שתף קטע נבחר

הזכויות של נפגעי פעולות האיבה

נפגעי פעולות האיבה ובני משפחותיהם נאלצים להתמודד בכל יום מחדש עם קשיים הנלווים באופן טבעי לאירוע הטראומתי אותו חוו. יום הזיכרון הוא הזדמנות להזכיר את הזכויות ואמצעי הסיוע שמעמידה המדינה וארגונים חברתיים לרשות הנפגעים ובני משפחותיהם

לא מעט זכויות בתחומי הבריאות, התחבורה, הדיור ועוד מעמידה המדינה לרשות נפגעי פעולות האיבה ובני משפחותיהם. יום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה, הוא הזדמנות להכיר את הזכויות הללו שיכולים להקל על הנפגעים ועל בני המשפחות. בעזרת פורטל "כל זכות", הבאנו את הדברים שכדאי לדעת.

 

 

מי נחשב נפגע פעולת איבה? נפגע פעולות איבה, הוא כל תושב ישראלי, שנפגע במהלך אירוע טרור הן בשטח ישראל והן ומחוצה לה. במקרים מסוימים, גם תושבי חוץ ואזרחים ישראלים שאינם מתגוררים בארץ, עשויים להיחשב כנפגעי פעולות איבה.

 

כיצד מוגדרת פעול איבה? פעולת איבה מוגדרת כאירוע שבמסגרתו נגרמת פגיעה בגוף או ברכוש של תושב ישראלי, בידי כוחות אויב המדינה.

 

יש לציין כי גם אירועים בהם מתבצע מעשה אלימות שמטרתו העיקרית היא פגיעה באדם בשל השתייכותו למוצא לאומני - אתני (בשל היותו יהודי) נחשבים לפעולות איבה.

 

בשנה שעברה נכנס לתוקף עדכון בחוק, הקובע כי אירוע טרור שמתרחש מחוץ לגבולות המדינה יוכר גם הוא כאירוע איבה גם אם מטרתו לא הייתה פגיעה בישראל או בעם היהודי. כל עוד מדובר בארגון טרור שהצהיר כי מטרתו לפגוע בישראל, באזרחי ישראל או ביהודים, כל פגיעה שלו בישראלים בחו"ל נחשבת פעולת איבה ולכן הנפגעים מוכרים כנפגעי איבה.

 

הפיגוע במתחם שרונה בתל אביב ()
הפיגוע במתחם שרונה בתל אביב

כך למשל, ישראלים שנפגעו בפיגוע דריסה של דאע"ש בלונדון או ברלין שארעו בשנים האחרונות , יוכרו כנפגעי איבה גם אם המטרה של הפיגוע עצמו לא הייתה ישראל או יהודים, היות ודאע"ש הצהיר בעבר שהוא פועל להשמדת ישראל. בהקשר זה, חשוב לציין כי החוק חל רטרואקטיבית - חמש שנים מיום שנכנס לתוקף.

 

טיפול רפואי ונפשי

טיפול רפואי לנפגעי פעולות איבה: כל נפגע פעולות איבה זכאי לקבל טיפול רפואי עקב פגיעתו בפעולת איבה באמצעות קופות החולים, בתי החולים הממשלתיים ומגן דוד אדום. הטיפול כולל: אשפוז בבתי חולים, קבלת טיפול רפואי בקופות חולים, שיקום רפואי, אספקת מכשירי עזר רפואיים ותרופות.

 

במידה והנפגע זקוק לתרופות שלא מסופקות על ידי קופת החולים או בית החולים, הוא רשאי לרכוש אותם באופן עצמאי ולקבל החזר מהמוסד לביטוח לאומי.

 

החזרים על נסיעות לטיפולים ודמי החלמה: נפגעי פעולות איבה ומשפחותיהם זכאים לקבל החזרי הוצאות על נסיעות לבתי החולים וקופות החולים במסגרת הפגיעה. גובה ההחזר, נקבע על פי חומרת הפגיעה ומצבו המשפחתי של הנפגע והוא ניתן לבני משפחה מדרגה ראשונה בלבד.

 

ההחזרים ניתנים באמצעות הגשת בקשה מסודרת למוסד לביטוח לאומי, בתנאי שהטיפול בוצע במוסד רפואי ציבורי מוכר ולא במסגרת רפואה פרטית. כמו כן, כדאי להזכיר כי במקרה של אשפוז מתמשך, עשויים הנפגעים להיות זכאים גם לדמי החלמה מהמדינה, בכפוף להמלצה של רופא או גורם רפואי מוסמך.

 

טיפול נפשי: נפגעים, ובמקרים מסוימים גם בני משפחותיהם, עשויים להיות זכאים לטיפול פסיכולוגי על חשבון המוסד לביטוח לאומי. הטיפול מוענק בנוסף על הסיוע שמספקים עובדי השיקום, אשר להערכתם יכול לשפר את מצבם הרגשי ותפקודם של הנפגעים. הטיפול ניתן לנפגעים בדרגות נכות שונות ובני זוג או הורים של נפגעים הסובלים מנכות של 50% ויותר, או מי שסובלים מפגיעות ראש או נפש בדרגה של 20% ומעלה.

 

קבוצות תמיכה: נפגעים ובני משפחותיהם זכאים להשתתף בקבוצות תמיכה בהפעלת המוסד לביטוח לאומי. הקבוצות נועדו לתמוך באוכלוסיית נפגעי פעולות איבה ובני משפחותיהם באמצעות סיוע נפשי, אישי וקבוצתי, בהתמודדות עם הפציעה, הטראומה והשכול. הן מתבצעות כמפגשים פתוחים, סדנאות קצרות מועד או כקבוצות טיפול ותמיכה הנפגשות לאורך זמן.

 

סיוע במימון טיפולי שיניים: נפגע פעולות איבה שנקבעה לו דרגת נכות עשוי להיות זכאי למימון טיפולי שיניים. חשוב לציין כי הטיפול והמימון ניתנים גם אם הפגיעה לא קרתה במהלך פעולת האיבה. הטיפולים כוללים טיפול מונע, משמר ותותבות, והוא ניתן על ידי רופאי שיניים במרפאות קופות החולים או רופאי שינים מרשימת רופאי הביטוח הלאומי. בנוסף, ניתן לקבל מימון חלקי עבור טיפולי שיניים פרטיים.

 

זכויות בתחום הדיור

סיוע בדיור: בתחום הדיור, ישנן לא מעט זכויות העומדות לרשותם של נפגעי פעולות איבה ובני משפחותיהם שחשוב לדעת עליהן. כך למשל, נפגעי פעולות איבה המוגבלים בניידות זכאים לסיוע מהמדינה בהתאמת תנאי דיור, הלוואות מיוחדות ואפילו דיור מוגן לסובלים מפגיעת ראש חמורה.

 

כמו כן, בני משפחות של חללי צה"ל ונפגעי פעולות איבה זכאים גם הם לשורה של זכויות בתחום הדיור, בהן סיוע במימון שכירות חופשית, מענקי דיור ליתומים, פטור מתשלום דמי הסכמה בהעברת מקרקעין, פטור מאגרת העברת מקרקעין, הנחה במס רכישה ואפילו הנחות בארנונה.

 

מענקי דיור: נפגעים בדרגת נכות 100%, מחוסרי דיור או המתגוררים בדירה שאינה מותאמת לצרכיהם עשויים להיות זכאים למענק לרכישת דירה. נפגעים אשר גרים בקומות גבוהות ונאלצים להחליף את מיקום הדירה בשל הפגיעה עשויים אף הם לקבל מענק בסך של כ-51,400 שקל. בנוסף, נפגעים עשויים להיות זכאים להלוואה לדיור, החזר דמי חכירה, הנחה במס רכישה, פטור מאגרת רישום משכנתא ופטור מתשלום דמי הסכמה. כדאי לבקר בפורטל "כל זכות" על מנת לעמוד על הזכויות ודרכי מימושן.

 

סיוע באחזקת הדירה ובהוצאות השוטפות: לנפגעי טרור ישנם פטורים והנחות באגרות וסיוע ברכישות שונות המקלות על החיים היומיומיים. למשל, נפגעי פעולות איבה עשויים להיות זכאים להשתתפות בתשלום ביטוח בריאות, הוצאות טלפון וברכישת טלפון סלולרי לרכב. זאת ועוד, הנפגעים זכאים למענק אחזקת בית, חשמל ומים ולמענק לרכישת ציוד ביתי.

 

זכות נוספת שחשוב להכיר היא שמי נקבעה נכותו לפני 1996 זכאי לקבל החזר מע"מ על רכישת מקרר, טלוויזיה, מכונת כביסה ותנור בישול. למי שנקבעה נכותו מאוחר יותר עומדת הזכות למענקים שונים בתחום.

 

זכויות גם לילדים

יתומי חללי צה"ל וחללי פעולות האיבה, זכאים לקבל מהמדינה שורה של מענקים, בהם מענק בר/בת מצווה, מענק נישואין ואפילו מענק מיוחד ליתומים רווקים שהגיעו לגיל 30. כמו כן, מציעה המדינה ליתומים הכשרה מקצועית וסיוע בהוצאות הנוגעות בלימודים מקצועיים. לצד אלה, חשוב להזכיר גם את מענק הבראה לאחר אסון, שהוא מענק חד-פעמי הניתן ליתומים וגם לאלמנות והורים שכולים לאחר מותו של קרוב המשפחה.

 

יתומים של מי שנרצחו בפעולות איבה זכאים למימון דיור, מימון אבחון ללקויות למידה, הוראה מתקנת והכשרה מקצועית. כמו כן הם זכאים להשתתפות בהוצאות לימודים, מענק נישואין ומענק גיל 30. חשוב לציין כי גם אחים של חללים זכאים לזכויות שונות בהם שיעורי עזר ועוד.

 

מרבית הזכויות אותן סקרנו במדריך ניתנות באופן אוטומטי. כלומר, חשוב לוודא כי הן ניתנות במסגרת הקצבאות השונות, אך במרבית המקרים אין צורך לנקוט בפעולה מיוחדת על מנת לקבל את התגמולים השונים. עם זאת, קיימות מספר זכויות העומדות לרשות הנפגעים ובני משפחותיהם ויש לדרוש אותן על מנת לקבלן.

 

לדוגמא, הורים שכולים עשויים להיות זכאים להלוואות לטיפולי שיניים. נפגעי טרור זכאים להלוואות לרכישת רכב והלוואות שונות לביסוס עסק עצמאי. כמו כן, אלמן, אלמנה או הורים שכולים של מי שנספה בפעולת איבה אשר זקוקים לאישפוז במוסד או בית אבות זכאים למימון חלקי, ובמקרים מסוימים אף מימון מלא של האישפוז.

 

היעדרות מהעבודה ביום הזיכרון: בני משפחה של חללי מערכות ישראל ופעולות האיבה זכאים להיעדר מהעבודה ביום הזיכרון, ללא אישור מראש מהמעסיק ובשכר מלא. המעסיק גם אינו רשאי להחשיב את יום ההיעדרות כיום חופש ובכך לגרוע מהימים שהעובד צבר.

 

זכאות זו ניתנת למשפחה מדרגה ראשונה, כלומר הורים, ילדים, בני זוג, אחים וסבים, אך מי שאינו נמנה ברשימה זו זכאי לנצל את יום הזיכרון כיום בחירה, כלומר לקחת יום חופש ללא צורך באישור מראש מהמעסיק, אלא רק בהודעה מראש.

 

ניתן לעיין באינפורמציה נוספת בנושא הזכויות, באתר הביטוח הלאומי

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים