שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

בסוף הכל כסף / מליניאק

כשמכבי תל אביב דרשה שישה זרים ויותר, המינהלת התנגדה. כשהצהובים הודיעו שישחקו בליגה עם שלושה בלבד, פתאום המינהלת מתעקשת על שישה (בניגוד לדעת רוב הקבוצות). למה? כי היא מאמינה שזה יוריד את מכבי מעץ ההופעה בליגה עם סגל ב'

יש אנשים שמגלים פתאום שאין להם כסף לחגוג בר מצווה לילד. הלו, היו לכם 13 שנים לחסוך. ארגון השחקנים ומינהלת הליגה נזכרו לטפל בחוק הרוסי שלושה מחזורים לסיום העונה. המינהלת יכולה לסיים את הליגה בתום העונה הרגילה, זה יעלה לה בהפסד ההכנסות מפסטיבל הפיינל-פור, השחקנים יפסידו שתי משכורות – ואף אחד לא יקרוס.

 

המינהלת הציבה אולטימטום: ביטול החוק הרוסי. על הגדלת מספר הזרים יהיה משא ומתן. לפני 30 שנה ניסו שיטה דומה במזרח אירופה: הרומנים נתנו לרוסים נפט, ובתמורה הרוסים לקחו גם פחם. לא עבד. גם העלאק-מו"מ הזה יתפוצץ.

שמואל פרנקל ועדלי מרקוס. מה המטרה? (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
שמואל פרנקל ועדלי מרקוס. מה המטרה?(צילום: עוז מועלם)

"מינהלת ליגה" זו פיקציה. יש קבוצות, ולכל אחת מהן אינטרסים שונים. מי שמייצגים אותן הם היו"ר שמואל פרנקל והמנכ"ל עדלי מרכוס, שכנראה אינם מוסמכים לסכם כלום חוץ מביטול החוק הרוסי מבלי להציע פתרון לשיתוף ישראלים. אז באים והולכים ומושכים זמן. איך אפשר לדון בפתרונות אם לא קובעים תחילה מטרות? יכול להיות שהוספת זרים וביטול החוק הרוסי זה פתרון נפלא. השאלה: פתרון למה?

 

האם המטרה היא להעלות את רמת הליגה? להגביר את התחרותיות? לקדם את השחקן הישראלי? לשלם פחות מס הכנסה? מה התכלית?

 

קומבינת המתאזרחים

שם המשחק הוא כסף. שחקנים זרים נהנים מתקרת מס של 25 אחוז, ומאחר שהחוזים של כל השחקנים הם בסכומים נטו, מי שנהנה למעשה מהפטור החלקי במס הן הקבוצות. מייקל רול חושב שהשחקנים הטובים ביותר צריכים לשחק בלי לבדוק דרכונים. צודק. אבל מי שמנהל את הכדורסל בישראל צריך לדאוג גם לשחקנים המקומיים. אם ישחקו רק זרים לא צריך גם את מייקל רול, עדיף להביא קבוצת NBA לכמה משחקים כמו שהביאו את הג'ירו.

 

ריצ'רד האוול מול יונתן מור (צילום: עוז מועלם)
גניבת דעת. ריצ'רד האוול מול יונתן מור(צילום: עוז מועלם)

 

שחקן ישראלי לא יכול להתמודד על דקות משחק עם שחקנים אירופיים ואמריקאים שעולים למועדון חצי ממנו. שיוותר מייק רול על רבע משכרו ושישחקו הטובים ביותר. יכול להיות שהתוצאה תהיה שלא יהיו יותר זוסמנים ודוסונים, אין בעיה, שיגידו את זה במפורש.

 

גניבת הדעת (והכיס) הגדולה היא המתאזרחים. 19 שחקנים, חלקם יהודים, חלקם נישאו לישראליות או טריקים אחרים בשביל לקבל אזרחות. בקיצור, זרים עם דרכונים ישראליים. שישה זרים בתוספת מתאזרח או שניים בכל קבוצה ובלי חוק רוסי יסגרו סופית את הענף. זה מה שאתם רוצים?

 

רשות המסים בודקת אם מדובר בהשתמטות המונית מתשלום מס הכנסה ל"מתאזרחים", שנרשמו כישראלים באיגוד הכדורסל ודווחו כזרים למס הכנסה.

 

הסיפור האמיתי

לפני 15 שנים בעלי הקבוצות קיבלו מאיגוד הכדורסל מנדט להתאגד למינהלת שתשווק את הליגה הבכירה ותגדיל את הכנסות הקבוצות מפרסום, זכויות שידור וספונסרים. בסמכות המינהלת לקבוע את שיטת המשחקים, אבל אף אחד לא נתן לבעלי הקבוצות סמכות לקבל החלטות שיחסלו את הכדורסל הישראלי.

 

מתי "בעלי הקבוצות" קנו אותן וממי? חוץ משלושה-ארבעה מועדונים, רוב הכסף שהם מגלגלים הוא ציבורי – תמיכה מרשויות מקומיות, מועצת ההימורים, מפעל הפיס. אם מועצה אזורית גלבוע או עיריית ראשל"צ סוגרות את השיבר לא יהיו שם קבוצות בליגת העל.

 

טחנו לנו את המוח שצריך יותר זרים בשביל להצליח באירופה, אבל חצי ליגה לא משחקת באירופה. אמרו שמכבי תל אביב צריכה שישה ואפילו שמונה זרים, אבל אם אני לא טועה מכבי הודיעה שתופיע לליגה בעונה הבאה עם שלושה זרים. אז למה המינהלת דורשת שישה?

 

שמעון מזרחי מרוצה (צילום: ראובן שוורץ)
שמעון מזרחי. הרעיון של מכבי ת"א הכניס את המינהלת להיסטריה(צילום: ראובן שוורץ)

 

סוף-סוף הגענו לסיפור האמיתי: הרעיון שמכבי ת"א תשחק עם שלושה זרים הכניס את המינהלת להיסטריה. קברניטיה חושבים שאם יאפשרו לשמעון מזרחי ודייויד פדרמן לשתף עוד זרים בליגה, הם ירדו מרעיון שתי הקבוצות. הבל הבלים.

 

אז מה צריך לעשות?

1. קבוצה בה משחקים יותר זרים מישראלים לא תיהנה מהקלות במס ומסיוע ציבורי במתקנים ובתקציבים.

2. רק שניים-שלושה שחקנים בקבוצה ייהנו ממס הכנסה מופחת.

3. שחקנים שיירשמו כישראלים ישלמו מס מלא כישראלים, גם אם יש להם דרכונים זרים.

4. הליגה הלאומית תהפוך לישראלית נטו. בלי זרים.

5. אם המינהלת תהפוך את הליגה ללגיון זרים, איגוד הכדורסל ישלול ממנה את הזיכיון (שהם מסרבים לשלם עבורו).

והפתרון לכל הבעיות: יבואו מנכ"ל ויו"ר זרים למינהלת, פטורים ממס. שהטובים ינהלו.

 

יובל זוסמן.  6 זרים עם מתאזרחים ובלי חוק רוסי יסגרו את הענף (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
יובל זוסמן. 6 זרים עם מתאזרחים ובלי חוק רוסי יסגרו את הענף(צילום: יאיר שגיא)

 

טוסקנה פינת סלמה

גילוי נאות: לא צפיתי בג'ירו ד'איטליה לפני שהגיע לישראל. הבנתי במרוצי אופניים מוגבלת ולכן איני מוצא טעם לכלות שעות בצפייה ברוכבים שאיני מכיר, שדוהרים בתחרות שאת חוקיה אני לא מבין. גילוי נאות ב': אחד הימים המאושרים בחיי היה היום שבו גנבו לי את האופניים.

 

למרות האמור לעיל, כשאני מגיע לעיר גדולה אעדיף לשכור זוג אופניים וליהנות מסיור מדווש על פני נהיגה במכונית ממוזגת.

 

עובדות: רכיבת שטח וכביש הם מהענפים שהתפתחו ביותר בישראל בעשור האחרון. קבוצת יזמים הוכיחה שאפשר להרים פרויקט גדול בהצלחה בינלאומית בלי מרכזי הפועל ומכבי. שידור טלוויזיה צריך להעניק לצופים ערך מוסף, אלי אילדיס ודרור פקאץ' סיפקו את הסחורה בגדול. צילומי אוויר של עכו ויפו שכולנו מכירים, כשהם משודרים במרוץ אופניים, מרגשים מאוד.


גיא ניב סייקלינג אקדמי ג'ירו (צילום: עוז מועלם)
רוכבים בג'ירו בתל אביב. מראות מרגשים מאוד(צילום: עוז מועלם)

 

מרחבי טוסקנה נפלאים, אבל הפנייה המסוכנת של הפלוטון מרחוב אבן גבירול לרחוב מרמורק בתל אביב ריגשה הרבה יותר, שלא לדבר על הבורות בכביש בדרך סלמה. פרט להתפרצות מאמן "יזראל סייקלינג אקדמי" למרכז המסלול בזכרון יעקב לעודד את אחד מרוכבינו, אין נפגעים לכוחותינו.

 

לאנס ארמסטרונג הגיע באופן פרטי, התמקם בדירה בקומה 30, צפה בשידור וכתב בבלוג שלו שהתאכזב ממיעוט הצופים בירושלים. למחרת נדחסו אלפים בצידי המסלול ברחובות תל אביב להראות למי יש ונטיל גדול יותר. על פגיעה בכבוד המזרח-תיכוני אין מחילה. למה מי הוא בכלל? חתיכת מסומם.

 

לאנס ארמסטרונג בקטע השלישי של הג'ירו בישראל (צילום: רויטרס)
לאנס ארמסטרונג בישראל. פגע בכבוד המזרח-תיכוני(צילום: רויטרס)

 

אפשר לשלול מספורטאי את התארים והמדליות שבהם זכה, אי אפשר למנוע ממנו להתחבר לרשת, לפתוח לפטופ ולכתוב מה שבא לו. קובי בראיינט נחשד באונס, מייקל ג'ורדן היה מכור להימורים, דונלד טראמפ הוא לא מודל למשפחתיות ועדיין חצי עולם מתעורר בכל בוקר לציוצים שלו. ולגבי חילול שבת המוני, אף אחד לא מקיים מרוץ בשביל לחלל שבת, אלו תנאים שמוכתבים על ידי המארגנים. מתאים לך, קח. לא מתאים, ברח.

 

אחד ילך לבית כנסת, השני ירכב על אופניים. כך מתנהלת מדינה מתוקנת ב-2018.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
שמואל פרנקל
צילום: עוז מועלם
מומלצים