שתף קטע נבחר

נורבגיה: חרם נגד ישראל אינו מנוגד לחוק

דאגה בישראל: משרד החוץ של נורבגיה קבע שחרם על מוצרים ישראליים מההתנחלויות מצד עיריות אינו מנוגד לחוק; הקביעה הגיעה אחרי בדיקה משפטית שארכה שנה וחצי. עם זאת, ממשלת נורבגיה ממליצה להימנע מאימוץ יוזמות חרם וחזרה על עמדתה הנחרצת נגדו

 

טרונדהיים בעד חרם על מוצרי התנחלויות  ()
טרונדהיים בעד חרם על מוצרי התנחלויות
 

משרד החוץ של נורבגיה קובע כי חרם על מוצרים ושירותים ישראליים מההתנחלויות אינו מנוגד לחוק ואינו עומד בסתירה להתחייבויות הסחר הבינלאומיות של נורבגיה. עם זאת נקבע כי המהלך אינו ראוי. כך עולה ממסמך פנימי של משרד החוץ של נורבגיה שעליו חתום סגן שר החוץ האלבורסון, אשר פורסם בסוף השבוע.

 

המסמך נשלח בתגובה לפנייה של מושל מחוז טרומס אשר ביקש לקבל עדכון - היכן עומדת הבדיקה המשפטית שהחלה במשרד החוץ הנורבגי בנובמבר 2016.

 

הבדיקה החלה לאחר שבאותה העת שתי ערים בנורבגיה אימצו החלטות חרם על מוצרים ושירותים מההתנחלויות: טרומסה וטרונדהיים. שר החוץ הנורבגי דאז ברנדה מתח ביקורת על ההחלטה והודיע שממשלת נורבגיה מתנגדת לחרם על ישראל בכל צורה שהיא. הוא הודיע שמשרד החוץ הנורבגי יערוך בדיקה משפטית במטרה לבחון אם החלטות מצד עיריות ורשויות מקומיות על אימוץ חרם עולות בקנה אחד עם התחייבויות הסחר הבינ"ל של נורבגיה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טרונדהיים. החרם - חוקי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טרונדהיים. החרם - חוקי(צילום: shutterstock)
ההודעה על הבדיקה המשפטית בלמה יוזמות נוספות לחרם מצד עיריות ורשויות מקומיות, אף שעוד כמה כאלה צצו: בפברואר 2017 עללה יוזמה בעיר בודה שנדחתה על ידי הרוב בטיעון שאין לאמץ החלטה כזו בשעה שמשרד החוץ עורך בדיקה באשר לחוקיותה; רק באחרונה נדחתה יוזמה כזאת בעיר השנייה בגודלה בנורבגיה, ברגן.

 

מאידך, יוזמה דומה שעלתה בעיר לילהאמר באפריל 2017 - אומצה. השבוע אומצה החלטת חרם דומה בעיירה ווקסאדל וזאת על אף מאמץ של ידידי ישראל לבלום אותה – שנכשל.

 

מאז החלה הבדיקה היו אינספור פניות למשרד החוץ הנורבגי לקבל עדכון בנוגע לבדיקה המשפטית. לאחר מכן גברו הקולות של אלה שהביעו תמיהה מדוע משרד החוץ הנורבגי גורר רגליים.

 

שלשום פרסם העיתון הנורבגי דאגאן את חוות הדעת, ולפיה משרד החוץ קובע שחרם על מוצרים ושירותים מההתנחלויות אינו מנוגד לחוק ואינו עומד בסתירה להתחייבויות הסחר הבינ"ל של נורבגיה, ואולם אינו ראוי.

 

סגן שר החוץ הנורבגי קבע עם זאת, כי למרות האמור (שאימוץ חרם הוא חוקי) הממשלה מאמינה כי החלטה כזו איננה מסייעת וממליצים שלא לקבלה. "הממשלה לא רואה חרם כאמצעי שיכול לפתור את הסכסוך בין הישראלים לפלסטינים".

 

בישראל מעריכים כי בעקבות פרסום חוות הדעת של משרד החוץ צפויו יוזמות חרם רבות בעיריות ורשויות מקומיות.

 

עד היום כל יוזמות החרם נגד ישראל התמקדו במוצרי ההתנחלויות. החריג היחיד הוא האיגודים המקצועיים בנורבגיה שקיבלו החלטה להטיל חרם מלא על ישראל, אך עד היום לא נקטו שום צעד מעשי. לאחרונה נשמעים שוב קולות באיגודים המקצועיים שיש לבדוק אפשרויות מעשיות לנוכח העימותים בין צה"ל למפגינים לאורך הגבול עם עזה.

 

הנהלת אוניברסיטת טרונדהיים בנורבגיה החליטה בשנת 2009 להחיל חרם אקדמי על ישראל. חבר הנאמנים של האוניברסיטה הכריע כשבועיים לאחר מכן בהצבעה לדחות את החרם הודות למאבק שהוביל רקטור אוניברסיטת חיפה.

 

בשנת 2010 הצהיר רקטור של אחד המוסדות האקדמיים הגדולים בנורבגיה, אוניברסיטת ברגן, על כוונת האוניברסיטה להחיל חרם אקדמי רשמי נגד ישראל על רקע מה שהוא מכנה "התנהלות בסגנון אפרטהייד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים