רבני אירופה נגד איסלנד: "אנחנו לא רצויים שם"
רבנים בכירים באירופה השתתפו בימים האחרונים בכנסי מחאה והסברה בבירה רייקיאוויק ובפרלמנט האירופי בבריסל, נגד הצעת החוק המבקשת להטיל עונש מאסר על אדם שימול את בנו: "מהלך זה איננו רק הפרה של זכות האדם הבסיסית לחופש דת או אמונה, אלא אות לכך שאנו לא רצויים באיסלנד"
המאבק נגד "גזירת המילה" באיסלנד עולה מדרגה: רבנים בכירים באירופה יזמו בימים האחרונים כנסי מחאה והסברה בבירה רייקיאוויק ובפרלמנט האירופי בבריסל, נגד הצעת החוק המבקשת להטיל עונש מאסר על אדם שימול את בנו. את האירועים קיימו וזימנו דווקא המתנגדים הלא-יהודיים לחקיקה - מארגוני הגג של הפרוטנסטיים והקתוליים באירופה ומהאיחוד האירופי.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
בוועידת רבני אירופה מדווחים כי הצליחו לגייס למאבק בכירים בקונגרס האמריקני ובמוסדות האיחוד, רופאים ואנשי אקדמיה, וכן ראשי ארגונים מכל הדתות שכינו את ההצעה "אנטישמית" – וכל אלה שלחו נציגים לכנסי המחאה. כשהם זוכים גם לרוח גבית מכלי התקשורת במדינה, מפגינים הרבנים לראשונה אופטימיות זהירה בדרך לסיכול המהלך, מאחר שלטענתם הוא פוגע בחופש הדת.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- ביום רביעי: מצעד הכיפות של ברלין
- נטע טוי? נסו את "דו ביסט א-גוי!"
- למי קראת ערווה? המקורות המסוכנים של "איסור נגיעה"/ רוחמה וייס
נשיא הוועידה, הרב פנחס גולדשמידט, הזכיר והזהיר כי "הנאצים חוקקו כך ב-1933 ואנחנו יודעים כיצד זה הסתיים". את החקיקה, שאושרה בקריאה ראשונה לפני כחודשיים, הגדיר הרב "אומללה", והוסיף: "מהלך זה איננו רק הפרה של זכות האדם הבסיסית לחופש דת או אמונה, אלא אות לכך שאנשים בעלי רקע יהודי או מוסלמי אינם רצויים באיסלנד".
הרב גולדשמידט עדכן כי הצעת הרבנים והארגונים היהודיים לאמץ את המודל שאושר במועצת אירופה, בגרמניה ובבריטניה, ולפיו סטנדרטים אתיים ורפואיים יעוגנו בתקנות על מנת לאפשר את קיום ברית המילה, זוכה, לאהדה בציבור ובתקשורת, וסגן נשיא הוועידה, הרב משה לוין, שהשתתף בכינוס ברייקיאוויק, אף נועד שם עם חבר פרלמנט המתנגד לחקיקה ודן איתו בקידום המתווה החלופי. "אנחנו בהחלט אופטימיים", אמר, אך עם זאת הבהיר כי "עדיין לא תמה המערכה".
"ערעור על הזהות היהודית"
רבה של בלגיה וחבר הוועידה, הרב אברהם גיגי, הסביר בכינוס בבריסל את משמעותה והרקע ההיסטורי והדתי של ברית המילה, ואמר כי היא "תופסת מקום מרכזי קריטי ומהותי ביותר בתרבות, בדת ובזהות היהודית".
לדבריו, "הטלת ספק בחופש המשפחות היהודיות למול את בניהם, פירושה ערעור על הזהות החרוטה ביותר בזיכרון הקולקטיבי שלהן", ולכן "כשמדינה מסוימת אוסרת את ברית המילה, היא מכריזה בפומבי כי שום קהילה יהודית אינה רצויה בה".
בוועידת רבנים מציינים כי יוזמי החוק באיסלנד באו מדנמרק, מה שמעלה חשש כי ניסיונות דומים ייעשו לאחר מכן גם במדינות הסקנדינביות האחרות. הם עדכנו כי "מתנגדי המילה בדנמרק כבר אספו 30 אלף חתימות של אזרחים, מתוך 50 אלף שעליהם להגיש כדי להתניע הליכי חקיקה גם שם".
בתום הכנסים פורסמה הודעה משותפת מטעם האישים והארגונים שנטלו בהם חלק, ובה "קריאת חירום" לממשלת איסלנד ולחברי הפרלמנט במדינה לעצור לאלתר את קידום ההצעה, שלטענתם פוגעת בזכות הילד להשתייך למסורת הדתית של משפחתו במסווה של הגנה על זכויותיו.
"חקיקה אומלה". הרב גולדשמידט
צילום: אלי איטקין
מומלצים