שתף קטע נבחר

טיול המכינה לא עבר דרכו: הצצה לחדר המצב

12 פקחים ל-160 אלף טיולים: זהו חדר המצב של משרד החינוך שמאשר טיולים. מנכ"ל המשרד לאחר אסון נחל צפית: "אצלנו אסור לבצע הרבה מאוד דברים שהמכינות כן נוהגות לעשות"

 

 

לאחר היוודע ממדי האסון בנחל צפית שבערבה, שבו נספו עשרה בני נוער במהלך טיול של מכינת "בני ציון", עמד חדר המצב של משרד החינוך במרכז שאלת האחריות על טיולי המכינות הקדם צבאיות בעתיד. כך נראה חדר המצב של המשרד בירושלים, שמלווה בזמן אמת כ-160 אלף טיולים של בתי הספר ומוסדות החינוך מדי שנה.

 

במשרד החינוך מספרים שבזמן שחלף מאז האסון הצטרפו 41 מכינות לפיקוח של החדר, וחלק מהטיולים העתידיים כבר אושרו. עם זאת, מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב מבהיר כי הוא מעריך שזהו מצב זמני. 

 

"אני מעריך שכל הטיולים של המכינות יוכפפו לסטנדרטים בטיחותיים, אך לא בהכרח של משרד החינוך", הוא אומר. אחת הסיבות לכך, לדבריו, היא העובדה שיש פער באופי הטיולים של המכינות לעומת אלו שבמערכת החינוך. "אנחנו בודקים את הפעילויות שיש היום במכינות אל מול המותר על פי נהלי הבטיחות בחדר המצב, יש פער. אצלנו אסור לבצע הרבה מאוד דברים שהמכינות כן נוהגות לעשות".  

 

חדר המצב של משרד החינוך:

חדר המצב של משרד החינוך, ירושלים (צילום: אלכס גמבורג)
(צילום: אלכס גמבורג)

חדר המצב של משרד החינוך, ירושלים (צילום: אלכס גמבורג)
(צילום: אלכס גמבורג)

חדר המצב של משרד החינוך, ירושלים (צילום: אלכס גמבורג)
(צילום: אלכס גמבורג)

חדר המצב של משרד החינוך, ירושלים (צילום: אלכס גמבורג)
(צילום: אלכס גמבורג)
 

אישור טיול בית ספרי הוא פרוצדורה בת כמה שלבים שמתחיל בארגון הפנימי בתוך בית הספר, אשר מתכנן עוד לפני תחילת השנה את הטיולים ופעילויות החוץ של בית הספר. לאחר שנבנה לוח הטיולים, הוא עובד לאישור ועדה מחוזית ולאחר מכן ללשכת תיאום הטיולים שמאשרת באופן פרטני יותר את מסלול הטיול.

 

כ-40 אלף מתוך 160 אלף הטיולים המאושרים עוברים תיקון כלשהו בטרם הם מאושרים או בזמן הטיול עצמו. בטרם מגישים המורים את הבקשה לטיול, הם חותמים שקראו את כל האזהרות, הסיכונים והאתגרים הכרוכים במסלולים שבו הם מיועדים לטייל.

 

בחדר המצב של המשרד מדגישים שלא תמיד יש את היכולת לעקוב אחר הטיולים ובכל הארץ ישנם 12 פקחים בלבד מטעם המשרד שאמורים לעקוב בפועל אחר הטיולים בשטח. "בסופו של דבר יש אמון בצוותים החינוכיים בשטח ובמדריכים", אומר סמנכ"ל אגף הביטחון במשרד החינוך, אריה מור. עם זאת, מדגישים במשרד, בקרוב צפוי להתרחב מערך ה-GPS אשר יאפשר מעקב אחר הטיולים. על אף הסיכון הכרוך בטיולים הללו ועל אף הביקורת שנשמעה על רקע האסון בנחל צפית, במשרד מבהירים: המטרה היא שהילדים יצאו לטייל. "אנחנו רוצים שהתלמידים יכירו את נחלי ישראל ושיהיו בשטח, אבל בצורה בטוחה", אומר מור.

 

חדר המצב הוקם לאחר טבח נהריים ב-1997, שבו נרצחו שבע תלמידות ישראליות ע"י חייל ירדני במהלך טיול בסמוך לגבול. הוא מאויש 24 שעות ביממה ומופעל במיקור חוץ על ידי החברה להגנת הטבע. בין היתר הוא עוקב באופן קבוע אחר מזג האוויר, אזהרות משרד הבריאות בנוגע לרחצה בחופים, המשרד להגנת הסביבה ופיקוד העורף. בסמכותו לבטל טיול או להסיט אותו למסלול אחר.

חילוץ נערים בנחל צופית (צילום: כבאות והצלה נגב)
החילוץ מנחל צפית(צילום: כבאות והצלה נגב)

מנכ
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב(צילום: לע"מ)

לאחר האסון בנחל צפית הכריז משרד החינוך על הקמת ועדה משותפת עם משרד הביטחון, אשר מממן גם הוא את המכינות, אשר תסדיר את הפיקוח על טיוליהן. הקמת הוועדה נעשתה על רקע טענות משרד הביטחון שלפיהן משרד החינוך הוא שאמור לפקח על טיולי המכינות.

 

"כשנסיים את עבודת הוועדה נצטרך לשנות את החוק", אומר אבואב. "המכינות הן גוף עצמאי ולא גוף של תלמידים והמחוקק קבע שהאחריות על הפיקוח היא של משרדי החינוך והביטחון. אני מעריך שתוך כחודשיים נסיים את עבודת הוועדה".

 

בשלב זה אבואב לא יודע מי בסופו של דבר יפקח על טיולי המכינות אך כאמור, רומז לכך שהן לא תהיינה גם בסוף התהליך תחת אחריותו של חדר המצב של משרד החינוך.

 

"להערכתי, בסיומה של עבודת הוועדה, כל פעילות הטיולים והשטח של המכינות יהיו מוסדרות באופן שמותאם למכינות תחת משרד החינוך", אמר בתגובה לדברים דני זמיר, מנכ"ל מועצת המכינות. זמיר אישר כי אכן חלק ניכר מהמכינות כבר הצטרפו לפיקוח של חדר המצב ומעריך כי כל נושא הטיולים של המכינות יוסדר בסופו של דבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס גמבורג
חדר המצב
צילום: אלכס גמבורג
מומלצים