שתף קטע נבחר

גרמניה חבשה כיפה: "התקפה על יהודים - התקפה על כולנו"

בברלין ובמוקדים אחרים בגרמניה נערכות עצרות "חובשים כיפה", כדי לחזק את הקהילה היהודית לאור העלייה באלימות נגדה. "אסור שאנטישמיות תחזור להיות כאן דבר שבשגרה", אמר שר החוץ הגרמני. במקביל בוטל פרס שהוענק לראפרים ששרו על אושוויץ והשואה

בגרמניה התקיימו היום (ד') עצרות הזדהות עם הקהילה היהודית, לאור העלייה בתקריות האנטישמיות והחשש של היהודים במדינה. ההפגנות נערכו יום אחרי שיוסף שוסטר, יו"ר מועצת יהודי גרמניה, הציע ליהודים המבקרים בערים גדולות שלא לחבוש כיפה. בברלין התכנסו 500 איש בעצרת. שוסטר אמר: "מאז מלחמת העולם השנייה לא היה מפגן כזה של כה הרבה נושאי כיפה, מול מבנה הקהילה היהודית בברלין".

 

"אסור לנו לעולם לאפשר לאנטישמיות להפוך שוב לדבר שגרתי בגרמניה", אמר שר החוץ הייקו מאס לקראת עצרת "ברלין חובשת כיפה", שבה יהודים וגרמנים שאינם יהודים יחבשו כיפה ויציגו אחדות נגד האנטישמיות. מאס אמר שכל מתקפה נגד יהודים היא מתקפה נגד גרמניה כולה. "אסור שתהיה אפליה נגד אף אדם בשל המוצא, צבע העור או הדת שלו", אמר מאס.

 

עצרת תמיכה ביהודים בארפורט בגרמניה  (צילום: AFP)
עצרת תמיכה ביהודים בארפורט, גרמניה (צילום: AFP)

מצעד הכיפות בברלין (צילום: EPA)
העצרת בברלין(צילום: EPA)

מצעד הכיפות בברלין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

צעדת הכיפות בברלין ()
צעדת הכיפות בברלין

צעדת הכיפות בברלין ()

צעדת הכיפות בברלין ()

צעדת הכיפות בברלין ()

עצרת תמיכה ביהודים בארפורט בגרמניה  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

עצרת תמיכה ביהודים בארפורט בגרמניה  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ראש העיר ברלין מיכאל מולר אמר בעצרת הגדולה: "ברלין עומדת איתנה לצד מדינת ישראל. כשיהודים מותקפים פה זו התקפה על כולנו". בנוסף לברלין התקיימו עצרות גם בקלן, פוטסדאם, מגדבורג וארפורט. העצרות נערכו כשבוע אחרי שפליט סורי בן 19 תקף שני יהודים חובשי כיפה בברלין. את התקיפה ליוו דיווחים על אלימות נגד תלמידים יהודים בבתי הספר.

 

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר במהלך ההפגנה: "לא ייתכן שיהודים יפחדו ללכת עם כיפה בגרמניה ב- 2018. אני לא מוכן שאנחנו נפחד והילדים שלנו יפחדו כמו שההורים והסבים שלנו פחדו. פגשתי היום פה אנשים מהקהילה היהודית ושאלו אותי מה אני חושב ואמרתי - תלכו עם כיפות ואלות ותגיבו כמו שיהודים צריכים להגיב ב-2018 כשמישהו מאיים עליהם. אנטישמיות תמיד הייתה ותמיד תהיה. השאלה היא מה יעשו היהודים. יש לנו מדינה, בגלל זה יש לנו צבא, בגלל זה אני יכול לצעוד היום בגרמניה ולהגיד לאנטישמים שהם יכולים לקפוץ לנו".

  

 

עצרת תמיכה ביהודים בארפורט בגרמניה  (צילום: AP)
(צילום: AP)

עצרת תמיכה ביהודים בארפורט בגרמניה  (צילום: AP)
ארפורט(צילום: AP)
  

יו"ר ארגון רבני גרמניה (ORD) ורבה של פרנקפורט, הרב אביחי אפל, אמר לקראת העצרת: "למרות המקרה הנוראי בברלין, אנו קוראים לחזור לשגרה. החיים היהודיים חייבים להימשך ולהתנהל בגרמניה בפתיחות ויש להעניק תחושת ביטחון לכל יהודי להמשיך לחבוש כיפה ולא לחשוש מלשאת סמלים יהודיים". לדבריו, "על החברה הוותיקה והמתחדשת באירופה להזדהות, להפנים ולכבד את הסממנים היהודים, שהם חלק בלתי נפרד מאירופה".

 

נשיא ועידת רבני אירופה, הרב פנחס גולדשמידט, מתח ביקורת על יו"ר מועצת היהודים בגרמניה, שקרא לחברי הקהילה להסיר את הכיפות מראשיהם מחשש כי יהיו קורבן לתקיפות על רקע אנטישמי, ואמר: "זהו יום מצער בתולדות אירופה כאשר ראש קהילה מציע לבני קהילתו להסתיר את יהדותם בלכתם ברחוב. להסתתר מהאוייב האנטישמי אף פעם לא פתר את הבעיה".

 

גולדשמידט הציע דרך התמודדות אחרת עם גילויי השנאה כלפי יהודים: "כמעט לכל אדם שהולך היום ברחוב יש מצלמה, טלפון, מצלמת וידאו ורשמקול בידו. למכשיר הזה קוראים סמארטפון. אם בזמן אמת יועברו הפרטים של התוקפים והפורעים האנטישמים למיניהם למוקד משטרתי, וכל תוקף יידע שעתידו ומעמד בני משפחתו המהגרת בסכנה בגלל מעשיו, יבוא סוף להטרדות האלה".

 

רבה של צרפת וסגן נשיא ועידת רבני אירופה, הרב חיים קורסיה, הוסיף: "הקריאה ליהודים שלא לחבוש כיפה מחשש לפגיעה בהם היא פרס לאנטישמים. אינני יכול להסכים לאמירה קשה זו בשום פנים ואופן וכאילו כיפה על הראש כמוה כפרובוקציה חלילה. יהודי אירופה ימשיכו להלך זקופים עם כיפה על ראשם בגאון ובעוז ללא פחד וללא מורא".

 

ארבעה דיווחים ביום על תקריות אנטישמיות

העיתון הגרמני "טאג-שפיגל" ציטט נתונים ממשלתיים, ודיווח שבשנה שעברה התקבלו ארבעה דיווחים ביום על תקריות אנטישמיות מדי יום. לרוב התקריות – 1,377 מ-1,452 – אחראים גרמנים מהימין הקיצוני.

 

מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה", שמתנגדת נחרצות למהגרים, האשימה את מדיניות ההגירה של הממשלה שאפשרה ליותר מ-1.6 מיליון מהגרים, רובם מהמזרח התיכון, להגיע לגרמניה משנת 2014. "הזהרנו בשלב מאוד מוקדם מההתחזקות העצומה של האנטישמיות המוסלמית", אמר בכיר במפלגת הימין הקיצוני.

גרמניה ביטלה פרס לשני ראפרים עקב תכנים אנטישמים (צילום: AFP)
הראפרים קולגה" ו"פריד באנג"(צילום: AFP)
 

שעות לפני עצרות התמיכה ביטלה תעשיית המוזיקה בגרמניה את הענקת פרסי "אקו" היוקרתיים. הסיבה: סערה בעקבות זכייתם בפרס של צמד ראפרים ששילבו בשיריהם תכנים אנטישמיים. כמה מוזיקאים שזכו בעבר בפרס הודיעו שהם מחזירים אותו במחאה על הזכייה של הצמד.

 

איגוד המוזיקה BVMI מסר כי הסערה גרמה נזק גדול לפרס היוקרתי. "בשום מצב אנחנו לא רוצים שהפרס ישמש במה לאנטישמיות, זלזול בנשים, הומופוביה או זלזול באלימות", מסר האיגוד. הזוכים מעוררי המחלוקת, "קולגה" ו"פריד באנג", שרו בין השאר את המילים "אני עושה שואה נוספת, מגיע עם בקבוק מולוטוב" והשוו את השרירים שלהם לגופם של ניצולי אושוויץ.

 

בתוך כך, שרת המשפטים איילת שקד כתבה בחשבון הטוויטר שלה הערב: "הודיתי לשר החוץ הגרמני, ידיד אמת של ישראל ושל העם היהודי על מלחמתו הבלתי מסויגת באנטישמיות. שר החוץ לאורך הקריירה שלו נלחם באנטישמיות בגרמניה, שלצערנו מרימה ראש. המלחמה צריכה להיות ללא פשרות".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חובשים כיפה בעצרת בארפורט
צילום: AFP
מומלצים