שתף קטע נבחר

"זה ההישג הכי גדול של כדורגלן ישראלי"

בדיוק היום לפני 30 שנה בישל אלי אוחנה בגמר גביע המחזיקות וניצח עם מכלן את איאקס הגדולה. "לא הבנתי אז את ההישג שלי". אבינעם פורת על המסע של אוחנה מבית"ר ירושלים לפסגת הכדורגל האירופי

 

זה נשמע כמו סיפור דמיוני: אחרי סיום משחק גמר גביע אירופה למחזיקות, יושבים מאמן הולנדי וכדורגלן ישראלי ומשיבים לשאלות של עשרות עיתונאים ממדינות שונות. דווקא שחקן ישראלי נבחר לשבת ליד מאמנו המאושר, זוכה גביע אירופה, כאילו היה יד ימינו והקפטן שלו.

 

זה קרה באצטדיון סטאד-דה-מינאו בשטרסבורג. ב-11 במאי 1988, בדיוק היום לפני 30 שנה, והישראלי היה חלוץ בן 24 בשם אלי אוחנה. מכלן הצנועה חוללה סנסציה ולקחה את הגביע על חשבון איאקס הגדולה אחרי ניצחון 0:1, ואוחנה בישל את השער.

 

אינפו אלי אוחנה (אינפו)
ההישגים של אוחנה

 

"לא הבנתי אז כמה זה היה גדול", משחזר אוחנה, "אבל ברור שזה היה הרגע הכי גדול של שחקן ישראלי בכל הזמנים. להוציא אולי את המונדיאל במקסיקו 70. האמת שקיבלתי הזמנה להשתתף באירוע במכלן לציון 30 שנים להישג, אך בשל בעיה טכנית ראיתי את המייל באיחור. בכל מקרה לא הייתי מגיע בגלל השבוע העמוס של בית"ר".

 

זה יותר גדול מהשער שלך מול אוסטרליה?

"אין ספק, בשטרסבורג היה הרגע הכי גדול בקריירה שלי. אף קבוצה בסדר גודל של מכלן לא תזכה בגביע אירופי ולכן זה כל כך מרשים".

 

אלי אוחנה במדי מכלן (צילום: יוסי רוט)
אלי אוחנה במדי מכלן(צילום: יוסי רוט)

 

סיפור האגדה הזה מתחיל בקיץ 1987, אחרי ההצלחה של רוני רוזנטל ושלום תקווה בבלגיה, מכלן רצתה גם. הקבוצה קנתה את אלי אוחנה ב-300 אלף דולר מבית"ר ירושלים. למרות שהיא מגיעה מעיר קטנה (20 אלף תושבים), למכלן הייתה קבוצה חזקה מאוד עם שמות כמו מישל פרודום, שוער נבחרת בלגיה, והקשר ההולנדי ארווין קומאן (אח של).  

 

בסיבוב הראשון מכלן דילגה מעל דינמו בוקרשט עם 0:3 בסיכום שני המשחקים, בסיבוב השני אוחנה נכנס לפעולה: אחרי 0:0 מול סנט מירן הסקוטית בבית, הכוכב הישראלי כבש צמד בגומלין והעלה את קבוצתו לשלב הבא. ברבע הגמר עמדה בפני מכלן משוכה לא פשוטה בדמות דינמו מינסק, אז קבוצה חזקה מברית המועצות.  הבלגים ניצחו 0:1 במשחק הראשון, ובשלג של בלארוס אוחנה כבש שער חוץ יקר. מכלן בחצי הגמר אחרי 1:2 בסיכום.

 

בחצי הגמר פגשה הקבוצה הבלגית את אטאלנטה מאיטליה, זה נגמר בפעמיים 1:2 לבלגים. אוחנה כבש את השער הראשון במשחק הראשון, והאיטלקים הציעו עליו מיליון וחצי דולר. מכלן סירבה.

 

 

אלי אוחנה עם הכדור (צילום: גטי אימג'ס)
"יותר גדול מהשער שלי מול אוסטרליה"(צילום: גטי אימג'ס)

 

ואז הגיע הגמר הגדול מול איאקס, שזכתה במפעל בעונה הקודמת, עם הכוכב מרקו ואן באסטן והמאמן האלמוני יוהאן קרויף. קרויף עזב לברצלונה, ו-ואן באסטן עבר לככב במילאן, אבל איאקס עדיין הייתה אימפריה עם שמות כמו דני בלינד, יאן ואוטרס, ריצ'רד ויטסחה, ארון וינטר ודניס ברגקאמפ הצעיר.

 

מכלן החלה את המשחק בניסיון להרגיע אותו, העיקר שאיאקס לא תסכן את את פרודום, והצליחה לסיים את המחצית ב-0:0. ואז, בדקה ה-53, הגיעה העקיצה: אוחנה סיבסב את המגן שלו והצליח להגביה היישר לראשו של ההולנדי פיט דה בור, החלוץ נגח פנימה וההיסטוריה נכתבה. מושבת העיתונאים הישראלים באצטדיון השתוללה משמחה כאילו עלינו למונדיאל. "אני לא יודע למה בחרו בי להגיע למסיבת העיתונאים", אמר אוחנה, "כנראה שהמארגנים ראו בי את אחד השחקנים המצטיינים והראויים", אבל האמת קצת שונה.

 

חצי שעה אחרי סיום המשחק, פנו העיתונאים הישראלים למארגנים עם בקשה לראיין את אוחנה, לפני שסוגרים את העיתונים בארץ. ייתכן שהייתה אי הבנה בינינו לכוחות האבטחה והסדרנים, ובמקום להביא אותו אלינו, התקשורת הישראלית, הם העלו את אוחנה והושיבו אותו במסיבת העיתונאים.

  

דני בלינד. פתח בגמר ההוא (צילום: גטי אימג'ס)
דני בלינד. פתח בגמר ההוא(צילום: גטי אימג'ס)

 

בסיום אותה עונה זכה אוחנה בפרס "בראבו" לשחקן הצעיר הטוב ביותר באירופה. כמה זה גדול? בפרס זכו בין היתר: ג'יאנלואיג'י בופון, רונאלדו הברזילאי, אריין רובן, וכמובן כריסטיאנו רונאלדו וליונל מסי. 

 

אבל לקריירה יש אוחנה באירופה היה סוף עגום משהו. עונה לאחר מכן, הסוכן של המאמן אד דה מוס הביא שחקן שלו לעמדה של אוחנה. הישראלי נדחק לספסל ובהמשך לקבוצת המילואים. הוא עבר לבראגה הפורטוגלית ומשם חזר לארץ, לבית"ר ירושלים שהייתה אז בליגה השנייה, כדי להחזיר אותה לימים הגדולים. הוא עשה את זה בגדול והוביל אותה לשתי אליפויות.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים