שתף קטע נבחר

טראמפ הכריע: ארה"ב פורשת מהסכם הגרעין עם איראן

נשיא ארה"ב הודיע על פרישה מההסכם "הנוראי והרקוב" שלדבריו לא מונע מאיראן להמשיך לפתח נשק גרעיני, ויחדש את הסנקציות: "כשאני מבטיח - אני מקיים". בנאום דרמטי התייחס למידע שהשיג נתניהו: "הוכחה שאיראן שיקרה"

 

 

 

דונלד טראמפ הודיע הערב (יום ג') שארה"ב פורשת מהסכם הגרעין שנחתם עם איראן – בשורה משמחת לבנימין נתניהו, ומכה למעצמות שחתומות על ההסכם. בנאום דרמטי אמר הנשיא האמריקני שההסכם הנוכחי לא מונע מאיראן לפתח נשק גרעיני, ולכן ארה"ב יוצאת ממנו - ומחדשת את הסנקציות נגד איראן.

 

"ארה"ב כבר לא מאיימת איומי סרק. כשאני מבטיח אני מקיים", אמר הנשיא שהתחייב לפרוש מההסכם אם לא יבוצעו בו תיקונים משמעותיים. "תוך כמה רגעים אני אחתום על צו נשיאותי שיתחיל את חידוש הסנקציות הגרעיניות של ארה"ב על המשטר האיראני".

טראמפ על הסכם הגרעין (צילום: AFP)
טראמפ הערב בבית הלבן(צילום: AFP)
  

 

נאום הפרישה של טראמפ (צילום: AFP)
נאום הפרישה של טראמפ(צילום: AFP)
 

 

"ההסכם עם איראן הוא נוראי, הסכם שלא הביא שלום - ולעולם לא יביא", אמר הנשיא. הוא כינה את ההסכם מ-2015 "מביך" ו"רקוב" ואמר שבאותה שנה אפשר היה להגיע להסכם טוב - אך הדבר לא קרה. לדברי הנשיא, "בלב ההסכם עם איראן יש פיקציה אדירה, לפיה המשטר הרצחני מעוניין רק בתוכנית אנרגיה גרעינית למטרות שלום".

 

"ההסכם עם איראן נועד להגן על ארה"ב ובעלות בריתה מהטירוף של פצצת אטום איראנית, נשק שרק מבטיח את הישרדות המשטר האיראני. למעשה, ההסכם מאפשר לאיראן להמשיך להעשיר אורניום ובמשך הזמן להגיע לסף האפלה הגרעינית", אמר טראמפ, שהבטיח לאמריקנים שהפרישה תהפוך את ארה"ב לבטוחה יותר.

טראמפ על הסכם הגרעין (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

"היום יש לנו הוכחה מכרעת שההבטחה האיראנית הייתה שקר", אמר טראמפ והתייחס לחשיפת הארכיון הגרעיני שהציג נתניהו. "בשבוע שעבר ישראל פרסמה מסמכי מודיעין – שהוסתרו על ידי איראן – שמוכיחים סופית שלמשטר האיראני יש היסטוריה של ניסיונות להשיג נשק גרעיני".

 

"אם אאפשר להסכם הזה להישאר – מירוץ חימוש גרעיני ייפתח במזרח התיכון", אמר טראמפ בנאומו בבית הלבן. טראמפ תקף בנאומו את המשטר האיראני – "משטר של טרור גדול" – ומחה על העובדה שבמסגרת ההקלה בסנקציות הוא קיבל מאות מיליארדי דולרים. "זו מבוכה גדולה עבורי כאזרח אמריקני", אמר. 

טראמפ על הסכם הגרעין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

טראמפ על הסכם הגרעין (צילום: AP)
טראמפ חותם על הצו הנשיאותי(צילום: AP)

טראמפ נאם בבית הלבן ארבעה ימים לפני תום הדד ליין שהקציב לאירופה לתקן את ההסכם. בשבועות האחרונים השקיעו שלוש המעצמות האירופיות שחתומות על ההסכם, בריטניה גרמניה וצרפת, מאמצים אדירים לשכנע את טראמפ שלא לפרוש.

 

אנגלה מרקל, עמנואל מקרון ושר החוץ הבריטי בוריס ג'ונסון הגיעו בשבועיים האחרונים לוושינגטון. השלושה ניסו לשכנע את ארה"ב שאין אסטרטגיה חלופית, והזהירו שקריסת הסכם הגרעין תהיה מכה דיפלומטית שתחזק את הקיצוניים בטהרן.  

נאום הפרישה של טראמפ (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נשיא ארה
(צילום: AFP)
 

מנגד ניסה בשבוע שעבר בנימין נתניהו לשכנע את טראמפ שאיראן לא זנחה את כוונותיה לפתח נשק גרעיני, בנאום בקריה שבו חשף את "ארכיון הגרעין האיראני". אחרי נאומו אמר הנשיא האמריקני שההתפתחויות האחרונות מראות שהוא "צדק ב-100%" לגבי ההסכם, שאותו כינה בעבר "הגרוע אי פעם".

 

במסגרת ההסכם מ-2015 התחייבה איראן להגביל את תוכנית הגרעין שלה, כדי שלא תוכל לפתח נשק גרעיני, והסכימה לפיקוח קפדני של המערב. בתמורה הוסרו רוב הסנקציות שהוטלו עליה, שגרמו לבעיות קשות בכלכלתה.

בנימין נתניהו (צילום: AP)
נתניהו מציג את ארכיון הגרעין של איראן(צילום: AP)
 

בעולם הזהירו את טראמפ שסוף להקלות על איראן – ופרישה אמריקנית – עלולים להביא לטלטלה. החשש הוא שבעקבות הפרישה איראן תרגיש חופשייה להעשיר אורניום מעבר לרמה המותרת שנקבעה בהסכם, 3.67%.

 

חשש מהסלמה במזרח התיכון

חשש נוסף הוא מהסלמה משמעותית במזרח התיכון, שבו איראן מעורבת בכמה מלחמות – בראשן בסוריה. סגן מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלאמי, השמיע הערב מסר מאיים: "האויבים שלנו, כולל האמריקנים, המשטר הציוני ובני בריתם באזור, צריכים לדעת שאיראן ערוכה לתרחישים ולאיומים הקשים ביותר".

בנימין נתניהו (צילום: אוראל כהן)
באיראן איימו: "ערוכים לתרחישים הקשים ביותר"(צילום: אוראל כהן)

איראן מתנגדת למו"מ מחודש על ההסכם, ולא ברור איך היא תגיב לפרישה האמריקנית. "איראן עוקבת אחרי העמדה האמריקנית והאירופית מקרוב, ותגיב להחלטה האמריקנית בהתאם לאינטרסים הלאומיים שלנו", אמר סגן שר החוץ האיראני עבאס אראקצ'י לפני הודעת טראמפ.

 

כשטראמפ היה מועמד לנשיאות הוא התחייב לבטל את הסכם הגרעין, וכשנבחר לנשיא דרש לשפר אותו. חודשים של שיחות אינטנסיביות בין ארה"ב לבעלות הברית באירופה הגיעו למבוי סתום כשברלין, לונדון ופריז סירבו לדרישה של וושינגטון לשכתב סעיפים מרכזיים בהסכם.

פגישה נשיא ארה
מרקל וטראמפ. היחסים עם אירופה עלולים להיפגע(צילום: EPA)
 

הטענה של ארה"ב היא שההסכם לא עוצר לצמיתות את תוכנית הגרעין של איראן, את הניסויים בטילים בליסטיים ואת הפעילות המסוכנת שלה במזרח התיכון. טראמפ התלונן שאיראן תוכל לחדש את הפעילות המסוכנת שלה ב-2025 - השנה שבה יסתיים תוקפו של הסכם הגרעין. 

 

הפרישה אמריקנית היא מכה נוספת ליחסי החוץ של ארה"ב עם בעלות בריתה באירופה, ועלולה גם להחריף את היחסים עם שתי מעצמות נוספות שחתומות על ההסכם - רוסיה וסין. בנוסף היציאה מההסכם מבטלת את ההישג המשמעותי ביותר במדיניות החוץ של ברק אובמה.  

 


פורסם לראשונה 08/05/2018 19:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים