שתף קטע נבחר

ארוחת ערב: צפע רעב בולע שממית

טלי ברקן מתל אביב יצאה לטיול לילי בחיפוש אחרי חיות בר בפארק באזור המרכז ונדהמה לפגוש צפע מצוי טורף שממית בתים. היא תיעדה את תחילת ההליך והזעיקה למקום את אורן אוסטר שצילם את הרגעים האחרונים של השממית לפני שנבלעה ע"י הצפע הרעב. "מקווה שהתמונות יעזרו להחליף את הפחד והחרדה בעניין וסקרנות", הוא אומר

 

 

טלי ברקן, רופאת משפחה מתל אביב וחובבת טבע, יצאה לסיור לילי בפארק באזור גוש דן כדי לצפות בחיות הבר הפעילות בשטח בשעת לילה. מה שהחל בחיפוש אחר אילניות מצויות (צפרדעים קטנות), הפך במהרה למפגש מפתיע עם צפע מצוי רעב שהצליח לצוד טרף.

 

"טיילנו בשטח וראינו אילניות, אך פתאום ראיתי צפע וכשהתקרבתי אליו, ראיתי שהוא בולע שממית בתים", היא מספרת ל-ynet. טלי יצרה קשר עם אורן אוסטר, אחד ממנהלי קבוצת הפייסבוק "צילום פרוקי רגליים, חרקים, זוחלים ודו-חיים", שהגיע תוך דקות ספורות מתל אביב למקום כשהוא מצוייד בציוד צילום. 

צפע מצוי טורף שממית בתים (צילום: אורן אוסטר)
(צילום: אורן אוסטר)

 

"הצפע היה עסוק עם השממית בפה"

לדבריו, אזור הפארק בגוש דן הוא "אתר טבע עירוני ששוקם בשביל להחזיר את ערכי הטבע שהיו במקום קודם לכן, וכולל מגוון מרשים של בעלי חיים, ביניהם גם בעלי חיים בסכנת הכחדה. כל זאת, לצד פעילות אדם, ספורט ונופש. הצפע צולם במרחק מטרים ספורים משביל ההליכה, על צינור בטון ובאיזור מואר יחסית עם תאורת פנסי-רחוב".

 

טלי מציינת כי היא צילמה את הצפע ממרחק בטוח. "הצפע היה נראה מאוד עסוק עם השממית בפה. בזכות החברות בקבוצת הפייסבוק , אני פחות מפחדת מנחשים מאשר קודם לכן, להיפך. מרגישה צורך לגונן עליהם מפני אנשים שרוצים להרוג נחשים".

 

צפע מצוי טורף שממית בתים (צילום: אורן אוסטר)
(צילום: אורן אוסטר)

אורן צילם את הצפע והשממית ממרחק של כחצי מטר, מספר כי "למרות שצפע הוא נחש נפוץ במישור החוף, לא יצא לי לצלם אותו כלל. ואז ברגע שהבנתי שיש תצפית של צפע, ולא סתם צפע - אלא צפע במהלך טריפה, הבנתי שזה לא משהו שאראה כל יום. אז מיהרתי למקום, וזכיתי לחזות בדקות האחרונות של המחזה המיוחד".

 

לדבריו, "נחשים ואפילו ארסיים כמו הצפע ,לא רודפים אחרי בני אדם במטרה לתקוף אותם, אלא רק יכישו למטרת הגנה עצמית. הנחשים לרבות הארסיים בהם הם חלק מערכי הטבע שלנו בארץ, והם מתפקדים בשרשרת המזון הן כטורפים והן כנטרפים", הוא מסביר. "מרבית מיני הנחשים בארץ לא ארסיים ולא מהווים כל סכנה לאדם. הנחשים הם בעלי חיים מוגנים עפ"י חוק, וחשוב שנשמור עליהם כמו כל אלמנט אחר בטבע שלנו".

 

צפע מצוי טורף שממית בתים (צילום: אורן אוסטר)
(צילום: אורן אוסטר)

 

"לצלם בזהירות ממרחק בטוח"

הוא מדגיש כי בעת צילום בעלי חיים, במיוחד זוחלים בעלי פוטנציאל הכשה ארסי "לא לקחת סיכונים מיותרים. שום תמונה לא שווה סיכון של הצלם, ושום תמונה לא שווה פגיעה בבעל החיים המצולם", ומוסיף כי מומלץ "לצלם ממרחק בטוח, בו תוכלו להבטיח שהנחש לא יפתיע אתכם ויכיש, לשים לב להתנהגות בעל החיים ולסגת במידה והוא מראה סימני עצבנות, איום, בריחה או מצוקה. לנוע באיטיות ועדינות, להימנע מתנועות קיצוניות".

 

לדברי אורן, יש למזער עד כמה שניתן הפרעות של תאורה, כדוגמת סינוור החיה עם פנס בעוצמה גבוהה. "במקרה הזה הצפע היה מרוכז בטרף ולא שינה את התנהגותו כשהתקרבתי, לכן הרגשתי בטוח גם מבחינת הקרבה לנחש וגם מבחינת מזעור ההפרעה לטריפה. לקחתי מינימום תמונות של התהליך, על מנת שהפלאשים עצמם לא יצרו הפרעה מיותרת. צילום של בע"ח ארסי, הייתי ממליץ גם שיהיה אדם נוסף בסביבה שיוכל לתצפת ולהתריע לצלם על שינוי בהתנהגות המצולם - לפעמים בכמה שניות בהן הצלם מרוכז בנושאים טכניים בצילום, בעל החיים שינה פוזיציה באופן שעלול להוות סכנה".

 

צפע מצוי טורף שממית בתים (צילום: אורן אוסטר)
(צילום: אורן אוסטר)

צפע מצוי טורף שממית בתים (צילום: אורן אוסטר)
(צילום: אורן אוסטר)
 

 

צילומי הטריפה של הנחש זכו לשיתופים רבים בימים האחרונים בפייסבוק ובקרב חובבי טבע. "אני מקווה שהתמונות אלו, ושאר התמונות בקבוצה "צילום פרוקי רגליים, חרקים, זוחלים ודו-חיים", יעזרו להחליף את הפחד והחרדה בעניין וסקרנות, ולעזור לשמור על הזוחלים של ארצנו", הוא מסכם את המפגש עם צמד הזוחלים.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אוסטר
צפע מצוי טורף שממית באזור המרכז
צילום: אורן אוסטר
מומלצים