שתף קטע נבחר

רשות האוכלוסין: ל-27,000 עובדים מסתננים לא הופקדו כספי הפיקדון

אז מה אם יש חוק? רק ל- 11,000 מתוך 38,000 מסתננים אשר עובדים בישראל הופקדו כספים לפיקדון על פי החוק שנכנס לתוקף לפני שנה, למרות שלרבים מהם נוכו הכספים מהשכר. כך דיווחו לוועדת הפנים של הכנסת פקידי רשות האוכלוסין, האמונים על יישום החוק ואכיפתו

שנה לאחר שנכנס לתוקף "חוק פיקדון המסתננים", עלו בפני ynet טענות רבות של עובדים אשר רוצים לעזוב מרצון, ומגלים שהסכום שנוכה משכרם לא הופקד, וטענות של מעסיקים על קושי רב בהפקדת הכספים. אתמול (א') פקידי רשות האוכלוסין למעשה אישרו בפני ועדת הפנים של הכנסת כי החוק לא נאכף, ורק ל-11,000 מתוך 38,000 מבקשי המקלט אשר עובדים בישראל הופקדו כספים לפיקדון.  

 

לפי דברי נציגי רשות האוכלוסין, גם אותם 11,000 איש שנפתח חשבון על שמם, בחלקם הופקדו עבורם כספים רק עבור חלק מהזמן, ולפעמים הופקד עבורם סכום חד פעמי, המהווה הפרשה ממשכורת אחת בלבד. 

 

מבקשי מקלט ליד מתקן חולות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבקשי מקלט ליד מתקן חולות(צילום: רויטרס)

במאי 2017 נכנס לתוקפו חוק הפיקדון, כתיקון לחוק העסקת עובדים זרים, וכחלק מהצעת חוק "למניעת הסתננות ולהבטחת יציאתם של מסתננים מישראל". לפי החוק החדש, אמורים היו מעסיקים לנכות 20% משכר עובדים שהם מבקשי מקלט, ולהפקידם בקרן פיקדון ייעודית. לפי החוק העובדים אמורים לקבל את הכסף רק לאחר שיעזבו את ישראל - במטרה לעודד אותם לעשות זאת.

  

מקורו של ההסדר נועד לחייב מעסיקים בהפרשות סוציאליות עבור מהגרי עבודה המועסקים בישראל. המטרה המקורית של החקיקה היתה לצורך הגנה על זכויותיהם של עובדים זרים, באמצעות הפרשה של 16% משכרם של עובדים אלה על חשבון המעסיקים, במקום ההפרשה לפנסיה הרגילה הניתנת לעובדים ישראלים.  

מערב פרוע

יו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש (ליכוד) אמר: "חוק הפיקדון הוא הכלי היחיד העומד היום לרשות הרשויות על מנת להוציא מכאן את מהגרי העבודה. עברה כמעט שנה מאז החלו ליישמו, אבל הביצוע הוא כאילו רק אתמול התחלנו. חייבת להיות אפשרות לכל מהגר לבדוק באינטרנט כמה הופקד עבורו, ולרשות האוכלוסין צריך להידלק דגל אדום כשמעסיק מפסיק לשלם. זהו פשע שיש מעסיקים שמנכים חמישית משכרם ולא מפקידים את הכסף על מנת שיקבלו אותו ביום צאתם מהארץ. זה מערב פרוע. האם המסתנן יודע את מספר החשבון שלו? האם הוא יכול לבדוק כמה כסף יש לו שם?"

 

יוסי אדלשטיין, מנהל מינהל האכיפה ברשות האוכלוסין השיב: "הוא יכול לבקש, ובלחיצת כפתור ייצא לו דו"ח. לו אין גישה, אבל לנו יש. אחת לחודשיים הוא יכול לבקש מאיתנו". ח"כ מוסי רז (מרצ): "האם כל מי שיצא מישראל קיבל את כספו?" אדלשטיין: "מי שיצא מאז יוני, שאז התחילו המעסיקים להפקיד את הפיקדון, אם הפקידו עבורו כספים, הוא קיבל את הכסף". ח"כ מוסי רז: "יכול להיות שמופיע בתלוש המשכורת שהמעסיק הוריד 20% משכר העובד, אבל הכסף לא מופיע בחשבונו?" יואל ליפוביצקי, רשות האוכלוסין: "כן. אם המעסיק לא העביר את הכסף".

 

מנתוני ארגון "קו לעובד" שהוגשו לוועדת הפנים עולה כי 24 עובדים אשר פנו אליהם בחודשים האחרונים יצאו מישראל ללא הכספים שנוכו משכרם. כספים אלה מעולם לא הופקדו, ולא בוצעה אכיפה שתאפשר את החזרת הכספים.

 

 

"להחזיר את הכסף ולהקפיא את החוק"

בתשובה לשאלת יו"ר הוועדה יואב קיש, דיווחה רשות האוכלוסין כי עכשיו עובדים על הפעלת אתר אינטרנט שיאפשר למהגרים לבדוק את מצב ההפקדות בחשבונותיהם. האתר יאפשר גם למעסיקים לברר אם העובד חוקי ורישיונו בתוקף. כשביקש ח"כ קיש לדעת מה הלו"ז לתפעול האתר, נאמר כי האתר עדיין בשלבי האפיון.

  

יוסי אדלשטיין: "אנחנו נוציא הודעות שאנחנו הולכים לאכוף את חוק הפיקדון בצורה אגרסיבית. עד כה הייתה אכיפה מינורית, כי היו תהליכי קליטה של המערכת. היום יש טופס מקוון להפקדות. אספנו תלושי שכר ודוחות שעות וכרגע 70 חברות נחקרות".

 

בקו לעובד קראו להחזרת הכספים שנוכו מהשכר ולא הועברו, ולהקפיא את החוק עד שיוכח כי ניתן באמת ליישם אותו. "חוק הפיקדון עבר בשנת 2014, ונכנס לתוקף לפני שנה. למדינת ישראל היה זמן רב להיערך ליישומו, ועם זאת לא נערכה. התוצאה בפועל היא כי הכספים יורדים משכר מבקשי המקלט, אך במקרים רבים מאוד אינם מופקדים עבורו, ונשארים אצל המעסיקים, זאת בניגוד ללשון החוק. לאור הנתונים השונים אשר מראים בבירור יישום לקוי של החוק, אנו דורשים כי המדינה תדאג להחזיר למבקשי המקלט את כל הכספים שנגזלו מהם, ותקפיא את החוק. "קו לעובד" מתנגד לחוק הפיקדון וימשיך להתנגד לו בערכאות המשפטיות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים