שתף קטע נבחר

מפקד פיקוד העורף: 2.5 מיליון אזרחים אינם ממוגנים

בדיון בכנסת חשף האלוף תמיר ידעי נתונים מדאיגים על מוכנות העורף הישראלי. מלבד הנתון המדאיג על כמות האזרחים שאינם ממוגנים סיפר ידעי כי 27 אחוזים מהמקלטים הציבוריים אינם כשירים ומתוך 50 תשתיות לאומיות שנקבע למגן אותו, רק 10 מוגנו בפועל

 

ארכיון (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
ארכיון(צילום: דובר צה"ל)

העורף מוכן למלחמה? מפקד פיקוד העורף, אלוף תמיר ידעי, חשף היום (ג') בדיון בוועדת המשנה לבחינת מוכנות העורף של ועדת חוץ וביטחון כי 2.5 מיליון אזרחים בישראל לא ממוגנים. 27% מהמקלטים הציבוריים לא עומדים בכשירות וגם 40 מהתשתיות הלאומיות מתוך 50 שנקבעו - טרם מוגנו. בנוסף, שירותים חיוניים לאזרח מוגנו בהיקף של 35 אחוזים בלבד.

 

הדיון התקיים בנושא בחינת היערכות הרשויות המקומיות לתרחישי חירום וכונס על רקע האירועים האחרונים ברמת הגולן, שכללו את הירי האיראני לרמה ואת תגובת צה"ל.

 

יו"ר ועדת המשנה, ח"כ עמיר פרץ (המחנה הציוני), אמר: גם ברבעון האחרון היו עודפי גבייה של כמעט 2 מיליארד שקל. במקום להפחית מסים ולהוסיף עשרות שקלים בודדים בחודש למשכורת של האזרחים - יש לנצל את העודפים לסגירת הפערים החמורים במוכנות לחירום בערים, ביישובים ובמועצות האזוריות ובמיוחד בצפון הארץ".

 

ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני) אמרה לאחר הדיון: ״השאלה שעולה היא מי יישא באחריות לאי המוכנות של העורף בישראל. הממשלה חייבת להיערך לזה היום לפני ועדת החקירה שתהיה אחרי. הסקירה של אלוף פיקוד העורף מדאיגה ביותר לאור העובדה שפיקוד העורף משדר שהמוכנות בצפון ובמרכז איתנה, בעוד שאנו יודעים בוודאות, שיש חוסרים של מיליארדים על מנת להכין את מיגון האוכלוסיה לעימות הבא".

 

במקביל, ראשי הרשויות באשכול גליל מזרחי, הכולל את הגולן, פנו היום לראש הממשלה ולשרים, ודרשו לגבש בדחיפות תכנית חומש למיגון הגליל והגולן. לדבריהם, נדרש מיגון נוסף בבתים פרטיים וכן במוסדות חינוך, מרפאות, גני ילדים ומיגון בית החולים זיו בצפת המשרת את כל האזור ואת צה"ל. "המצב כיום גובל בהפקרת האוכלוסייה, ויש לשנותו מן היסוד ובאופן מיידי", כתבו ראשי הרשויות.

יעקב ליצמן אלוף תמיר ידעי מוכנות מערכת הבריאות עקב המצב הבטחוני במרכז הרפואי זיו ב צפת ()
אלוף ידעי לצד ליצמן, בבית החולים זיו

יעקב ליצמן אלוף תמיר ידעי מוכנות מערכת הבריאות עקב המצב הבטחוני במרכז הרפואי זיו ב צפת ()

 

במכתב, שעליו חתומים 18 ראשי רשויות, צוין: "אנו קוראים לכם, ראש הממשלה והשרים האחראים, להוביל לגיבושה של תוכנית אסטרטגית למיגון הצפון, בתוך חמש שנים. המיגון הנדרש הוא בראש ובראשונה לבית החולים 'רבקה זיו' בצפת, שמשרת את כל האזור ולמוסדות ציבור, מוסדות חינוך, מרפאות, גני ילדים ובתים פרטיים. אנו מצפים כי תיקחו על עצמכם את הובלת ההחלטה האסטרטגית הזו ואנו, ראשי הרשויות, נעשה כל שיידרש על מנת להוציא לפעול את התוכנית בשטח".

 

המבקר: "קיימים פערים"

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, התייחס גם הוא בשבוע שעבר לנושא המיגון. ברקע העימות שאירע אז בין צה"ל לכוח קודס של משמרות המהפכה האיראניים בסוריה. "עדיין קיימים פערים בתחום מוכנות הגנת העורף, בעיקר ביישובי הצפון", הזהיר המבקר בדבריו בכנס הרצליה.

 

השופט שפירא ציין עוד כי "יש להניח שמוכנות העורף תעמוד במרכזו של כל עימות עתידי. משרדי שם דגש רב לביקורת בתחום זה, האחרונה שבהן עסקה בנושא ההיערכות להגנת העורף מפני איום טילים ורקטות. מהביקורת עולה כי בשנים האחרונות נעשתה אמנם כברת דרך בתחום מוכנות העורף אך עדיין קיימים פערים".

 

הוא הוסיף בנוגע לאותם פערים שעליהם הצביע כי "חלקם משמעותיים ביותר בהיערכות בתחום המיגון הפיזי, בעיקר ביישובי הצפון בנושא הגילוי וההתראה לאזרח, ואף בתוכניות לפינוי אוכלוסייה במקרה הצורך".

 

עוד אמר המבקר כי "יש בפערים כדי להגדיל את הסיכון לחיי התושבים בעת אירוע לחימה. מכאן אני קורא לכל הגורמים האחראיים בממשלת ישראל לעשות כל מאמץ כדי לפעול לסגירת הפערים האלה ולחזק את מוכנות העורף בעת הזאת".

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן ושר האוצר משה כחלון התעמתו באחרונה בנושא מיגון העורף. בפגישה שקיים בנובמבר האחרון עם ראשי רשויות בצפון, קרא השר ליברמן לממשלה ליישם את ההחלטה למגן את העורף שהתקבלה ב-2014 וטרם מומשה. "משרד האוצר מטרפד אותה משיקולים לא ברורים, זו תהיה בכייה לדורות", אמר אז ליברמן. במשרדו של כחלון השיבו אז: "ליברמן לא מדייק, מקיימים את ההחלטה במלואה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
מקלט בקריית שמונה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים