שתף קטע נבחר

נחשפו עמודים נסתרים מיומנה של אנה פרנק

הנערה היהודייה שמתה בברגן בלזן הסתירה את העמודים, הכוללים כמה אמירות גסות, מאחורי נייר דביק. כנראה חששה ששותפיה למחבוא יקראו אותם

מוזיאון אנה פרנק חשף היום (ג') שני עמודים לא מוכרים מיומנה של הנערה היהודייה שנרצחה במלחמת העולם השנייה. הם היו מוסתרים מאחורי נייר חום דביק.

אנה פרנק שני עמודים חדשים מהיומן יומן אמסטרדם הולנד (צילום: AP)
העמודים המוסתרים ביומנה של אנה פרנק(צילום: AP)

במעמד חשיפת העמודים החסרים מסר מוזיאון אנה פרנק כי הוא וכמה מוסדות הולנדיים אחרים העוסקים במחקר היסטורי הצליחו לשחזר את העמודים אחרי שנים של מחקר. הם עשו זאת על-ידי כך שהציפו את העמודים באור וצילמו אותם ברזולוציה גבוהה.

אנה פרנק שני עמודים חדשים מהיומן יומן אמסטרדם הולנד (צילום: AP)
התוכן שנחשף(צילום: AP)

נראה שהנערה היהודייה, שמתה במחנה הריכוז ברגן בלזן ב-1945 כשהייתה בת 15, כיסתה את שני העמודים משום שחששה שאנשים אחרים שהסתתרו איתה במחבוא יקראו אותם. הסיבה לכך היא שהעמודים כוללים כמה בדיחות גסות והרהורים בענייני מין.

 

"שום אדם שיקרא את הפסקאות שנחשפו עכשיו לא יוכל לכבוש את חיוכו", אמר פרנק ואן ורי, מנהל המוסד ההולנדי לחקר השואה ורצח העם. "בדיחות גסות הן דבר נפוץ בקרב מתבגרים. הן מבהירות שאנה, עם כל הכישרון שקיבלה, הייתה לפני כל דבר אחר ילדה רגילה".

אנה פרנק שני עמודים חדשים מהיומן יומן אמסטרדם הולנד (צילום: AP)
הציפו באור - וצילמו ברזולוציה גבוהה. תהליך חשיפת הדפים(צילום: AP)

אנה פרנק כתבה את שני העמודים הנסתרים ב-28 בספטמבר 1942, כשהייתה בת 13. היה זה פחות משלושה חודשים אחרי שהיא, משפחתה ומשפחה יהודית נוספת נכנסו למחבוא בבית באמסטרדם. בעמודים מופיעות ארבע בדיחות מיניות שאנה פרנק עצמה כינתה אותן "גסות", ויש בהם גם הסבר על התפתחותה המינית של אישה ופסקאות על מין, על אמצעי מניעה ועל זנות.

אנה פרנק שני עמודים חדשים מהיומן יומן אמסטרדם הולנד (צילום: רויטרס)
במוזיאון אנה פרנק באמסטרדם(צילום: רויטרס)

"העמודים האלה מקרבים אותנו עוד יותר לילדה ולסופרת אנה פרנק", אמר היום רונלד לאופולד, מנהל מוזיאון אנה פרנק. לדברי לאופולד המילים שנחשפו בעמודים האלה דומות למילים שבהן השתמשה אנה פרנק בפסקאות ביומנה שעוסקות במין ושנחשפו כבר בעבר. עם זאת, הדברים שכתבה בהם מספקים דוגמה ראשונה לאופן שבו פרנק בדתה מצב דמיוני שהקל עליה לעסוק בעניינים רגישים שעליהם כתבה.

 

אנה פרנק ומשפחתה הסתתרו מהנאצים בבית באמסטרדם במהלך מלחמת העולם השנייה, אבל הם התגלו ב-1944. היומן שכתבה התפרסם שנתיים אחרי מותה ותורגם ל-67 שפות. הוא הפך לרב מכר עולמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
העמודים הנסתרים ביומן. נייר חום דביק
צילום: AP
מומלצים