שתף קטע נבחר

12 משפטים שיעשו לילדים שלכם את היום

לא חייבים להתחיל כל בוקר במאבקי כוחות, צעקות ועצבים. אפשר גם אחרת וזה אפילו די פשוט. אז מה אפשר לומר לילדים כדי שיתארגנו במהירות ואפילו עם חיוך קטן על הפרצוף?

גם היום ההתארגנות הבוקר הייתה סיוט? אפשר גם אחרת, למרות שכרגע זה נראה לכם בלתי אפשרי. הנה כמה עצות טובות שיוכלו לשפר לכם את השעה הלחוצה הזו. וכן, שווה לנסות בבית.


ים אסף אמברצ'י, מאמנת הורים מוסמכת מכון אדלר, מטפלת ומנחת קבוצות ב"פסיכודרמה אימונית":

 

1. כל הכבוד שאתה עושה לבד את משימות הבוקר

אחד מהתפקידים המשמעותיים בהורות הוא לטפח אווירה משפחתית בה נוכל לגדל את הילדים שלנו עם דימוי עצמי חיובי ותחושה של מסוגלות עצמית. "מסוגלות עצמית" מספרת עד כמה האדם מאמין ביכולת שלו להוביל את עצמו לעבר מטרותיו בתחומים שונים בחייו, אודות האמונה של האדם ביכולתו לבצע מטלה או אתגר ולהתמודד איתו.

 

פה אנחנו נכנסים לתמונה - מומלץ לעצור ולשקף לילד את העוצמות שלו. ברגע שהילד שלנו שומע שיקוף מעצים ששם לו מראה לכך שהוא ביצע את כל מטלות הבוקר לבד, מבלי לקבל מאיתנו עזרה, אנחנו נעצור ונוקיר אותו על כך. ככל שהוא יחווה תחושה של ערך עצמי חיובי, חווית מסוגלות עצמית גבוהה, כך הוא יבין כי הוא יכול ומסוגל וכי אנחנו מאמינים בו ועל כן זה יגביר את הסיכוי למעגל חיובי נוסף של התארגנות בוקר עצמאית.

 

2. ברגע שתתארגן, אעזור לך בפעולה אחת שתבקש ממני

פעמים רבות אפשר לראות שקשה לילדים לגייס מוטיבציה לביצוע משימות הבוקר. כאשר נגיש להם "עזרה מכוונת", כלומר ברגע שנראה כי קשה לילד באותו הבוקר להתארגן ולגייס את עצמו למשימות הבוקר, נוכל לתת לו תמריץ לפעולה ובכך שנציע לו עזרה בפעולה אחת מבין כל הפעולות שיש לבצע בבוקר, הוא כבר יחווה הקלה מנטלית. הוא יבין שאנחנו רואים אותו ומבינים שזה בוקר קשה יותר בעבורו. ברגע שניתן לו תחושה כי יש לו "רוח גבית", כך הוא יחווה בית בו יש לו רשת תמיכה וזה יאפשר התארגנות בוקר עם אווירה משפחתית נעימה ועם פחות התנגדויות.

 

3. מעולה שאתה עוקב אחרי טבלת ההתארגנות

טבלת ההתארגנות נכנסת להתנהלות הבית במטרה ללמד את הילד את משימות הבוקר לפני היציאה למסגרות. כדי שנוכל לעזור לו לעקוב בהתלהבות אחר כל פעולה חדשה, אנחנו למעשה נעודד אותו. עידוד מגביר אצל הילד את התחושה החיובית סביב ההתנהגות שלו ומעלה את הערך העצמי ותחושה שהוא יכול. מחשבה נוספת שיכולה לעלות בעקבות העידוד היא כי "ההורים שלי סומכים עליי ואני טוב במה שאני עושה ועל כן אני אמשיך".

 

משפטים שילדים אומרים בבוקר:

 

 

לאה שטרן, מוסמכת מכון אדלר, מרצה ובעלת קליניקה פרטית להדרכת הורים:

 

4. עוד עשר דקות נצא מהבית

לפעמים נדמה לנו כאילו הילדים בכוונה מותחים את משימות הבוקר. מעבר לעייפות, אחת הסיבות לכך היא היעדר תחושת זמן בקרב ילדים צעירים. לכן, יש לתאם ציפיות ולהסביר את לוחות הזמנים בבוקר. ניתן גם להדפיס דף עם סדר הפעולות וציון השעה לצד כל פעולה עבור ילדים צעירים. אפשר להיעזר בשעון מעורר או תזכורת בנייד כמה דקות לפני היציאה מהבית. צלצול זה מסמן לילדים כי עליהם להזדרז מאוד ולהספיק את מה שטרם ביצעו, כיוון ששעת היציאה קרובה.

 

קראו עוד בערוץ הורים:

מיכל ינאי: "הכי קשה לי? לקום לילדים בלילה"

7 עצות לגמילה קלה מחיתולים

השבוע שבו אימא נשארה לבד בבית

 

5. מה תרצה לארוחת עשר?  

אחד הקרבות הנפוצים מדי בוקר הוא על ארוחת הבוקר או ארוחת עשר. יש כאן קושי אמיתי - בצד אחד נמצא הורה לחוץ בזמן ובצד השני נמצאים ילדים שבקושי התעוררו וכבר נדרשים לתת תשובות מה הם ירצו לאכול. לכן, מומלץ לסגור הנושא ערב קודם. כך, אנחנו נדע מה להכין ולא נאלץ להוסיף עוד חזית של התמודדות בשגרת הבוקר הלחוצה. ככלל, אפשר להכין על המקרר לו"ז שבועי או חודשי של סוגי האוכל (מעין מערכת שעות של ארוחות). כך תהיה וודאות לשני הצדדים ולא יהיה צורך לפתוח את הנושא לדיון מתיש כל יום מחדש.

 

6. שיהיה לך יום מקסים, אני אוהב אותך

הילד שלנו יוצא מהבית אל מסגרת חינוכית לזמן די ארוך. מעבר להנאה וללימוד בגן או בבית הספר, סביר שהוא שלנו ייתקל גם בקשיים, תסכולים ואכזבות מדי פעם. לכן, חשוב שנזכיר לו (כמו בעוד הרבה הזדמנויות כמובן) כמה אנחנו אוהבים אותו. כך מרגיש הילד גם תחושה נעימה, כי הרי מי מאיתנו לא רוצה להרגיש כמה הוא אהוב. אבל יותר מכך, יש באמירה זו תזכורת שאנחנו רשת הביטחון של הילד, גם כשאנחנו לא לידו.

 

טיפים לבוקר שפוי:

 

 

תמר כהן לביא, מנתחת התנהגות ומדריכת הורים וצוותי חינוך:

 

7. התגעגעתי אלייך

ילדים צעירים חווים את הלילה כפרידה מההורים וכאשר מעירים ילד בבוקר תוך כדי נשיקת בוקר טוב ואומרים לו שהתגעגענו אליו אנחנו למעשה משדרים לו מסר שהוא חשוב לנו. שהלילה הארוך היה עבורנו גם סוג של פרידה ובזמן זה חשבנו עליו. נחמד להתעורר בבוקר בתחושה אהובה שגורמת לחיוך על הפנים ולהתחיל את היום בתחושת שייכות ובהנאה.

 

8. בוא נראה אם תנצח את הטיימר

לילדים קשה להתחיל את התארגנות הבוקר. יש ילדים שיש להם קושי במעבר מהמיטה להתארגנות מהירה ויש ילדים שהחלו בהתארגנות אך קצב ההתארגנות הוא איטי. על מנת להספיק ולהגיע בזמן לבית הספר או לגן מומלץ לשחק עם הילד במשחק "ניצחון הטיימר" ובו יש להפעיל טיימר של שעון למשך עשרים דקות בערך ולהגדיר לילד מה מצופה ממנו לעשות בזמן זה. למשל להתלבש, לצחצח שיניים ולנעול נעליים. במידה והוא הספיק לסיים את המטלות לפני שהטיימר צלצל הוא ניצח. ילדים אוהבים מאוד משחקים וזוהי דרך יצירתית לגרום להם לשתף פעולה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

9. התוכניות להיום

ילדים אוהבים לדעת מה צפוי להיות בהמשך היום. אין להם תחושת זמן, וציפייה לקראת המשך הפעילות מקנה להם רוגע פנימי. חשוב בכל בוקר לשוחח עם הילד ולומר לו מה התוכניות להמשך היום. למשל מי יאסוף אותו מהגן, יום הולדת אליה הוא מוזמן, בחירת חבר שהיה רוצה להזמין ועוד. כאשר הילד יודע מה מצפה לו הוא מחכה לפעילות המהנה בהמשך היום, כך שגם אם בבוקר למשל יש מקצוע שהוא לא אוהב ללמוד הוא יודע שבהמשך צפויה לו חוויה נעימה. הוא לומד שלא כל יום הוא טוב אבל בכל יום יש משהו טוב ושווה לקום בשבילו בבוקר.

 

10. גם אני שונא לקום ולהתארגן בבוקר

"קשה לקום בבוקר, לפקוח את העיניים". כאשר הילד מסרב להתארגן בבוקר או שהוא מסרב להתעורר, הרבה פעמים הוא רוצה להמשיך ולשכב במיטה. ההורים מנסים להאיץ בו לקום ולהתארגן ולעיתים כועסים על כך שהוא "מושך את הזמן". כמבוגרים גם אנחנו לפעמים רוצים להמשיך לישון ומתפללים בלב שהשעון המעורר לא יצלצל. כאשר אנחנו משתפים את הילד בכך שגם אנחנו מרגישים כך בבוקר והיינו רוצים להמשיך ולישון, אנחנו למעשה משדרים לו מסר שהתחושה שלו היא לגיטימית. אם שנינו למעשה מרגישים אותו דבר אפשר לנסות לחשוב איך אפשר להתגבר על תחושה זו. לילדים יש רעיונות יצירתיים. נסו אותם יחד.

 

קשה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קשה (צילום: shutterstock)

עדי קורן, בעלת M.A, מדריכת הורים מוסמכת, מנחה ומלווה הורים ילדים ונוער במרכז סיוע ובמרכז מצמיחים:

 

11. אני יודע שתעשה את הכי טוב שלך

כשהילד הולך לקראת יום בו צפויה לו התמודדות מאתגרת עבורו, בהחלט ניתן להעביר מסר כגון - "אני יודע שתעשה את הכי טוב שלך, אני אוהב אותך/מאמין בך בכל מקרה", "אני מאמינה שתוכל להסתדר עם זה" וכדומה. מסר של הבעת אמון והפחתת הלחץ או הציפייה (שלנו כמובן) מחזק את תחושת הביטחון והמסוגלות.

 

12. אתה ילד מעניין וכיפי

לילד המתמודד עם קשיים חברתיים (מה שגורם פעמים רבות לדימוי עצמי נמוך וחוסר רצון לצאת לבית הספר) חשוב להזכיר עוצמות וחוזקות אישיות בהן הוא מכיר ומודע להן ולעטוף עם הרבה אהבה וחום. "אתה ילד מעניין, כיפי ועם לב גדול, אני מאמין בך", וכמובן לא לשכוח גם להשאיר ערוץ פתוח לשיתוף בקשיים ובחוויות שחווה במהלך היום, כמו - "אשמח לשמוע אחרי שתחזור או בערב איך עבר עליך היום ואיך הרגשת".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עוד עשר דקות
צילום: shutterstock
מומלצים