שתף קטע נבחר

תפקיד ישן, לימוזינה חדשה: פוטין 4.0 יצא לדרך

ולדימיר פוטין הושבע לכהונה רביעית כנשיא אחרי 18 שנה בשלטון והבטיח לשרת את עמו, להגן על זכויותיו ולהפגין את כוחה של רוסיה בעולם. המנהיג הבלתי מעורער התחדש ברכב יוקרתי וצפוי להמשיך את העימות המתמשך עם המערב. רק שאלה אחת נותרה פתוחה: מי יחליפו ב-2024?

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: AP)
תוצרת רוסיה. הלימוזינה החדשה של פוטין(צילום: AP)

 

ולדימיר פוטין הושבע היום (יום ב') לשש שנים נוספות כנשיא רוסיה. פוטין זוכה לתמיכה ציבורית גדולה בארצו, אבל בתפקידו החדש-ישן יתמודד עם אתגרים לא פשוטים כמו עימות גדול עם המערב, כלכלה שבירה וגם חוסר הוודאות לגבי היום שאחרי סיום הכהונה שלו ב-2024.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

פוטין נעמד על בימה מעוטרת באולם אנדרייבסקי שבארמון הקרמלין הגדול במוסקבה, הניח את ידו על עותק מוזהב של החוקה הרוסית ונשבע לשרת את העם הרוסי, להגן על הזכויות והחירויות ולהגן על הריבונות הרוסית.


נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: mct)
בלשכה לפני היציאה לטקס ההשבעה(צילום: mct)

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
השבעתו של פוטין לכהונה רביעית באה חודשיים אחרי שיותר מ-70 אחוזים מהמצביעים ברוסיה הביעו בו תמיכה, בבחירות שבהן לא ממש התמודד מול יריב רציני.

 

השבעה על רקע מחאת האופוזיציה

יריבו הפוליטי הגדול ביותר של פוטין, אלכסיי נבלני, לא הורשה להתמודד בבחירות לנשיאות, ואתמול, ביחד עם מאות מתומכיו נעצר על ידי המשטרה כשהפגינו נגד פוטין לפני השבעתו תחת הסיסמה: "פוטין הוא לא הצאר שלנו".

 

במהלך נאום ההשבעה שלו אמר פוטין שבשש השנים הקרובות תוכיח רוסיה שהיא שחקנית חזקה ובעלת שרירים בזירה העולמית ומגובה בצבא חזק. הוא גם הבטיח לשפר את חיי האזרחים הרוסים. "כשאני מקבל את התפקיד הזה, אני חש תחושה אדירה של אחריות", אמר פוטין לקהל שנכח בטקס השבעתו שכלל בכירי ממשל רוסים ונציגים זרים, בהם קנצלר גרמניה לשעבר גרהרד שרדר. "המטרה של חיי ושל עבודתי תהיה לשרת את העם ואת המולדת", אמר הנשיא הרוסי.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
את הדרך הקצרה בין לשכתו לטקס ההשבעה עשה פוטין במכונית לימוזינה חדשה תוצרת רוסיה. הטלוויזיה הממלכתית ברוסיה דיווחה שמהיום תחליף הלימוזינה את צי המכוניות המיובאות ששימשו את פוטין.

 

"אנו זקוקים לפריצות דרך בכל תחומי החיים"

"עוררנו את הגאווה במולדת שלנו", אמר פוטין. "כראש המדינה אני אעשה כל שביכולתי להגדיל את הכוח והשגשוג של רוסיה". "אנחנו זקוקים לפריצות דרך בכל תחומי החיים. אני משוכנע לגמרי שסוג כזה של זינוק קדימה יכול להקתיים עם חברה חופשית שמקבלת את כל מה שחדש ומתקדם".

 

עם השבעתו של פוטין מחדש לנשיא רוסיה, עברה תשומת הלב באופן מיידי לזהות האדם שימונה על ידו לראש הממשלה. זמן קצר לאחר השבעתו הודיע פוטין שביקש מראש הממשלה הנוכחי, מקורבו דמיטרי מדבדב, להישאר בתפקיד. ייתכן שצעד זה מסמל על המשכיות. אם היה פוטין בוחר אדם חדש לתפקיד, הצעד היה עשוי להתפרש כשינוי מרענן במדיניות ואולי אף להצביע על יורשו המסתמן. ברגע שכהונתו של פוטין תסתיים ב-2024, הוא אינו יכול לרוץ לכהונה נוספת בגלל מגבלות החוקה.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
עם קנצלר גרמניה לשעבר גרהרד שרדר וראש ממשלתו דמיטרי מדבדב(צילום: רויטרס)
דיפלומטים זרים סבורים שהמתיחות הגדולה בין רוסיה לבין המערב בארבע השנים האחרונות לא תיפסק במהלך כהונתו החדש של פוטין. עימותים בשבועות האחרונות בגלל הסנקציות האמריקניות על רוסיה, הסכסוך בסוריה והרעלתו בבריטניה של הסוכן הרוסי לשעבר סרגיי סקריפל - כל אלה ועוד גורמים לכמה דיפלומטים להעריך שהעימות עם המערב עלול לצאת משליטה.

 

נקודת התורפה של פוטין - הכלכלה

סקרי דעת קהל ברוסיה מראים שפוטין זוכה לתמיכה ציבורית גבוהה. במקביל, ונבלני לא הצליח להפוך את מחאתו נגד הנשיא הרוסי למחאה כלל-ארצית. עם זאת, נקודת התורפה של פוטין בכהונתו החדשה תהיה מצבה הכלכלי של רוסיה.

 

כלכלת רוסיה, הכלכלה מספר 11 בגודלה בעולם, שבה בשנה שעברה לצמיחה בשיעור של 1.5 אחוזים בזכות העלייה במחירי הנפט בעולם. אלא שהצפי של הממשלה הרוסית היה שני אחוזים ובהשוואה לשיעור הצמיחה ב-2007 - 8.5 אחוזים - מדובר בשיעור נמוך ביותר.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
גורמי ממשל ואנליסטים ברוסיה אומרים שמדיניות נועזת עם סיכוי טוב להחיות את הצמיחה הכלכלית לא התבררה כמוצלחת בגלל חילוקי דעות שפרצו בין מקבלי ההחלטות בממשל פוטין.

 

עשוי לשלוט ברוסיה יותר מברז'נייב

ברוסיה קיימת חוסר בהירות לגבי מה שיקרה במדינה אחרי שנת 2024. בשנה זו יהיה פוטין בן 71. בקרוב יהפוך פוטין למנהיג ששלט הכי הרבה זמן ברוסיה מאז המנהיג הסובייטי ליאוניד בר'זנייב, ש-18 שנות שלטונו (1982-1864) נקשרות בעיקר לקיפאון.

 

אפשרות אחת היא שפוטין יעזוב את הקרמלין, אבל ימשיך לשלוט במדינה מתפקיד אחר שבו יחזיק. אפשרות נוספת היא פרישה מהחיים הציבוריים והעברת השלטון ליורש שנקבע על ידו.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

גורמים בקרמלין אמרו שפוטין לא בחר שום יורש והשמות שעולים באוויר הם תולדה של ספקולציות ולא של ידיעה מה עובר במוחו של הנשיא הרוסי.

 

בורסת השמות כוללת את איגור סצ'ין, ראש חברת הנפט הממשלתית "רוסנפט"; שר ההגנה סרגיי שויגו; אלכסיי דיומין, לשעבר שומר ראשו של פוטין שהפך למושל אזורי; וראש העיר מוסקבה סרגיי סוביאנין.

 

מינוי יורש על ידי פוטין בשלב כה מוקדם של תחילת כהונתו הרביעית טומן בחובו סיכון גדול לנשיא הרוסי. צעד שכזה עשוי להפוך אותו ל"ברווז צולע", להעביר נאמנויות של בכירי ממשל ממנו ליורשו ולהצית מלחמות פנימיות בתוך האליטה השולטת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים