שתף קטע נבחר

לבנון יוצאת לבחור, חיזבאללה: "תנו לנו כוח"

ארץ הארזים המפולגת יוצאת לקלפי לראשונה זה 9 שנים. רה"מ אל-חרירי פוחד משיעורי הצבעה נמוכים, ונעזר בצבא של צלמי סלפי. יריבו נסראללה מבטיח לבוחרים: "נגן עליכם מישראל - ונבנה את הארץ". בסוף הם יישבו יחד

אזרחי לבנון ייצאו היום (יום א') לקלפיות כדי להצביע בבחירות לראשונה זה תשע שנים. רוב העניין במערכת הבחירות מתמקד בתנועת אל-מוסתקבל (העתיד) של ראש הממשלה סעד אל-חרירי ובארגון חיזבאללה של חסן נסראללה, המבקש לחזק את אחיזתו הפוליטית.

סעד אל חרירי (צילום: רויטרס)
סעד אל חרירי. קורץ לצעירים, פוחד מהמאוכזבים(צילום: רויטרס)

חסן נסראללה ()
נסראללה עם הכיתוב "נגן ונבנה"

סעד אל חרירי (צילום: AFP)
64 מושבים למוסלמים, 64 מושבים לנוצרים. כרזות בחירות בלבנון(צילום: AFP)

בשבועות האחרונים נעשו נאומיו של נסראללה תכופים באופן די חריג, ואת האחרון שבהם נשא דרך מסך בעצרת של תומכיו במחוז הבחירה בעלבק ואל-הרמל. "ההתנגדות והנשק זקוקים להגנה מדינית, ולשם כך אנחנו זקוקים לקולות שלכם", אמר נסראללה לתומכיו. "ארה"ב, ישראל וסעודיה מסרבות להכיר בכישלון התוכניות שלהן בסוריה, בעיראק ובלבנון, ויורש העצר הסעודי מוכן להשקיע מיליארדי דולרים במלחמה נגד ההתנגדות (כוונתו לארגוני הטרור הנלחמים בישראל – ד.ס)".

 

בבחירות האלה חובר חיזבאללה לתנועת "אמל" השיעית, כפי שעשה בבחירות הקודמות, ובשבועות האחרונים הוא ערך כנסים רבים במוקדים שהוא מאמין כי הוא יכול לגייס בהם תמיכה גדולה. ברשימה המשותפת יש 33 מועמדים – 15 מחיזבאללה ו-18 מאמל, והסיסמה שנבחרה להוביל את הקמפיין של חיזבאללה היא "מגינים ובונים". בכך מציג עצמו הארגון לא רק כמגן העם הלבנוני, אלא גם כמרכיב מרכזי בחברה הלבנונית, כזה שרוצה ומסוגל לקדם ולפתח את לבנון.

סעד אל חרירי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

חסן נסראללה (צילום: AFP)
מזכ"ל חיזבאללה נסראללה. יותר ויותר נאומים(צילום: AFP)

מול חיזבאללה מתייצבים תנועת אל-מוסתקבל וראש הממשלה אל-חרירי, שרק לפני חודשים אחדים הודיע בהכרזה דרמטית מסעודיה על התפטרותו בגלל חתירתן של חיזבאללה ואיראן תחתיו – אך מאז חזר בו מההתפטרות. אל-חרירי משקיע מאמצים רבים בהוצאת תומכיו לקלפיות, בשל החשש שהם מאוכזבים ממנו ולא ילכו להצביע. הוא חושש שאחוז הצבעה נמוך יפגע בו, ובינתיים מנסה לגבש לעצמו גוש תומך כפי שעשה אביו רפיק אל-חרירי בבחירות לפרלמנט ב-2005 – וכך לזכות ברוב.

 

בקמפיין שלו מנסה אל-חרירי לפנות אל הקהל הצעיר במדינה. במסגרת המאמץ הוא אף השיק אפליקציה שכל מהותה היא שיתוף והעלאה של תמונות סלפי של תומכיו איתו. לעמוד הטוויטר שלו העלה אל-חרירי קישור לאפליקציה, והוא מבקש מתומכיו להעלות אליה כל תמונה שבה הם נראים לצדו.

סעד אל חרירי (צילום: AFP)
נסע לסעודיה, התפטר - וחזר בו. אל-חרירי(צילום: AFP)

כרזות ()
כרזות לעידוד הבוחרים. למעלה: "תצביע בשביל לבנון"; באמצע: "הבחירות הן החתונה של לבנון"; למטה: הפעם 800 אלף בוחרים חדשים

חלוקת המושבים בפרלמנט הלבנוני נעשית לפי אזורי בחירה ולפי חלוקה לעדות. לכל עדה מוקצה בפרלמנט מספר מושבים שישקף את משקלה היחסי בחברה. בפרלמנט הלבנוני יש 128 מושבים, והם מתחלקים שווה בשווה בין הנוצרים למוסלמים. המושבים המוקצים למוסלמים מחולקים כך שהסונים מקבלים 27, השיעים 27, הדרוזים שמונה והעלווים שניים. המטרה בחלוקה זו היא להפחית טענות לקיפוח ולמתן משקל פוליטי לא הוגן לעדה זו או אחרת – טענות שכבר הביאו בעבר למלחמת אזרחים עקובה מדם.

 

בשבוע החולף כבר הצביעו אזרחים לבנונים השוהים בחו"ל, בעיקר במדינות ערב והאזור, וקולותיהם כבר הועברו לביירות לקראת הספירה.

 

אף שהבחירות נתפשות כמאבק בין הגוש של אל-חרירי לגוש של חיזבאללה, לשני הצדדים יהיה קשה להשיג רוב שיאפשר למי מהם להקים ממשלה לבדו, ולכן גבוהים הסיכויים שתקום שוב ממשלת אחדות שבה יהיו חברים מחיזבאללה. התקווה של חיזבאללה היא שהארגון ובעלי בריתו ישיגו לפחות 43 מושבים בפרלמנט, כך שיוכלו להטיל וטו על כל חוק שהם מתנגדים לו.


פורסם לראשונה 05/05/2018 22:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נסראללה ואל-חרירי. ראש בראש, אבל בסוף - יחד
צילום: AFP
מומלצים