שתף קטע נבחר

תה ריאות וקוקטייל חמצן בבירת הזיהום העולמית

בירת מונגוליה אולן בטור סובלת בחורף מזיהום אוויר אדיר בגלל תנורי הפחם שבהם מחממים העניים את בתיהם. מספר החולים גדל, הדאגה לילדים גוברת - והתושבים מוצאים פתרונות יצירתיים: קוקטייל חמצן ותה שמיטיב עם הריאות הפכו למוצרים נמכרים מאוד

לתושבי אולן בטור, בירת מונגוליה, נמאס מהערפיח הכבד שמכסה את שמי עירם, ולאחרונה הם מאמצים דרכים חדשות בניסיון נואש להתגונן מהזיהום: "תה ריאות" ו"קוקטייל חמצן". גורמי בריאות הסבירו כי אין שום ראיה שיש תועלת במשקאות האלה – אבל שני המוצרים זוכים להצלחה נאה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מונגוליה אולן בטור קוקטייל חמצן תה ריאות זיהום אוויר (צילום: AFP)
עשו לכם קוקטייל חמצן. על המדפים באולן בטור(צילום: AFP)
בשנת 2016 עברה אולן בטור את ניו דלהי ואת בייג'ינג ברשימת ערי הבירה המזוהמות ביותר בעולם. בעקבות הנתונים החדשים פורסמו אזהרות מפני משבר בריאות שעלול לסכן מאוד תינוקות ועוּבּרים.

 

אולן בטור היא עיר הבירה הקרה ביותר בעולם, ובחורף הטמפרטורות צונחות בה עד למינוס 40 מעלות. תושבים במשכנות העוני של אולן בטור נוהגים להשתמש בתנורי פחם כדי לבשל ולחמם את בתיהם, ולכן זיהום האוויר מרקיע שחקים. אף שרוב הזיהום מקורו בתנורים האלה, גם כלי תחבורה ומתקני אנרגיה עושים את שלהם ומגבירים את הזיהום.

מונגוליה אולן בטור קוקטייל חמצן תה ריאות זיהום אוויר (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ב-30 בינואר השנה הגיע זיהום האוויר לדרגה גבוהה פי 133 מהדרגה שארגון הבריאות העולמי קבע כגבול הזיהום הסביר. סוכנות יוניצ"ף של האו"ם, הפועלת למען ילדים ברחבי העולם, דיווחה כי מספר הזיהומים הנשימתיים כמעט שולש וכי דלקת ריאות ניצבת כעת במקום השני בדירוג המחלות שגורמות להכי הרבה מקרי מוות של ילדים עד גיל חמש במונגוליה. הורים מודאגים החלו להפגין בניסיון ללחוץ על הממשלה לטפל בבעיה.

מונגוליה אולן בטור קוקטייל חמצן תה ריאות זיהום אוויר (צילום: AFP)
יותר מניו דלהי ובייג'ינג. זיהום כבד בבירת מונגוליה(צילום: AFP)

כעת יש בתי עסק שמנסים לנצל את ההזדמנות להרוויח קצת כסף, אף שגורמים בארגון הבריאות העולמי מדגישים כי אין שום ראיה לכך שהמוצרים שנועדו לסייע בהתמודדות עם הזיהום אכן מועילים.

 

עוד על הקור של אולן בטור:

 

בשלטי פרסום במונגוליה אפשר למצוא בימים אלה משפטים כגון "שתיית קוקטייל חמצן אחד בלבד ביום שווה לשלוש שעות הליכה ביער ירוק". פחיות כחולות של חמצן שעליהן כתוב "החיים הם אוויר" נמכרות בשני דולרים ליחידה. היצרן מבטיח שאפשר להפוך כוס מיץ ל"קוקטייל חמצן" קצפי ומתוק על-ידי ריסוס התכולה של הפחיות אל הכוס דרך קשית מיוחדת. בחנויות ובבתי מרקחת שונים אפשר למצוא מכונות למכירת קוקטייל חמצן המזכירות מכונות למכירת קפה ויכולות להפוך מיץ לשתייה מוקצפת בעלות של דולר.

מונגוליה אולן בטור קוקטייל חמצן תה ריאות זיהום אוויר (צילום: AFP)
עם מתקן לטיהור אוויר בבית באולן בטור(צילום: AFP)

עם הצרכנים האדוקים ביותר של המוצרים האלה נמנות נשים בהיריון. חלקן מעידות שהן קונות אותם בהמלצת הרופא שלהן. בטבאיאר מונגונטול, אם לשלושה בת 34, נהגה לשתות קוקטייל חמצן כשהייתה בהיריון – אבל בסופו של דבר הוציאה הרבה יותר כסף על תרופות. "בכל חורף אנחנו קונים תרופות כל הזמן", היא מספרת. "זה הגיע למצב שבו תרופות הן כמו כל מוצר אחר שאתה קונה באופן קבוע במכולת".

 

כמו תושבים רבים במונגוליה היא החליטה לקנות מכשיר לטיהור אוויר כדי לוודא שמשפחתה נושמת בבית אוויר נקי. המכשיר, המסנן חומרים רעילים, עלה לה 300 דולר.

מונגוליה אולן בטור קוקטייל חמצן תה ריאות זיהום אוויר (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חלק מהמונגולים שותים סוגים מיוחדים של תה כגון אנחג'ין, איח טאיגה וד"ר בטאר, שלטענת יצרניהם מנקים את הריאות. מנכ"ל החברה המייצרת את מוצר התה ד"ר בטאר, בטאר צ'נצסלדולם, מעיד כי במהלך החורף, כשזיהום האוויר מחריף, הוא נהנה מעלייה של 30-20% במכירות.

 

מריה ניירה, ראש המחלקה לבריאות הציבור בארגון הבריאות העולמי, אומרת כי הפתרון האמיתי שיאפשר הגנה על הריאות ועל הבריאות בכלל הוא הפחתת זיהום האוויר והימנעות מחשיפה אליו. "קהילת העסקים תציע הרבה פתרונות כמו קוקטייל חמצן ותה ריאות, אבל לנו אין שום ראיה מדעית שיש להם תועלת כלשהי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כמו ללכת ביער. חמצן למכירה
צילום: AFP
מומלצים