שתף קטע נבחר

איראן: לא יאיימו עלינו. בריטניה: נתפוס את טראמפ במילה

שר ההגנה האיראני אמר בעקבות החלטת נשיא ארה"ב כי "אף כוח זר לא יכול לאיים על איראן". שר החוץ הבריטי בוריס ג'ונסון אמר כי "כעת זו אחריות וושינגטון להביא הצעה ממשית לפתרון כל הבעיות האיראניות". מרקל: "חייבים לדבר על הסכם רחב יותר שישלים את הסכם הגרעין"

שר החוץ של בריטניה בוריס ג'ונסון בבריסל (צילום: AFP)
"נתפוס את טראמפ במילה". בוריס ג'ונסון(צילום: AFP)

האיראנים ממשיכים לאיים - והאירופאים דבקים בהסכם: שר ההגנה האיראני אמיר חאתמי אמר יממה לאחר החלטת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין כי "עקב כוחנו הצבאי, אף כוח זר לא יכול לאיים צבאית על איראן". לעומת טראמפ, מנהיגי המדינות הנוספות שחתמו על ההסכם אינם פורשים ממנו לעת עתה.

 

שר החוץ הבריטי בוריס ג'ונסון התייחס היום בצהריים (ד') להחלטת טראמפ ואמר כי "כעת זה באחריות וושינגטון להביא הצעה ממשית לפתרון כל הבעיות האיראניות". הוא הוסיף כי "טראמפ אמר שהוא רוצה למצוא לבעיות האלה פתרון, אנחנו צריכים לתפוס אותו במילה".

 

עוד אמר ג'ונסון כי לבריטניה אין כל כוונה לפרוש בעצמה מהסכם הגרעין. מוקדם יותר הודיע האיחוד אירופי כי הוא דבק בהסכם הגרעין שנחתם בין איראן לבין המעצמות. בהודעה משותפת של 28 ממשלות אירופאיות נכתב כי "האיחוד יוודא כי לא יוטלו שום סנקציות על טהרן מצידה של אירופה".

 

 

"איראן עמדה בכל התחייבויותיה". מרקל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"איראן עמדה בכל התחייבויותיה". מרקל(צילום: AFP)

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה כי "אסור להטיל ספק בקשר להסכם הגרעין עם איראן, אך אנחנו חייבים לדבר כעת על הסכם רחב יותר שישלים אותו". מרקל הוסיפה כי איראן עמדה בכל התחייבויותיה במסגרת ההסכם עד כה.

 

שר החוץ של צרפת, ז'אן-איב לה דריאן, אמר מוקדם יותר כי "הסכם הגרעין לא מת". לדבריו, דו"חות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מראים כי איראן מכבדת את ההסכם. עוד הוסיף לה דריאן כי נשיא צרפת עמנואל מקרון ישוחח בהמשך היום עם נשיא איראן חסן רוחאני בנוגע לכיבוד ההסכם, ובשבוע הבא ייפגשו בנושא נציגים של ארצו יחד עם נציגי בריטניה, גרמניה ואיראן.

 

גם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי רוסיה נותרה מחויבת להסכם. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס". נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן התייחס גם הוא להחלטת טראמפ לפרוש מההסכם, ואמר הבוקר כי "ארצות הברית תפסיד מההחלטה". לדבריו, "ארה"ב לא מפגינה נאמנות להסכמים שעליהם היא חותמת".

 

גם הודו התייחסה לנושא. בהודעה מטעם משרד החוץ ההודי נכתב כי "הודו קוראת למציאת פתרון דיפלומטי לוויכוח על הסכם הגרעין". הודו מקיימת זה שנים קשרים עם איראן, אשר מהווה את אחת מספקיות הנפט הגדולות ביותר שלה. במקביל, שומרת הודו על קשר חם גם עם ארה"ב וכן עם ישראל.

"קוראים לפתרון דיפלומטי". ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי עם רוחאני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"קוראים לפתרון דיפלומטי". ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי עם רוחאני(צילום: EPA)

כבר אמש, זמן קצר לאחר הפרישה האמריקנית מהסכם הגרעין, הודיעו מנהיגי שלוש המעצמות כי הם מצטערים על החלטתו של הנשיא טראמפ. "ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת עמנואל מקרון הצהירו כי הפרישה האמריקנית מנוגדת להשקפות של מדינות אירופה שדחקו בו להישאר בהסכם".

 

"אנחנו מזכירים שההסכם התקבל פה אחד במועצת הביטחון של האו"ם במסגרת החלטה 2231. אנחנו קוראים לכל הצדדים להישאר מחויבים לתנאי ההסכם ולנהוג באחריות".

 

בהצהרה נפרדת אמר מקרון כי הישארותה של איראן לא גרעינית מוטלת בספק. מקרון ציין כי הוא ימשיך לעמול על הסכם רחב יותר שיכלול את הפעילות הגרעינית, תוכנית הטילים והיציבות המזרח התיכון.

נאום הפרישה של טראמפ (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חסן רוחאני (צילום: AP)
חסן רוחאני(צילום: AP)

אמש האשים רוחאני כי "זו לא הפעם הראשונה שטראמפ מפר החלטות בינלאומיות. ארצות הברית מעולם לא קיימה את התחייבויותיה בהסכם". בנאום משודר הצהיר רוחאני כי הוא הורה לשר החוץ זריף לדון עם המדינות שנותרו בהסכם בהקדם כדי לשמור על ההסכם. רוחאני הבהיר כי העסקה עדיין תקפה והוסיף: "טהרן תישאר בהסכם בלי וושינגטון".

 

מפקד משמרות המהפכה באיראן, מוחמד עלי ג'עפרי, היה הבוקר תקיף יותר ואמר כי "נחרץ גורלו של הסכם הגרעין". לדבריו, "עלינו לפעול כעת להרחבת היכולות הצבאיות".

 

מוקדם יותר, עם תחילת דיוני הפרלמנט בטהרן, שרפו חברי פרלמנט איראניים את דגל ארה"ב והעתקים של מסמך הסכם הגרעין. על פי הדיווחים, תוך כדי המעשה הם צעקו "מוות לאמריקה". יו"ר הפרלמנט האיראני עלי לאריג'אני תקף אישית את נשיא ארה"ב ואמר כי "טראמפ לא כשיר נפשית להתמודד עם נושאים כאלו, הוא לא מתאים לתפקידו".

 

"ההסכם עם איראן הוא נוראי, הסכם שלא הביא שלום - ולעולם לא יביא", אמר טראמפ. הוא כינה את ההסכם מ-2015 "מביך" ואמר שבאותה שנה אפשר היה להגיע להסכם טוב - אך הדבר לא קרה. לדברי הנשיא, "בלב ההסכם עם איראן יש פיקציה אדירה, לפיה המשטר הרצחני מעוניין רק בתוכנית אנרגיה גרעינית למטרות שלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים