מכונית שהושחתה בשומרון ()
"עלייה בפשעי השנאה". מכונית שהושחתה בשומרון
  

גורמים במערכת הביטחון מזהירים מפני הסלמה ביהודה ושומרון - מצד פעילי ימין קיצוני. בעוד שהמתיחות בזירה הצפונית מפני נקמה איראנית עדיין קיימת וההתחממות בגבול עזה תימשך עד לאירועי יום הנכבה באמצע חודש מאי, דווקא הזירה השקטה יותר, יחסית, בשבועות האחרונים, יהודה ושומרון, מעסיקה את כוחות הביטחון, מזווית אחרת.

 

שורת מקרים של פשעי שנאה בשבועות האחרונים, שנמשכו ביום שלישי בשומרון עם ריסוס כתובות מחאה, לאחר שביום שישי האחרון הוצת מסגד בכפר עקרבה שליד שכם, מעוררים דאגה בצה"ל, במשטרה ובשב"כ. זאת בשל החשש שהאירועים הללו יתורגמו לפיגועי תגמול מצד מחבלים פלסטינים.

 

 

לפי נתוני השב"כ חל זינוק בפשעי השנאה נגד פלסטינים מתחילת השנה וביחס לאשתקד. בעוד שבשנה שעברה נרשמו שמונה תקריות, מתחילת השנה כבר נספרו ברחבי הגדה 12 אירועים של תקיפת רכוש פלסטיני על רקע לאומני. לפי שב"כ, 63 צווי הגבלה מינהליים הוצאו בשנה שעברה נגד פעילי ימין קיצוני והשנה הוצאו 13. עוד עולה מהנתונים כי השנה התרחשו חמישה פיגועים נגד פלסטינים, שעל פי החשד בוצעו על ידי פעילים יהודים, לעומת שני פיגועים בלבד בשנה שעברה.

  (צילום: זכריא סדה, ארגון רבנים לזכויות אדם)
הצתת המסגד בשכם(צילום: זכריא סדה, ארגון רבנים לזכויות אדם)
 

במערכת הביטחון מציינים כי הצתת המסגד בסוף השבוע מהווה קפיצת מדרגה כפולה בחומרתה, מאחר ולא מדובר רק בהצתה של מבנה פלסטיני, אלא גם בפגיעה ישירה בקודשי דת, לראשונה מאז שהוצתה כנסיית הלחם והדגים ביוני 2015. גורם ביטחוני מסר כי "ניסיון העבר מלמד שרצף אירועי השחתת רכוש מתדרדרים במהרה לאירועים חמורים יותר של הצתות ואף חמור מכך".

 

האלימות של פעילי ימין בימים האחרונים התבטאה גם נגד קציני צבא. לפי צה"ל, כוחות מחטמ"ר שומרון בפיקודו של מפקד החטיבה, קצין בדרגת אלוף משנה, שהגיעו במוצאי שבת לטפל במאחז בלתי חוקי שהוקם ליד איתמר, הותקפו באבנים ובגז פלפל ע"י קבוצת הפעילים שהייתה במקום. החיילים נאלצו לירות באוויר כי חשו סכנת חיים.

 

המאחז ראש יוסף שבו התרחשה התקרית עם צהל בשבת (צילום: שלמה מלט)
מאחז ראש יוסף בשומרון(צילום: שלמה מלט)

"אחד הכלים היעילים לריסון פעילים אלו הינו הוצאת צווים מנהליים במטרה לשמור על ביטחון האיזור", טוענים במערכת הביטחון. "הוצאתם הוכחה במקרים קודמים כיעילה במניעת פעילות בלתי חוקית ואלימה. השימוש בצווים אלה נעשה כמוצא אחרון, לאחר שיחות עם הפעילים וסביבתם, שיחות עם המשפחות ושיתוף פעולה עם גורמי רווחה. בתקופות בהן הפעילים האלימים היו תחת צווי הגבלה – ירד מספר הפיגועים והאירועים האלימים נגד פלסטינים".

 

במערכת הביטחון זיהו ברצף האירועים האחרונים את ההתנחלות יצהר שליד שכם כ"עיר מקלט" לפעילי נוער גבעות, שבה הסתתרו חלק מהנערים שנגדם הוצא צו הרחקה. חלק גדול מהאירועים יוצאים מיישוב זה, על אף שתושביו לא לוקחים חלק באלימות עצמה.

 

חלק מהתקריות שלפי החשד בוצעו לאחרונה ליד יצהר על ידי פעילי ימין קיצוני כללו עקירת עשרות עצי זית של פלסטינים, תקיפת רועה צאן פלסטיני ושחיטת כבשים מעדרו, ריסוס בגז פלפל ותקיפה של נהג אוטובוס ערבי שנכנס ליישוב ועוד. גורם ביטחוני אמר כי "בשנה האחרונה מהווה יצהר מקום שהייה ומפלט לפעילי גבעות, המעורבים במרבית האירועים ומתנהלים בישוב כמו ב'מערב הפרוע'".


פורסם לראשונה 19/04/2018 21:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים