שתף קטע נבחר

מדרום תיפתח: הסטארט-אפים הקהילתיים של הנגב

איפה רוקחים תרופות טבעיות מעצי המדבר? איזו תחנת רדיו הכי אותנטית? ומי אמר שגן חייב להיות סגור? אלה היוזמות החדשניות שיוצגו בגמר תחרות כנס הקהילות של כיל והרשויות המקומיות שיתקיים בירוחם בסוף החודש

בשיתוף כיל והמועצות המקומיות בנגב

 

"בנגב ייבחן העם", אמר לנו בן גוריון, "רק במאמץ מלוכד של עם מתנדב ומדינה מתכננת ומבצעת נוכל למשימה הגדולה של הפרחת השממה וישובה". בן גוריון ידע בדיוק על מה הוא מדבר. ב-26 באפריל יתקיים בירוחם כנס קהילתי נרחב של חברת כיל והרשויות המקומיות בנגב, במטרה לקדם יוזמות חברתיות חדשניות, פרי תושבי הנגב.

 

3 היוזמות שייבחרו יזכו לתמיכה כספית וליווי מקצועי של חברת כיל והרשות המקומית. הקהל הרחב מוזמן להשתתף בכנס בעלות של 20 שקלים, ואשר כל הכנסותיו יועברו להגדלת התמיכה בפרויקטים המנצחים. לפני הבחירה, קבלו את 6 היוזמות החדשניות שהגיעו לשלב הגמר ויוצגו על בימת היזמים בכנס קהילות בנגב.

 

הסטארט-אפים הקהילתיים של הנגב (צילום: נטלי כהן קדוש)
(צילום: נטלי כהן קדוש)

ארז קמה, מנהל קשרי הקהילה של כיל, ציין כי "כיל רואה עצמה חלק בלתי נפרד מקהילות הנגב ומאמינה כי עשייה חברתית ועידוד הדיאלוג על פיתוח בר-קיימא נמנים עם מחויבויותיה. העיקרון המנחה בכנס זה הוא לייצר רשת קהילות ולתת בימה ליזמים לשים במרכז את העשייה החברתית והאזרחות הפעילה".

 

גן פתוח

זה לא כל כך נעים לראות גן סגור, אז במצפה רמון החליטו לפתוח אותו לגמרי: ב"קשת", גן היער הראשון בישראל, מתרכזים מדי בוקר הילדים בחורשה תחת כיפת השמיים. במקום קוביות צבעוניות מחכים להם סלעים לעיצוב עצמי ובמקום מריבות על בובות - הם מתווכחים אם ראו עכביש או נדל. בדרך הם ילמדו איך מרימים אבנים, איך מטפסים על עצים ואיך מדליקים אש.

 

"תמצאו אותם משחקים, לומדים ומתנסים בחוץ כל השנה, בין 0 ל-35 מעלות", מספר רון מלצר, איש חינוך וההוגה והמנהל של היוזמה. הפרויקט, שכבר התקבל באהדה על ידי משרד החינוך, נחשב לסיפור הצלחה: אנשי חינוך והוראה כבר פועלים לשכפלו במקומות שונים ברחבי הארץ.

 

הסטארט-אפים הקהילתיים של הנגב (צילום: נטלי כהן קדוש)
(צילום: נטלי כהן קדוש)

 

שיעור שמש

אם זה עובד כל כך טוב בגן, למה לא להמשיך גם לאוניברסיטה? Freeschool, כשמו כן הוא: בית ספר חופשי. תחת הכותרת "קהילה משתפת ידע", מתכנסת במצפה רמון חבורת מרצים מול קהל שבא לראות, לחוות ולרכוש ידע חינמי בתחומים מגוונים: מעיצוב חיות מבלונים, דרך יוגה ואסטרונומיה ואפילו שיעור בדיני חוזים מעורך דין מוסמך.

 

"הפחידו אותי שאף אחד לא יוצא פה מהבית אבל כבר בערב הראשון, בהרצאה על ה'פינק פלויד', פוצצנו את המועדון עם יותר מ-100 איש", נזכרת גליה רביץ-קרפול, תל אביבית לשעבר שהביאה את הפורמט מהודו אל מצפה המדברי, במטרה לחבר את הקהילות שחיות בה - הוותיקים, ה"מהגרים" מתל אביב, העולים, הבדואים וקהילת העבריים. המטרה שלה ברורה: לעשות לכולם טוב על הנשמה ועל הלב.

 

מדוברת במדבר

ענבל אדרי, תושבת המועצה האזורית רמת נגב, רצתה ללמוד ערבית מדוברת, וגילתה שהדרך הכי טובה לעשות זאת היא דווקא ללמד עברית. היא יצרה קשר עם שכנותיה הבדואיות ומאז, בתדירות של פעמיים בשבוע, היא מעבירה להן שיעורים - תחילה בהתנהלות היומיומית באוטובוס, בקופת החולים ומול מוסדות המדינה, ובהמשך עם חוברות וספרים מתקדמים.

 

הסטארט-אפים הקהילתיים של הנגב (צילום: נטלי כהן קדוש)
(צילום: נטלי כהן קדוש)

 

תוך כדי לימוד משותף ושיפור הדדי של הלשונות, צוברות הנשים חוויות משותפות ולומדות להכיר את מי שחולק איתן את המדבר. את הפרויקט שהחל בשבט זיאדין, היא מבקשת להרחיב למחוזות נוספים, ובמקביל גם להגדיל את מאגר המורות הלומדות בעצמן.

 

רדיו חזק

בנסיעה, במשרד או תוך כדי ג'וגינג, ברכב, ברשת או באפליקציה, אפשר למצוא היום אינספור תחנות רדיו. אבל מי שרוצה לשמוע את קולו האותנטי של הנגב, כדאי מאוד שיזפזפ ל-SB CampusRadio, התחנה המדברית שיזם בוזי רביב, מרצה למדע וחינוך. באמצעות שידור אונליין מתוך אוניברסיטת בן גוריון ומרשויות נוספות בדרום, היא לא מהססת להביא למאזיניה קולות ותכניות מקהילות דומות ברחבי העולם. יניב גלעדי, קריין מקצועי ואיש רדיו שהצטרף למיזם, מעביר גם סדנאות רדיו, בהן הוא צד כישרונות שטרם התגלו גם לעצמם.

 

הסטארט-אפים הקהילתיים של הנגב (צילום: נטלי כהן קדוש)
(צילום: נטלי כהן קדוש)

 

מסע בזמן

אחרי ששמענו קולות עכשוויים, הגיע הזמן לחזור קצת לאחור: עמותת "עתיד במדבר" היא מפעל מרשים של תיעוד, איסוף ומחקר, המתחקה אחר שורשי ההתיישבות הציונות הנגב - ולא שוכח גם את חלקם של הבדואים בני המקום. בין מפעלי העמותה: יצירת "תעודת הזהות" של ירוחם שכוללת ארכיון הולך ותופח של תמונות קטנות וסיפורים גדולים, ובצדו הפיכת המועצה למרכז של התחדשות יהודית ויזמות קהילתית-תרבותית-חינוכית.

 

"יותר מדי שנים נעדרו מהסיפור הציוני אלו שעלו ובאו לכאן, לנקודה השוממת והמנותקת שבלב המדבר, בשנות ה-50 וה-60; אלה שבנו בתים וסללו כבישים והתגברו על הקשיים ובאמת הפריחו את השממה", אומרים בעמותה, שמנסה להשלים את הפאזל.

 

החיים כמרקחה

בתי מרקחת יש בשפע, ואפילו כאלה שמתמחים ברוקחות טבעית. אבל כשנערות בדואיות ויהודיות חתומות על המוצר הזה יחד, זה כבר חידוש מרענן. ביוזמתה של טלי חג'ג', תושבת אשלים שברמת נגב, הן נפגשות ורוקחות תרופות מצמחי מרפא, בעיקר פרי המדבר.

 

רוצים להשתתף ולהשפיע על בחירת היוזמה המנצחת? שריינו לעצמכם מקום בכנס קהילות בירוחם ב-26 באפריל. 

 

בשיתוף כיל והמועצות המקומיות בנגב

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים