שתף קטע נבחר

עלייה של כ-6% ביצוא ברבעון הראשון ב-2018

מניתוח שנערך ביחידה הכלכלית במכון היצוא ובמשרד הכלכלה, עולה כי התנופה ביצוא הישראלי ממשיכה גם בשנת 2018, עם עלייה של כ-6% ביצוא ברבעון הראשון של השנה. "הממשלה שמה לעצמה ליעד לחצות את רף ה-120 מיליארד דולר ייצוא לשנת 2020"

הצמיחה המהירה שאפיינה את היצוא מישראל בשנת 2017 נמשכת גם ב-2018. במהלך הרבעון הראשון של השנה עלה יצוא הסחורות ללא יהלומים בשיעור של 6.5% בהשוואה להיקפו ברבעון הראשון אשתקד והוא הסתכם בכ-12.6 מיליארד דולר, כך עולה מניתוח שנערך ביחידה הכלכלית במכון היצוא ובמשרד הכלכלה. יצוא הסחורות, כולל יצוא היהלומים הסתכם בכ-14.5 מיליארד דולר - עלייה של 1.6% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

יצוא ייצוא אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
ביבשה, באוויר ובים. היצוא הישראלי מתקרב ליעד הממשלה של 120 מיליארד בשנה.(צילום: shutterstock)

 

היצוא - קטר הצמיחה של המשק הישראלי

מניתוח סיכום הרבעון מצטיירת תמונה שמשקפת את המשך השינוי ביצוא הישראלי המתרחש בעשורים האחרונים. היצוא החקלאי ממשיך לרדת לעומת היצוא הטכנולוגי שממשיך לעלות. היצוא החקלאי ירד בשיעור של כ-9% במהלך תקופה זו, להיקף של כ-435 מיליון דולר. יצוא הרכיבים שרשם ירידה חדה של כ-19% במהלך 2017 (בעיקר בגלל שדרוג קו היצור במפעלי אינטל), עלה בשיעור חד של כ-60% בהשוואה להיקפו ברבעון הראשון אשתקד, להיקף של כ-1.5 מיליארד דולר (ולמעשה השתווה ליצוא בענף התרופות). יצוא הכימיקלים שעלה ב-2017 בשיעור של כ-13%, רשם גם במהלך הרבעון הראשון של 2018 גידול של כ-18% בהיקפים (הסתכם בכ-2.3 מיליארד דולר).

 

בניגוד למגמה שאפיינה את היצוא במהלך 2017, בו הושפע יצוא הסחורות לחיוב הודות לגידול ביצוא התרופות ולשלילה עקב הירידה ביצוא הרכיבים האלקטרונים, ברבעון הראשון של 2018 התהפכה המגמה. יצוא התרופות שבסיכום 2017 עלה בשיעור של כ-9% (להיקף שיא של כ-7.5 מיליארד דולר), ירד ברבעון הראשון של השנה בשיעור של כ-14% והסתכם לכ-1.5 מיליארד דולר.

 

נתונים מקוריים, במיליארדי דולרים  (ניתוח ועיבוד: היחידה הכלכלית, מכון היצוא)
נתונים מקוריים, במיליארדי דולרים (ניתוח ועיבוד: היחידה הכלכלית, מכון היצוא)

 

היצוא ביתר ענפי התעשייה התאפיין במגמה חיובית מובהקת - ולמעשה מלבד הירידה ביצוא כלי הטיס, נרשמה עלייה גורפת בכל ענפי היצוא העיקריים.

 

בפירוט של כלל הענפים: יצוא ציוד אלקטרוני, מחשוב, אופטי ורפואי - מדד הליבה של יצוא ההיי-טק, בו מרוכזת עיקר פעילותן של רוב החברות במגזר ההייטק התעשייתי - עלה בשיעור של כ-14% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, והסתכם בהיקף של כ-2.3 מיליארד דולר.

 

יצוא מכונות וציוד - הכולל בין השאר יצוא מכונות בתחום האגרו-טכנולוגיה, אנרגיה חלופית ונקייה, השקיה, מזון, דפוס ורובוטיקה - עלה בשיעור של כ-12% והסתכם בכ-1.55 מיליארד דולר. יצוא כלי טיס והובלה (הנתון לתנודתיות רבה מתקופה לתקופה עקב אופי העסקאות והחוזים הנחתמים ביצוא הענף), ירד בשיעור חד של כ-29% להיקף של כ-715 מיליון דולר. יצוא מוצרי גומי ופלסטיק עלה בשיעור יפה של כ-11% להיקף של כ-640 מיליון דולר. יצוא ציוד חשמלי - הכולל בין השאר יצוא ציוד ומערכות חשמל ואלקטרוניקה - רשם ב-3 החודשים האחרונים גידול של כ-3.5% בהשוואה להיקפו אשתקד והסתכם בהיקף יצוא של כ- 260 מיליון דולר.

 

גם יצוא המתכות ומוצרי המתכת עלה בשיעור של כ-13% להיקף של כ-190 מיליון דולר, ויצוא מוצרי עץ ונייר עלה בכ-5% להיקף של כ-140 מיליון דולר.

 

"הממשלה שמה לעצמה ליעד לחצות את רף ה-120 מיליארד דולר ייצוא לשנת 2020, זאת לאחר שבירת השיא וחציית רף ה-100 מיליארד כבר בשנת 2017, הודות לפעילות המשותפת של היצואנים, מכון היצוא ומשרד הכלכלה", אומר אלי כהן, שר הכלכלה והתעשייה. "ליצוא הישראלי חשיבות גדולה לכלכלת ישראל, הוא קטר הצמיחה של המשק הישראלי ומקור מרכזי לתעסוקה יציבה ושגשוג כלכלי וחברתי. היצואנים הם חוד החנית של התעשייה הישראלית ומהגורמים המובילים בצמיחת המשק. הזירה הבינלאומית מציבה אתגרים מורכבים וקשים בפני היצואנים הישראליים, ואני שמח שתכניות הסיוע של משרד הכלכלה והתעשייה מצליחות לסייע ליצואנים אלו בהתמודדותם בשווקים הבינלאומיים".

 

גדי אריאלי, מנכ"ל מכון היצוא: "אני מברך על הגידול המרשים ביצוא, הממשיך את הצמיחה המואצת שהייתה לאורך שנת 2017 , כפי שצפינו. מכון היצוא יוסיף ליזום פעילויות רבות ולסייע ליצואנים הישראלים בשווקים הבינלאומיים".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים