שתף קטע נבחר

כן, האוונגליסטים עזרו להעביר את השגרירות

הקהילה הנוצרית הגדלה והולכת, שהכתירה את דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב, היא תומכת מובהקת של ישראל. תשובה למנהלת ג'יי סטריט יעל פתיר

 

כנסיה (צילום: AP)
כנסייה אוונגלית בניו יורק(צילום: AP)
 

העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב והכרתו הרשמית של הבית הלבן בירושלים כבירת ישראל היא הישג דיפלומטי מרשים של ממשלת נתניהו וסביר שגם גורמים יהודים בעלי השפעה תרמו למהלך. אבל ישנה קבוצה נוספת שראוי ברגע זה להכיר ולהוקיר את תרומתה למהלך - שסביר שלא היה מתרחש בלעדיה - והיא הקהילה הנוצרית אוונגלית בארה"ב. הקהילה הזאת והשפעתה על העברת השגרירות זכו כאן לביקורת מרומזת מצד מנהלת ג'יי סטריט ישראל, יעל פתיר, ועל כן ראוי להבהיר כמה דברים.

 

 

הנוצרים האוונגלים הם אלה שתמכו בדונלד טראמפ והביאו אותו לניצחון בבחירות. לנשיא יש ועדה מייעצת של מנהיגות אוונגלית אמריקאית. סגן הנשיא מייק פנס הוא אוונגלי אדוק, וכמוהו השגרירה לאו"ם ניקי היילי, הנלחמת ללא חת לטובת ישראל, ועוד בכירים בממשל.

 

תמיכתם האיתנה של הנוצרים האוונגלים בישראל היא שמבטיחה, יותר מכל, את הקידום והשמירה של האינטרסים הישראליים במעצמה העולמית ועל כן גם באו"ם ובמקומות רבים אחרים בעולם.

 

תמיכה זו נתפשת כיום כמובנת מאליה אך היא אינה כזו כלל וכלל. במשך ארבעת העשורים האחרונים היה לי הכבוד להיות אחד הפעילים המרכזיים לבניית גשרים של אמון ושיתוף פעולה בין הציבור וההנהגה הנוצרית בארה"ב לבין העם היהודי ומדינת ישראל. בסוף שנות ה-70 רק יהודים מעטים הכירו את הקהילה הזו, וברובם חשדו בה או זלזלו בה. גם מהצד הנוצרי, ישראל והעם היהודי לא היו בראש סדר העדיפויות. אפשר להזכיר את הנשיא ג'ימי קרטר, שהיה בעצמו נוצרי אוונגליסט אך עמדותיו לא היו פרו-ישראליות.

 

התמיכה הנוצרית כיום בישראל היא תוצר של עשרות שנים של הסברה, חינוך וחיבור הקהילה האוונגלית לשורשים היהודיים של הנצרות. בתחילת דרכי לא היה לי מושג עד כמה קהילה זו צפויה לפרוץ ולגדול במספריה והשפעתה. עסקנו ברתימת ההנהגה הנוצרית לתמיכה פוליטית ולובי למען ישראל, ובהמשך פעלנו לעידוד התיירות הנוצרית לישראל, שהיום מהווה כמעט מחצית מכלל התיירות הנכנסת ארצה.

 

החל משנות ה-90, עם נפילת המשטר הסובייטי ותחילת גל העלייה מרוסיה לישראל, נענו מיליוני נוצרים לקריאת הקרן לידידות שפורסמה בכלי התקשורת האוונגליים המובילים והחלו להתגייס בהמוניהם גם לתרומה כספית לטובת סיוע בעלייה לישראל, בתרומה לרווחת אזרחיה המוחלשים וחיזוק מערך ההגנה האזרחית בשעת חירום.

כנסיה (צילום: AFP)
נוצרים אוונגלים במקדוניה(צילום: AFP)

כמיליון וחצי ישראלים ויהודים בתפוצות נהנים מדי שנה מסיוע קריטי של הקרן לידידות בתחומי רווחה, רפואה ועוד. פרויקטים אלה, שעלותם מיליארדי שקלים, לא יכלו להתקיים ללא סיועם של מיליוני תורמינו הנוצרים ברחבי העולם. לרוב הם אנשים פשוטים המעניקים מהמעט שיש להם מתוך אמונה שעליהם לחזק את ישראל ואת העם היהודי.

 

אני מציין את כל זאת כדי להמחיש את מידת התרומה העצומה, והלא מוערכת מספיק, של אותם נוצרים לישראל. הציבור האוונגלי הוא נכס אסטרטגי לישראל במישור המדיני והחברתי.

 

אנו חייבים לזכור שהתמיכה שישראל נהנית ממנה כיום היא קצה הקרחון ויש להמשיך להושיט את ידינו ולרתום עוד ועוד קהילות. מעבר לארה"ב, האוונגליסטים הם מקהילות הדת הצומחות בעולם, עם כמאה מיליון מאמינים בסין ועוד מאות מיליונים באמריקה הלטינית, קוריאה ומקומות נוספים.

 

המכנה המשותף בין המדינות שנעות בעקבות ארה"ב ועתידות להעביר את השגרירויות שלהן לירושלים, הוא הזיקה לנצרות האוונגלית. נשיא גואטמלה ג'ימי מוראלס הוא נוצרי אוונגלי אדוק וקהל בוחריו אוהד את ישראל מאותה הסיבה. גם בהונדורס, שהכריזה אף היא על העברת שגרירותה, הקהילה האוונגלית מונה כ-40% מהאוכלוסייה.

 

אך כפי שהתמיכה האוונגלית כיום לא הופיעה יש מאין, גם המשכה איננו מובטח. בכדי שהברית הזו תתקיים ותתחזק גם בעתיד, יש להתייחס אליה בכבוד ולהשקיע בה. הגיע הזמן ללמוד, להפנים ולהכיר בתרומה שעושה טוב לישראל, להבין את חשיבותה ואת מניעיה, ולפעול בכל דרך לחיזוקה. צריך פשוט להכיר בטוב ולומר תודה.

 

  • הרב יחיאל אקשטיין הוא נשיא ומייסד הקרן לידידות

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי צבקר
הרב יחיאל אקשטיין
צילום: יוסי צבקר
מומלצים