שתף קטע נבחר

הרב המעופף והחברה הסודית. עיקרי דו"ח המבקר

רב עיר היה בחו"ל בממוצע כל 5 ימים, חברה ששמה חסוי משלמת לדירקטורים סכום גבוה בהרבה מהמותר - וכמה אנשים מעורבים במינוי ניצב במשטרה? כל הכותרות מדו"ח מבקר המדינה

היום (ג') פרסם מבקר המדינה דו"ח מקיף, שבו לא פחות 1,899 עמודים, על ליקויים במשרדי ממשלה ובמוסדות שלטון נוספים.

 

חברה ל'

אחד הגופים שמבקר המדינה בחן הוא חברה ל', שאת שמה המבקר לא מזכיר בשל חיסיון שהוטל על שמה. היא נמצאת בבעלות מלאה של המדינה ומחזיקה בכמה חברות ובהן מ', נ' ו-ס'. בשנים 2015-2012 שולמו גמולים לדירקטורים של החברה בסכומים שעלו על הסכומים שנקבעו בכללי רשות החברות הממשלתיות. גם משך כהונת הדירקטורים עלה על הקבוע בהוראות החוק.

 

עוד נמצא כי יושבי הראש של דירקטוריון חברה ל' בשנים 2016-2012 כיהנו גם כיושבי הראש של חברת מ', חברת הבת, אף שהיה חשש שכהונה בשני התפקידים גורמת לניגוד עניינים מובנה. מינוי יועצים בחברה נעשה ללא ועדת איתור, ובנוסף נמא כי נושא משרה בכיר יצא לחופשה ללא תשלום לפרק זמן ממושך מאוד, מבלי שקבוצת החברות קבעה נהלים בעניין. זאת בניגוד לכללי מנהל תקין. בסיכום הפרק על חברה ל' כתב המבקר כי נמצאו ליקויים מתמשכים בתפקודה של הקבוצה ובהתנהלותה.

 

מחדל האופניים החשמליים

המבקר מצא כי הגידול החד בשימוש באופניים ובאופניים חשמליים מוביל לעלייה גם במספר הנפגעים בתאונות. משרד התחבורה ומשרד הכלכלה לא הסדירו את סמכויות הפיקוח והאכיפה, וכך נפגע הפיקוח על שיווקם של אופניים חשמליים: חנויות הקצה והיבואנים עלולים למכור כלים שאינם עומדים בתקן ולסכן את הציבור.

תאונת דרכים בתל אביב (צילום: תיעוד מבצעי מד
אופניים חשמליים: תאונת דרכים בתל אביב(צילום: תיעוד מבצעי מד"א)

טיפול לקוי במבקשי מקלט

בדו"ח נכתב כי הליקויים והעיכובים בטיפול בבקשות של מבקשי מקלט מהווים הפרה של התחייבויות בינלאומית של ישראל. "הממשלה טרם נקטה פעולות ממשיות להבטחת זכויות האדם הבסיסיות של הזרים. כך היא לא רק מפרה את חובתה, אלא גם פוגעת באזרחי המדינה, בייחוד באזורים מסויימים".

 

שלא נדע

ליקויים משמעותיים נמצאו בעבודתם של כמה משרדי ממשלה ויחידות סמך בכל הנוגע ליישום חוק חופש המידע, לעתים עד כדי הפרה של הוראות החוק. בין היתר משרדי הממשלה לא השיבו לשאלות: כמה מסים גבו ממי שמרוויח ממשאבי טבע? אלו מוקדי סיכון יש בכביש? ועוד.

 

פיגוע דריסה במעלה מכמש (צילום: אלעזר ישראלי) (צילום: אלעזר ישראלי)
פיגוע דריסה במעלה מכמש(צילום: אלעזר ישראלי)
 

ביטחון לא לפי סיכונים

כשברקע חשש מחדירות מרצועת עזה ומקרים שבהם חדרו מחבלים ורצחו תושבים ביהודה ושומרון - מתברר שדווקא אלו המוגדרים כיישובי עימות לא קיבלו את כל הסיוע הנדרש. מבקר המדינה מצא כי כבר שנים רבות שהיקף המשאבים שמושקע בשיקום מרכיבי ביטחון ובתחזוקתם קטן מהנדרש על פי הצורך המבצעי.

 

דווקא יותר מעשנים

מהדו"ח עולים גם נתונים חמורים על עלייה בשיעורי העישון בישראל ואי יישום ההמלצות מצד משרד הבריאות של אמנות בינלאומיות ואף משרדי ממשלה לצמצום העישון. המבקר מצא כי אין איסור מוחלט על עישון במקומות ציבוריים, לא הוטל מס על טבק לגלגול ואין הגבלות על שיווק של סיגריות אלקטרוניות

  ( )
( )

הפקרות בענף הבנייה

כ-20 אלף קבלנים לא רשומים שעוברים על החוק באין מפריע, קבלנים שלא נותנים את הדין על עבירות בטיחות, אלפי אתרי בנייה שאין עליהם פיקוח וחקירות תאונות עבודה קטלניות שנסגרות בשל קושי באיסוף ראיות. יום לאחר שנהרג פועל בניין נוסף - דו"ח המבקר מצביע על התרשלות משרדי השיכון, האוצר והרווחה, בטיפול בנושא.

 

אפר פחם מסוכן אצלנו בבית

מבקר המדינה כתב כי למעשה נוצר מצב שמדינת ישראל קירבה את אפר הפחם, הנוצר משריפת פחם בתחנות כוח, אל תושביה והעבירה את פוטנציאל הסיכון לתוך הבית פנימה - לקירות, לגידול צמחי מאכל ולגינון.

 

 (צילום: המשרד להגנת הסביבה) (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: המשרד להגנת הסביבה)
 

המיליארדים האבודים

כמה כסף חייבים לממשלה ממסים, אגרות, קנסות ועוד? בדו"ח מבקר המדינה מצוין כי ההיקף הידוע הוא כ-55 מיליארד שקל, אך הסכום האמיתי גבוה בהרבה. "משרדי ממשלה רבים לא בחנו את רשימת החובות כפי שנדרש", הוא קובע. התוצאה: "אין כל דרך לדעת מהו היקף החובות שאבדה האפשרות לגבות אותם". בנוסף, חובות רבים נמחקו אך היקפם אינו מופיע בדו"חות הממשלה.

 

אין רבני ערים

לתל אביב ולחיפה אין בכלל רבני עיר, בירושלים לא מכהנת מועצה דתית ובבני ברק יש יו"ר זמני כבר 14 שנה: מבקר המדינה חושף ליקויים חמורים במשרד לשירותי דת, שביד אחת הזניח את מינוי הרבנים והמועצות ברחבי הארץ - וביד השנייה אפשר התערבות פוליטית של אנשי ש"ס באיוש התקנים החסרים - מהיו"ר, אריה דרעי, ועד ליועץ השר, דוד עמר.

  (צילום: שאטרסטוק)
(אילוסטרציה)(צילום: שאטרסטוק)
 

רבנים מעופפים

המבקר מצא כי רב אחת הערים שהה בחו"ל לא פחות מ-718 ימים ב-87 נסיעות שונות בארבע שנים וחצי - ממוצע של 19 בשנה. רב נוסף יצא מהארץ 50 פעמים למשך 335 יום, כך שבאחד מכל חמישה ימים הוא היה בחו"ל. רב שלישי טס 41 פעמים ל-300 יום, ורביעי שהה מחוץ לישראל 264 יום ב-62 נסיעות שונות - 14 טיסות הלוך ושוב בממוצע לשנה.

 

לא פעלו למנוע מחלה בגלל סכסוך עבודה

המבקר מצא כי השירותים הווטרינריים, שאחראים על שמירת בריאות בעל חיים מטען משרד החקלאות, לא ביצעו פעולות מספקות למניעת התחלואה של מחלת הברוצלוזיס, מחלה שעלולה לסכן חיי אדם. סכסוך עבודה במשרד מנע ביצוע תוכנית חומש למזעור המחלה.

 

לא בארבע עיניים

בפרק העוסק במשרד לביטחון הפנים נכתב כי נדרשת בחינה של הנוהג ולפיו ההכרעות בעניין מינויים של קצינים לתפקידי ניצב מתקבלות לאחר התייעצות ב"ארבע עיניים" בין השר  לבין המפכ"ל, ללא הסתמכות על מידע מספק, ללא הנמקות ובהליך שרובו אינו מתועד.

 

ממשטרת ישראל נמסר כי "הליך המיון לדרגת הניצב הנו הליך קפדני, המבוצע על ידי הדרג הבכיר ביותר במשטרה ובמשרד לבטחון הפנים. הליך זה נעשה מתוך רשימה מצומצמת של קצינים בדרגת תת ניצב, שביצעו מגוון רחב של תפקידים בארגון. הליך הקידום לתפקידים אלו מבוצע באופן פרטני תוך בחינת מכלול הנתונים לעומקם. ההחלטה מתקבלת על ידי השר לבטחון הפנים ומפכ"ל המשטרה תוך התייעצות מעמיקה ופורה בין השניים. מכאן שהטענה לפיה התשתית לבחינת מועמדות הקצינים לדרג הניצב חסרה, איננה מתיישבת עם הליך המיון הקיים בפועל".

 

מז"פ איטי

ועוד ביקורת על המשטרה. המבקר מצא כי מערכי הבדיקה העיקריים שמפעילה מז"פ (מחלקת זיהוי פלילי) - דנ"א, ט"א ובדיקת הסמים והחומרים המסוכנים - אינם נותנים מענה מהיר ומספק לצורכי החקירה המשטרתיים. אף שהמענה הטכנולוגי קיים במעבדות - מוצגים, דגימות דנ"א וטביעות אצבע שנאספו בזירות

עבירה למיניהן זוכים לטיפול במעבדות זמן ממושך לאחר שהגיעו אליהן, דבר הפוגע במאמצי החקירה ובסיכויים לגילוי העבריינים. על המשטרה לתת מענה למצב זה כדי שהטיפול במוצגים יהיה מיטבי.

 

חינוך עצמאי

המבקר בדק גם את מערכת החינוך של אגודת ישראל, בעקבות גירעונות גדולים שצברה הרשת עד לשנת 2009 פעלה המדינה להבראתה על פי הסכם, ובתוך כך כיסתה כ-100 מיליון שקלים מגירעונה. הוא כתב כי משרד החינוך ומשרד האוצר - למעט מינוי של חשב מלווה, לא פיקחו על כך שהרשת תעמוד בהסכם ההבראה ובהסכם ההארכה, כמתחייב מתפקידם ומאחריותם. גם כשהתברר כי ישנן הפרות יסודיות של הסכם ההבראה הם לא פעלו ולא הפעילו את הסנקציות שנקבעו בהסכם ההבראה.

 

אילנה קוריאל השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
רבנים מעופפים על חשבון הציבור
צילום: שאטרסטוק
מומלצים