שתף קטע נבחר

מהפכת הוזלת מחירי הקייטנות בגני הילדים בסכנה

זאת הייתה בשורה גדולה של שר הפנים דרעי להורים, אבל אז גילו ברשויות המקומיות כי המחיר המרבי שאותו יוכלו לגבות מסתכם ב-800 שקלים בלבד. "אין שום אפשרות שנצליח להעמיד קייטנה איכותית במחיר הזה", הזהירו ברשויות המקומיות. משרד הפנים: השלטון המקומי נוקט בצעדים אנטי-חברתיים

 

גני ילדים באזור המרכז ()
מה יעלה בגורל הקייטנות? (ארכיון)

פחות מחודשיים לפני תחילת החופש הגדול בגני הילדים, ועתיד הקייטנות הציבוריות, שעליהן הכריז משרד הפנים בתחילת חודש פברואר והעומד בראשותו אריה דרעי, אינו ברור בשלב זה. על רקע טענות לתמחור לא ריאלי מצד המשרד ול"הנחתה" של המתווה, ברשויות המקומיות מזהירים כי "מדובר על הכרזה שאין מאחוריה שום דבר", ומוסיפים כי "לא נוכל לקיים את הקייטנות הללו".

 

למכתב של ראשי הרשויות - לחצו כאן

 

בנוסף, ל-ynet נודע כי המרכז לשלטון מקומי פנה למשרד החינוך בבקשה להתערב במשבר וכי הבוקר שיגר ראש העיר גבעתיים רן קוניק מכתב חריף ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ולמבקר המדינה יוסף שפירא. במכתב נטען כי יישום התוכנית, לפי מתווה משרד הפנים, עלול אף להביא לעבירה על החוק, שכן בשנת בחירות הרשויות המקומיות אינן יכולות לממן פעילות מסוג זה. במקביל, היום נשלח מכתב שחתום על ידי עשרות ראשי רשויות שבו קוראים לדרעי לדחות את יישום הקייטנות.

שר הפנים דרעי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שר הפנים דרעי(צילום: AFP)

לפני כשנה אושר חוק הפיקוח על מחירי קייטנות ציבוריות שאמור היה להוזיל את מחירן, ויועד בעיקר לילדי הגנים, שכן ילדי כיתות א' עד ג' גם כך משתתפים בתוכנית "בתי הספר של החופש הגדול" של משרד החינוך.

 

קודם לחקיקה היו שותפות הרשויות המקומיות לתהליך ובסופו המליצו, בין היתר, כי מחירן יעמוד על 1,055 עד 1,137 שקלים. כשפורסמו פרטי המתווה בתחילת חודש פברואר - נדהמו הרשויות לגלות כי המחיר המרבי שאותו יוכלו לגבות מההורים נחתך באופן משמעותי ועומד על 689 עד 800 שקלים, שזה במקרה שבו הקייטנה תופעל על ידי מפעיל חיצוני.

 

"אנחנו במצוקה אמיתית", אומרים ברשויות המקומיות, ומוסיפים כי "התוכנית הזו היא פופוליסטית בבסיסה. ברור לכולם שאין שום אפשרות שנצליח להעמיד קייטנה איכותית במחיר הזה, כשכל ההוצאות נופלות על הרשות עצמה".

 

"לא ניתן יד לגירעונות כבדים"

בתוך כך, ראש העיר מודיעין חיים ביבס שמכהן גם כיו"ר המרכז לשלטון מקומי, פנה בימים האחרונים למשרד החינוך בדרישה להתערב באופן מיידי במשבר וליישם את המודל של "בתי הספר של החופש הגדול" – גם על גני הילדים.

 

לדברי ביבס, "לא ניתן יד להכנסת השלטון המקומי לגירעונות כבדים. משרד הפנים מינה ועדה מייעצת בנושא והתעלם מההמלצות שלה תוך אישור צו שרירותי שאינו מתיישב עם הנתונים בשטח ויוצר פערים שלא מאפשרים כלל לקיים זאת. פנינו לשר החינוך נפתלי בנט ולמנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב, לשם קידום החלת תוכנית בתי הספר של הקיץ גם בגני הילדים במחירים סבירים ללא כל כוונת רווח, שיאפשרו להפעיל זאת כבר ולתת מענה הולם לתושבים".

יואב קיש, חיים ביב ורן קוניק ()
ח"כ קיש, ביבס וקוניק. "תנאים שמנותקים מהשטח"

בנוסף, ברשויות המקומיות מתריעים כי הקייטנות הציבוריות, או בשמן המוכר "קייטנות דרעי", ישמשו "קייטנות לעניים", בשעה שהקייטנות העירוניות, שיופעלו לדרישת ההורים ויכילו מגוון רחב יותר של פעילויות, יהפכו ל"קייטנות לעשירים", שכן מחירן יהיה גבוה הרבה יותר.

 

"מקבלי ההחלטות ברובם חסרי ניסיון מוניציפאלי ולא מכירים את מה שקורה בשטח מבחינת מחירים, התנהלות וצרכים של הורים", אמר ראש העיר גבעתיים קוניק. כאמור, הבוקר שיגר קוניק מכתב ליועץ המשפטי לממשלה ולמבקר המדינה בעניין. "לאור החלתו המיידית של צו הקייטנות", כתב קוניק, "נוצר מצב שבו הרשות התקשרה עם מפעילים בחוזים שמכוחם נקבע מחיר מסוים לקייטנה, בעוד הצו קובע מחיר נמוך הרבה ממנו בלא שיהיה מקור תקציבי להשלמת הפער".

 

קוניק ציין עוד במכתבו כי מדובר על "תנאים שמנותקים מהשטח", והוסיף עוד כי עצם ההוצאה עלולה להוות עבירה על החוק שכן היא נעשית בשנת הבחירות לרשויות המקומיות.

 

מחר צפוי להתקיים דיון נוסף בנושא בוועדת הפנים של הכנסת. "מדובר בחוק שיישומו מתחיל השנה לראשונה", אמר יו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש (הליכוד). "גילינו קשיים אובייקטיבים במתכונת הנוכחית בשל פערים בין המשרדים. ועדת הפנים בראשותי תתכנס כבר מחר במטרה להוביל פתרון שייטיב עם כל הצדדים ויעניק לילדי ישראל קייטנה ציבורית הולמת".

 

משרד הפנים מסר בתגובה: "אנו מצרים מאוד על המאמץ של מרכז השלטון המקומי לשבש שוב, שנה אחרי, את חוק הפיקוח על הקייטנות הציבוריות שחוקקה הכנסת, מוצר ציבורי מדרגה ראשונה, הנותן מענה למצוקת המשפחות הצעירות. למעשה נוקט מרכז השלטון המקומי בצעדים אנטי-חברתיים, שבמהותם פוגעים בתושבי הרשויות: משפחות עם ילדים הקורסות תחת הנטל בימי קיץ. המשרד לא הטיל על הרשויות את עלות ההוזלה כפי שנטען, אלא בחר במודל המוזיל את המחיר תוך הורדת עלויות. משרד הפנים מזכיר כי במאמץ ניכר פעל להגדלת המענקים השונים לרשויות, לכ-4.7 מיליארד שקל, שבהגדרה מיועדים גם לשפר את השירות לתושב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים