שתף קטע נבחר

לשבועות: מרק בורשט, שבלול פילו ועוגיות שקאק

שלוש סבתות מכינות את המאכל המסורתי שלהן לכבוד חג השבועות. רינה בת ה-82 מכינה מרק בורשט סלק עם שמנת מבית הוריה בפולין, רבקה בת ה-78 מכינה מאפה פילו שהכינו באיסטנבול ורנה בת ה-77 מכינה היום עם הנכדים עוגיות שקאק המעוצבות לפי סמלי מתן תורה

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

חג השבועות: זכרונות ואוכל מבית אמא ואבא. רנה שיפוני, רבקה פולק ורינה ברוטפלד מכינות לחג את המאכלים שהן מכירות מהילדות. היום, כששלושתן עברו כבר את גיל 75 הן חולקות את המאכלים והעשייה עם הנכדים והילדים ונזכרות בימי החג כשהן היו ילדות.

 

עוד במדור 60 פלוס:

בלי חשבון: החירות האמיתית שמגיעה בגיל 70 

אל"מ נחמיה שקד: "המלחמה כמעט ברחה ממני" 

צמחים במקום מלח: כך תשדרגו את התפריט למזון בריאות

 

  (באדיבות: רנה שיפוני)
רנה והנכדים מכינים יחד עוגיות לחג(באדיבות: רנה שיפוני)

במיוחד לילדים: עוגיות שקאק בסמלי החג

"נולדתי בטריפולי לאב ממוצא טריפולי ואמא ממוצא אנגלי שהגיע לטריפולי עם סבה כדי לפתוח בית ספר תיכון בטריפולי". מספרת היום רנה שיפוני המתגוררת במגדלי הים התיכון בבית בגני תקווה. "האוכל בבית היה בדרך כלל טריפולי, שכלל קוסקוס, ממולאים, שעועית בשר ועוד ומדי פעם אמי, שהייתה מורה לצרפתית, הכינה גם אוכל צרפתי שכלל בעיקר מאפים עם חמאה וגבינה".

 

"בניגוד ליהדות מזרח אירופה, בלוב לא אכלנו מאכלי חלב. המאכל המסורתי שהיה לנו בחג השבועות היה תבשיל שנקרא באזין, עשוי מרוטב עגבניות עשיר בתוספת בשר ותפוחי אדמה שהתבשל הרבה זמן על אש קטנה. את הרוטב הניחו על פרוסות לחם מבושל (פולנטה). אך בשביל הילדים, חיכינו לשבועות כל השנה בשביל השקאק. שרשרת שמושחלות עליה עוגיות מעוצבות בסמלי חג מתן תורה".

 

"הציפור מסמלת את מעמד הר סיני, שכן במעמד הר סיני, ציפור לא צייצה", מסבירה שיפוני את סמלי החג "סולם המסמל את סולם יעקב, טנא - הבאת הבכורים וכמובן לוחות הברית".

 

"במלחמת העולם השניה, כאשר הנאצים נכנסו ללוב ואבי הוכנס למחנה כפייה, הברחנו לו עוגית שקאק, שהזכירה לו אל הבית וזה ממש עשה לו טוב. עד היום אני שומרת על המסורת ומכינה את העוגיות ומחלקת לנכדים שלי בחג השבועות".

 

מתכון לעוגיות שקאק של רנה

חצי ק"ג קמח

 

2 ביצים

 

3/4 כוס סוכר

 

1 שקית אבקת אפיה

 

1 שקית סוכר וניל

 

חבילה מרגרינה

 

גרידה ומיץ מתפוז

 

אופן ההכנה:  

1: בקערה ללוש היטב את כל המצרכים.

2: להניח למנוחה של כרבע שעה.

3: לעצב את העוגיות.

4: לאפות בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות למשך כ- 20 דקות או עד להזהבה יפה.

 

שבועות (באדיבות: רינה ברוטפלד)
זכרונות של ילדות (באדיבות: רינה ברוטפלד)

הכי אהוב: מרק בורשט סלק עם שמנת

"סבא וסבתא שלי הגיעו מפולין בשנת 1924". מספרת רינה ברוטפלד, המתגוררת במגדלי הים התיכון בבית בגני תקווה, "באותה תקופה גרנו כל המשפחה, עם הסבא והסבתא תחת אותה קורת גג. האוכל שהיה בבית היה בסגנון מזרח אירופאי והארוחה המסורתית שהיתה לנו בחג שבועות כללה דגים ממולאים, אני זוכרת עד היום שהיו קונים אותם חיים ושומרים אותם באמבטיה, מרק בורשט עם שמנת ותפוח אדמה, בלינצס וקומפוט פירות".

 

"בערבי חג, סבא שלי ואבא שלי, שהיו אנשים דתיים, הקפידו ללכת לבית כנסת. בזמן שהם היו שם, אני זוכרת שאמא שלי היתה מתארגנת לחג ומבשלת במטבח כל היום".

 

"המנה שהכי אהבתי והייתי מחכה לה בחג, היא מנת הבורשט, מרק סלק עם שמנת חמוצה ותפוח אדמה ליד שהיינו אוכלים במיוחד בשבועות. בזמן הבישול, כל חג הבית היה מתמלא בריח נפלא והיינו מחכים למרק הזה כל השנה. כשגדלתי והתחתנתי, למדתי מאמא שלי לבשל ולקחתי ממנה את המתכון של המרק המפורסם. אמא שלי, כמו רוב הבשלניות הוותיקות, מבשלת בלי לדעת את הכמויות המדויקות, לפי העין. אז כל פעם לפי טעימות הייתי מוסיפה את התיבול עד שהגעתי לטעם המדויק".

 

"היום למדתי גם את הבנות שלי וגם את הכלה שלי לבשל את המרק ושימשיכו את המסורת. לעיתים, גם כשאין חג ואני חשה געגועים למשפחתי אני מבשלת את המרק ונותנת לריח ולטעם להחזיר אותי לילדות".

 

מתכון למרק הבורשט של רינה

 

4 סלקים חתוכים לרבעים.

 

מבשלים בסיר עם 4 כוסות מים עד שהסלקים מתחילים להתרכך.

 

כשהתרככו מוסיפים קמצוץ מלח, קצת סוכר וקצת מיץ לימון.

 

מערבבים הכל ביחד עד לרתיחה.

 

בסיר נפרד אני מבשלת 4 תפוחי אדמה וכשהם מתרככים אני מסננת את המים. את התפוחים הרכים אני שמה בקערה נפרדת לצד המרק וכל אחד לוקח כמה שהוא רוצה.

 

עוד ליד המרק, אני שמה כלי עם שמנת חמוצה וכל אחד מוסיף לפי הטעם.

 

  (באדיבות: רבקה פולק)
רבקה פולק שומרת על מסורת של ארוחת בוקר מיוחדת בשבועות(באדיבות: רבקה פולק)
 

מאפה בצק ממולאים בגבינות: החג האהוב

"אני נולדתי באיסטנבול ועליתי לארץ בגיל 10", מספרת רבקה פולק המתגוררת במגדלי הים התיכון בבית בבת ים. המאכלים שהיו אצלי בבית היו באווירת מאכלי הבלקן שכללו הרבה מאכלי גבינה ומאפים".

 

"חג השבועות היה החג האהוב עליי ועל כל המשפחה, חוץ מהאוכל, ההורים היו אומרים לנו שחג השבועות זה חג שכולו לבן ומסמל את הקיץ. עוד סיבה שאהבנו את שבועות, כי רק לאחר שבועות ההורים היו מרשים לנו ללכת לים".

 

"בערב חג השבועות, כולם היו מחכים למאכלים ולשולחן שהיה עמוס בעלי גפן ממולאים, דג מטוגן או מבושל ברוטב לימון וארטישוק ברוטב לימון. בבוקר החג, אבא שלי היה לוקח את אחיי איתו לבית כנסת. בשעה 11 הם היו חוזרים והיינו יושבים לאכול את ארוחת הבוקר המסורתית שאימצנו לנו לשבועות וכללה מאפי בצקים ממולאים בסוגי גבינות, ביצה ותרד חציל קלוי, קשקבל ובולגרית וכל מה שאהבנו".

 

"עד היום אני שומרת על המסורת של ארוחת הבוקר ומכינה את מאפ הבצק. אני קוראת להם היום "שבלול" מכיוון שאני ממלאה את הבצק ומגלגלת את זה לשבלול גדול ואז חותכת".

 

מתכון למאפה השבלול של רבקה

 

חבילת בצק עלים.

 

מגוון של מליות:

מלית גבינה: מ- 150 קשקבל, 150 בולגרית, 200 פטה ומערבבת עם ביצה.

 

מלית מחציל קלוי, חלמון ותערובת הגבינות.

 

מלית מעלי תרד קצוצים ותערובת הגבינה ומערבבת גם עם חלמון הביצה.

 

אופן ההכנה:

1: פורסת רצועות לאורך מהבצק.

2: שמה לכל האורך מהמלית הרצויה. 

3: מגלגלת לצורת סיגר וסוגרת עם חלמון של ביצה.

4: מפזרת שומשום ומגלגלת לצורת שבלול.

5: אופה בכלי עגול כחצי שעה בטמפרטורה של 190 מעלות.

  

 

לצד האוכל יש גם פעילות: מחולות. צפו בחזרות של בני הגיל השלישי בבית מגדלי הים התיכון בגני תקווה לקראת מעגלי החג המסורתיים:

 

 

בשיתוף מגדלי הים התיכון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
באדיבות רנה שיפוני, רבקה פולק ורינה ברוטפלד
מאכלי שבועות מבית אמא
באדיבות רנה שיפוני, רבקה פולק ורינה ברוטפלד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים