שתף קטע נבחר

מלחמת תימן: הגת נגד הקפה

בתי הקפה במדינה הערבית נחשבים למקום בעייתי עבור המורדים החות'ים השיעים משום שעלולים לעורר אופוזיציה לשלטונם ומערבים גברים ונשים - אז הם סוגרים אותם בכוח. במקביל, מעודדים אנשי "חיזבאללה של תימן" את גידול הגת ואת התמכרות האוכלוסייה לסם לטובת רווחים כספיים גדולים

גת (צילום: shutterstock)
לרוב המנהג גובר על ההלכה. לעיסת גת בתימן(צילום: shutterstock)

המורדים החות'ים הזיידים-שיעים בתימן הם "החיזבאללה של הסעודים", זרוע של איראן נגד בעלת ברית של ארצות הברית במזרח התיכון. החות'ים מקבלים נשק ותמיכה כלכלית מאיראן כמו חיזבאללה. הם מגדילים את כמות הטילים והטווח שלהם בכל שנה. לגורמים המשותפים בין החות'ים וחיזבאללה מתווסף אלמנט משותף נוסף - הסמים. בזמן שחיזבאללה מתמקד בחשיש בבקעת הלבנון, החות'ים התימנים מעודדים את גידול הגת. מה השפעתו על החברה? מה האינטרס של איראן והחות'ים בגת? מדוע המלחמה בתימן טובה לגת ורעה לקפה?

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

גת אין, קפה אאוט

בחדר אפוף עשן יושבים כמה גברים ומעשנים נרגילה עם עלי גת. כך הם מתנתקים מהמלחמה ומן המצוקה הכלכלית הקשה לכמה שעות. אולם באותה השעה, הם נעדרים מן הבית ומתנתקים מהמשפחה ומבזבזים את מעט הכסף שהרוויחו על הגת. הם לא יכולים להפסיק כי הם מכורים. זו המציאות של מועדוני הגת לגברים בתימן.

 

גת (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לצד המחששות המתרבות כמו פטריות בתימן, מנסים צעירים אחרים לברוח מן המציאות של המורדים החות'ים וההפצצות הסעודיות, למקום שפוי והרסני הרבה פחות - לבתי הקפה. בחודשים האחרונים התרבתה התופעה הקשה: חמושים שיעים מסתערים על בתי קפה ומכים את הצוות ואת הצעירים ומאשימים אותם ב"אח'תלאט" - עירוב נשים וגברים. כך נסגרים בזה אחר זה בתי קפה בערי צפון תימן תחת שליטת החות'ים.

 

בתי קפה ותיקים בצנעא העתיקה נסגרים, שמות מפורסמים כמו קפה מלון "בורג' א-סלאם", קופי האט, "בֻּן וקִשר" (קפה וקליפתו), "מון קפה", "ארומה" (כנראה לא קשור לארומה ישראל) ועוד.

 

תימן קשורה להולדת הקפה. לפני מאות שנים הגיע הקפה מחבש/אתיופיה לתימן לעיירות מוּחַ'ה וקַהְוַּה (מכאן השמות מוקה וקפה). במאה ה-16 החלו לייבא את הקפה מתימן לשאר אזורי האימפריה העות'מנית ואחר כך לאירופה. בשנים האחרונות סבלה תעשיית הקפה מירידה משמעותית ורוב השוק נתפס על ידי ייצור הגת. ההשקיה של הגת דורשת כמויות רבות של מים. השקיית הגת באה על חשבונם של שאר המוצרים החקלאיים, כגון קפה, פירות וירקות.

 

תומכים של מורדים חות'ים תימן חודיידה (צילום: AFP)
האיסור הדתי אינו אלא תירוץ לסגירת בתי הקפה והרס המפלט השפוי היחיד לצעירים. תומכים של המורדים החות'ים בחודיידה(צילום: AFP)

בעבר היה עישון הגת (בערבית: קַאת) מנהג תימני של פעם או פעמיים בשבוע בחיק המשפחה. הגת נחשב לסם והוא נאסר בארצות הברית, בסעודיה ובחלק ממדינות אירופה. לעיסת צמח הגת נפוצה וגם חוקית בכמה ארצות באפריקה, בעיקר סומליה, אתיופיה, אוגנדה ובמזרח התיכון בעיקר בתימן.

 

בישראל הגת חוקי בצורתו הטבעית בלבד. לפי מחקרים רבים וקביעה מפורשת של ארגון הבריאות העולמי משנות ה-70, הגת הוא סם ממריץ ממכר ומזיק. יש לו השפעות לטווח קצר - ריכוז ושיפור מצב הרוח, ולטווח ארוך - עייפות, תחושות דאגה ואף הזיות. שימוש קבוע מעודד מחלות כגון סכרת וסרטן הפה ובעיקר בתימן, שם השקיית הגת כוללת מים מזוהמים וכימיקלים.

 

הקפה נחשב למוצר בעייתי מבחינת החות'ים. בבתי קפה נפגשים אנשי רוח וגם פעילים חברתיים ופוליטיים העלולים לעורר אופוזיציה לשלטונם. בבתי הקפה נפגשים צעירים וצעירות בניגוד למסורת הדתית שאותה כופים החות'ים באזורי שליטתם. בסרטון שהופץ ברשת במרס 2017 נאם עבד אלמלכ אל-חות'י, מנהיג החות'ים, נגד עירוב גברים ונשים בבתי הקפה, אך לא אמר מילה נגד התמכרות התימנים לגת. נראה כי האיסור הדתי אינו אלא תירוץ לסגירת בתי הקפה והרס המפלט השפוי היחיד לצעירים.

 

הסמים של הנשיא המודח עברו לחות'ים

השתלטות החות'ים על ייצור הגת אירע בשני שלבים. ב-2014 השתלט הארגון על הבירה צנעא ואחר כך בדצמבר 2017 חיסלו את בעל בריתם, הנשיא המודח עלי עבדאללה סאלח, לאחר שהתפצל מהמחנה שלהם. חיסול הנשיא לשעבר ורדיפת אנשיו הביאה להשתלטות החות'ים על אזורי גידול ומכירת גת שהיו עד אז תחת שליטתו של עבדאללה סאלח. רוב הפשיטות על בתי קפה בחודשים האחרונים היו באזורים שנשלטו עד לא מזמן על ידי אנשי סאלח. החות'ים גם סגרו מרכזי תרבות ולימוד אנגלית בטענה שמדובר במוקדי תעמולה וריגול אמריקניים.

 

רוב אנשי הדת בעולם המוסלמי אסרו את השימוש בגת משום שהוא סם ולכן דינו כדין שיכר. זוהי העמדה הרשמית של מכוני הדת המובילים בעולם המוסלמי, כגון בפרסומי אל-אזהר במצרים ו"איסלאם-וּבּ" של משרד הווקף הקטארי. הנימוק החוזר על עצמו הוא משני טעמים, הראשון הוא שהוא משפיע כמו יין שנאסר בפירוש בקוראן והשני הוא שהוא הורס את הבריאות ואת התא המשפחתי. לפי הפרסומים, רק שייחים תימנים מוכנים לתת אישור דתי כי עישון גת אינו בגדר שימוש בסמים. יש להניח כי כמו בארצות מוסלמיות רבות, המנהג גובר על ההלכה. בנוסף, יש להניח כי אנשי דת רבים חוששים כי אם יפסקו נגד הגת יאבדו את התמיכה העממית בהם והחותקים אף יפגעו בהם.

 

חוסל על ידי המורדים החות'ים ואנשיו איבדו את אזורי השליטה שלהם. נשיא תימן לשעבר עלי עבדאללה סאלח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חוסל על ידי המורדים החות'ים ואנשיו איבדו את אזורי השליטה שלהם. נשיא תימן לשעבר עלי עבדאללה סאלח(צילום: רויטרס)

 

המלחמה הפכה את התימנים למכורים

מלחמת האזרחים בתימן שהחלה לפני שלוש שנים פגעה בכל תחומי הכלכלה, אך תעשיית הגת הנמצאת תחת שליטת החות'ים רק פורחת. מקור הגת בצפון השיעי, אך הוא התפשט בכל תימן בעיקר מאז איחוד תימן הדרומית והצפונית ב-1990. מלחמת האזרחים שפרצה ב-2014 עודדה את התימנים לברוח מהמציאות הקשה לסם. החות'ים הם המרוויחים הגדולים. הם גובים מס מהחקלאים, מוכרים את הסם וגם משתמשים בו. בצילומים רבים נראים החותי'ם עם לחי נפוחה כי הם לועסים גת ברמה יומיומית. בפברואר 2016 האשים משרד הפנים הסעודי את החות'ים בניסיון להפיץ את סם הגת לסעודיה דרך גבולה הדרומי, על מנת להרוס את החברה הסעודית.

 

בדרום ניסה השלטון להילחם בתופעת הגת, אך ללא הצלחה. נשיא תימן הסוני עבד רבו מנסור האדי חושש לאבד את התמיכה העממית אם יפעל בנחישות נגד הפצת הסם. במפתיע, רק באזורים שבהם עדיין שולט ארגון אל-קאעידה, במדבריות חדרמות, מצליחים לאכוף איסור על עישון הגת.

 

הגת המשתלט על כלכלת תימן ויש הערכות כי הוא מהווה כ-30 אחוזים מהכלכלה, בזמן שענף הנפט חלש וכל שאר ענפי הכלכלה בהתרסקות. הגת הורס את החברה, מפרק את התא המשפחתי ומרושש את האוכלוסייה. הוא גם הורס את החקלאות ופוגע בבריאותה של האוכלוסייה. הצפת השוק בגת משרתת בראש ובראשונה את האינטרס הכלכלי של החות'ים הנאמנים לאיראן, כשם שחיזבאללה מתפרנס מייצור וסחר של חשיש וסמים נוספים בבקעת הלבנון. הקשר בין סמים וטרור ידוע. על כן, סעודיה וגם ישראל צריכות לקחת זאת בחשבון במלחמתם הכלכלית בזרועותיה של איראן. אולם המאבק בגת בתימן קשה ומורכב הרבה יותר, מכיוון שמדובר במדינה שלמה שהתמכרה לצמח.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם ובמחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התימנים מכורים לצמח. לעיסת גת בתימן (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
צילום: ירון פרידמן
הגת המשתלט על כלכלת תימן. ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים