שתף קטע נבחר

טכנולוגיות הכרייה מישראל לצ'ילה

16 חברות ישראליות פתחו אמש את הביתן הישראלי בתערוכת Exponim2018 - תערוכה לתעשיית המכרות המתקיימת בצ'ילה הרחוקה. מה יש לישראל להציע בתחום הכריה? מסתבר שלא מעט

אמש (יום א') נפתח תחת הביתן הישראלי בתערוכת Exponim2018 לתעשיית המכרות, בסנטיאגו, בירת צ'ילה שבדרום אמריקה. בתערוכה שמתקיימת בין התאריכים 22-27 באפריל מציגות 16 חברות מגוון של תחומים שיכולים לסייע לתעשיית הכרייה שמוכרת בישראל בעיקר מהמפעלים בנגב אך ברחבי העולם מהווים תעשייה ענפה. הפתרונות שהחברות הישראליות מציגות חולשות על תחומים רבים, בהם מים, אבטחת סייבר, רובוטיקה, כלי רכב אוטונומיים ועוד.

 

"צ'ילה היא אחת המדינות המובילות, בתחום המכרות בעולם", אומרת גל ג'וס, מנהלת ענף המים במכון היצוא. "רוב המכרות במדינה זו הם מכרות נחושת, מתכת חשובה לתחום המובייל, בגלל שהיא מרכיבה תשתיות בעולם החם של התקשורת הסלולארית".

 

כריה באדמה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

39 מדינות מציגות ביתנים לאומיים וזו השנה הראשונה שישראל מציבה ביתן רשמי. "התרומה הישראלית תגיע מטכנולוגיות העזר השונות לתעשיית הכרייה, בעיקר בתחום המים, רכיב קריטי שמשתמשים בו רבות בזמן הכרייה וגם בשפכים כתוצאה מהפעולה", אומרת ג'וס. "היכולת הישראלית לתת מענה להשבת מים למכרה, עשויה להפחית את כמויות המים בשימוש וגם להפוך את התהליך לידידותי לסביבה. בגלל פריחת תהליך מחזור המים בישראל והידע הנצבר לטיפול בשפכים ולהשבתם לשימוש בחקלאות ובתעשייה, אנחנו אטרקטיביים לתעשיית המכרות".

 

16 חברות מציגות בביתן הישראלי, מתחום הסייבר ועד תחום השפכים. גם חברות ענק ישראליות יציגו שם טכנולוגיות רלוונטיות; חברת צ'ק פוינט תציג בביתן את היכולות שלה לספק הגנת סייבר תשתיתי. חברת נטפים תציג את יכולות הסבת הטפטוף שלהם גם לכימיקלים וגם לחיסכון במים וחטיבת הרובוטיקה של התעשייה האווירית, מציגה משאיות ורכבים אוטונומיים. לצידן של הענקיות האלה יציגו גם חברות קטנות יותר וסטארטאפים מעניינים. שוחחנו עם 3 מהן, שעוסקות בתחום המים והשפכים.

 

חיסכון ובקרת מים

חברת Blue i היא חברת טכנולוגיה, שעוסקת בדגימה וניטור פרמטרים של זיהום במים. החברה הוקמה ב-2002 והציגה יכולת ייחודית בעולם לניטור 3 פרמטרים של מים באופן מדויק: כלור חופשי, כלור כללי ועכירות המים. לכל אלה נוסף בקר שיכול לדגום את המים בכל עת ולעשות להם אנליזה.

 

"ב-3 השנים האחרונות נוסף ליכולות אלה ערך מוסף", מספר ניב מורג, סמנכ"ל המכירות בחברה. "איחדנו למערכת אחת את כל היכולות שלנו, כולל כל התקשורת שהלקוח צריך, חיבור לכל המערכות והחלק החשוב ביותר – אנליטיקה מושלמת, שלומדת על ידי מערכת בינה מלאכותית את כל התהליכים, בכל נקודה של מפעל המים".

 

תערוכת הכריה בצילה (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

מורג מסביר שמערכות ניטור איכות מים מתאפיינות בקריאות שווא רבות והמערכת השלמה של Blue I מבטלת אותן. "הדבר הזה חוסך הרבה קריאות וחוסך בכוח אדם", הוא מסביר. "המערכות לומדות כל הזמן את התנהגות הצרכן ומשפרות את יכולת התגובה".

 

בנוסף, יודעת המערכת לזהות זיהומי מים עוד לפני שהם מתהווים. "המערכת יודעת לזהות סטייה נורמטיבית במדדים ובזכות האינפורמציה הנצברת בה ולזהות בעיות עתידיות. למפעלים תעשייתיים ותאגידי מים היא נותנת רשת בטחון לטיפול באירוע עוד לפני שהוא מגיע לקסטרופה אפשרית", אומר מורג.

לתערוכה מגיעה החברה עם מספר טכנולוגיות – מערכות שאינן תלויות בתקשורת ונקראת Smart NRG ומערכת smart one עם יכולת ניטור והפתרון של החברה. "בתחום המכרות, מים הם אלמנט מאד משמעותי בגלל תהליך הכרייה והחזרת המים לטבע. זו רגולציה מאד מחמירה במדינות עם מכרות והמערכות שלנו עשויות לעזור בכך", מסכם מורג.

 

בין חיידקים, בקטריות וניקיון שפכים

חברת מפל הוקמה לפני כעשור על ידי זאב פישר, מהנדס מכונות בהכשרתו. החברה פיתחה טכנולוגיה שמטפלת באופן ביולוגי בשפכים מוניציפליים ובתעשייה.

"בהרבה מתקני שפכים חסר חמצן, אותו צורכות הבקטריות, שמפרקות את המזהמים", מספר פישר. "יש קשר ישיר בין צריכת החמצן של חיידקים ובקטריות שמפרקים מזהמים, לבין צריכת החמצן.

 

"פיתחנו מערכת צפה של תוספות חמצן במתקני שפכים. בזכות הציפה היא משדרגת מתקנים קיימים כך שמערכות שאינן חדשות, יעמדו בתקנים נוכחיים של עומס גדל".

 

תערוכת הכריה בצילה (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

תערוכת הכריה בצילה (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

כ-70 מתקנים של החברה פועלים בארץ ובעולם ובזכות המערכת הצפה ונוחות התפעול שלה היא נמכרת בעולם. "הפלטפורמה של מכון היצוא מצוינת עבורנו. הסוכן המקומי שלנו מביא לקוחות פוטנציאליים לביתן. יש למערכת פוטנציאל עצום בשוק הדרום אמריקאי", מסכם פישר.

 

התפלה יעילה בזכות יכולת השבת המים

חברת רוטק הוקמה ב-2009 על בסיס טכנולוגיה שפותחה בחממה טכנולוגית באוניברסיטת בן גוריון. החברה פיתחה טכנולוגיה חדישה, שמאפשרת להפעיל מתקני התפלה ביעילות רבה. "התפלה נמדדת ביכולת השבת המים", מספר ד"ר נועם פרלמוטר, מנכ"ל החברה. "פיתחנו אפשרות ליחס השבה ביעילות גבוהה. הטכנולוגיה שלנו מאפשרת היפוך כיוון זרימה של המים ואנחנו יודעים לשלוט על אופן הזרימה של המים במערכת ההתפלה. זה מאפשר לנו להתגבר על המכשול העיקרי שמונע עבודה ביחסי השבה גבוהים. היפוך כיוון הזרימה גורם לעבודה יעילה יותר למפעלים שמתפילים מים או לחברות התפלה יעודיות".

 

המוצר השני של החברה יודע לנצל את את המערכות הקיימות שעובדת בנצילות נמוכה ומציעה להן חבילת שידרוג, שכוללת שינויים במערכת הקיימת, שמאפשרת נצילות התפלה גבוהה יותר. המערכת, שכוללת חומרה ותוכנה שמביאות שינויים מבניים ושינויים בקרתיים במערכת, יכול להביא לשיפור של עד 20% בתפוקה.

"יש עוד חברות בעולם שעוסקות בתחום אבל בנישת השדרוג אין לנו כרגע מתחרים. אנחנו מציעים שדרוג בעלות נמוכה", אומר פרלמוטר.

 

המערכות של החברה מותקנות בדרום מזרח אסיה, דרום אמריקה, אירופה ובישראל. לאחרונה סיימה החברה פרויקט שדרוג עם חברת PUB הסינגפורית. "הצלחנו לשפר את יחס ההשבה שלהם מ-75% ל-90%", מספר פרלמוטר.

 

טכנולוגיות החברה קיבלו אישור על ידי חברת קוקה קולה העולמית, על בסיס התקנות שעשתה להם ברחבי העולם. "לתערוכה אנחנו מגיעים כי השוק הדרום אמריקאי חשוב לנו. מכון היצוא ומינהל סחר חוץ, תחת הביתן הישראלי, חוסכים לנו הרבה מהלכים מבחינה אדמיניסטרטיבית וכספית", מסכם פרלמוטר.

 

עוד הזדמנויות לעוד חברות ישראליות

"אנו רואים שינוי משמעותי בגישה לסקטור המכרות בראיית היצוא הישראלי", מספר הדר שור, ראש הנציגות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה בצ'ילה. "התערוכה השנה תהיה חלון הראווה שלנו לתעשיית המכרות וליכולות הישראליות בתחום.

 

כריה באדמה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"מאז השקת פעילותה לפני כשנתיים, הנציגות הכלכלית בצ'ילה יצרה רשת קשרים עניפה בסקטור הכרייה, שמהווה גורם משמעותי בכלכלה המקומית על מנת להכיר לשחקנים המשמעותיים בתחום את הטכנולוגיות הישראליות", מוסיף שור.

 

"בשנה שעברה פתחנו ביתן ישראלי קטן בתערוכה מקבילה בצפון צ'ילה, שזכתה לעניין משמעותי מהחברות המקומיות שהוביל למספר סיפורי הצלחה ופרויקטים משותפים שמבשילים בימים אלו בסיוענו".

 

לדבריו, חברות ישראליות רבות מחזיקות פתרונות שמתאימים לאתגרים בתעשייה הזו אבל הן לא מודעות לרלוונטיות של הפתרון שלהן לתעשייה הענקית והעשירה הזו. "לדוגמא, רוב המכרות והתעשייה הרלוונטית ממוקמים באזורים מדבריים וקשים מבחינה אקלימית ובמכרות יש דרישות טכנולוגיות לפתרונות מים, אנרגיה, אבטחה, סייבר, רובוטיקה, ואפילו פתרונות בריאות ושירותים מוניציפליים שונים. אלה תחומים בהם לחברות הישראליות יש הרבה מה להציע. אנו משתדלים ליצור חיבורים כאלו בין חברות ישראליות פוטנציאליות לבין השחקנים המשמעותיים בתחום שמוכנים ומנסים גם להעלות את מודעות התעשייה הישראלית לסקטור בדרכים שונות וכמובן שמזמינים חברות ישראליות ליצור איתנו קשר לאורך כל השנה", היא מסכמת.

 

בשיתוף מכון היצוא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים