שתף קטע נבחר

"נקמת הדם הקדומה ביותר": גולגולת שנחתכה באבחת חרב נמצאה בהרי ירושלים

ארכיאולוגים גילו במערה בהרי ירושלים גולגולת שנחתכה באבחת חרב לפני 1,000 שנה. החוקרים מעריכים כי "מדובר בעדות הקדומה ביותר לנקמת דם"

מחקר חדש של רשות העתיקות, אוניברסיטת בר אילן ואוניברסיטת תל אביב, המתפרסם הבוקר (יום ג'), מעלה את ההשערה שבתוך מערה בהרי ירושלים נמצאה העדות הקדומה ביותר לנקמת דם בהיסטוריה האנושית. במהלך חפירה שנערכה במערה, גילה פרופ' בועז זיסו מהמחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה באוניברסיטת בר אילן, גולגולת אדם ועצמות כף יד שתוארכו למאות 10-11 לספירה.

 

 

העצמות זוהו על ידי ד"ר יוסי נגר, אנתרופולוג רשות העתיקות וד"ר חיים כהן מהמרכז הלאומי לרפואה משפטית ואוניברסיטת תל אביב, כשייכות לגבר שגילו 25–40 שנים. לדברי החוקרים, "בכיפת הגולגולת ניתן להבחין בשתי פגיעות טראומטיות שהחלימו - עדות לאירועים אלימים קודמים להם היה שותף הנרצח, וכן בחתך שנגרם סמוך לזמן המוות ובמכת חרב קטלנית שגרמה למותו הוודאי והמיידי".

 

השברים בכיפת הגולגולת (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)
השברים בכיפת הגולגולת(צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)

 

 משמאל לימין: פרופ' זיסו, ד
משמאל לימין: פרופ' זיסו, ד"ר נגר וד"ר כהן עם הגולגולת(צילום: חן גלילי, אוניברסיטת תל אביב)

 

המערה שבה נמצאה הגולגולת (צילום: בועז זיסו, אונ' בר אילן)
המערה שבה נמצאה הגולגולת(צילום: בועז זיסו, אונ' בר אילן)

 

בדיקה מורפולוגית של הגולגולת, מלמדת על דמיון רב לאוכלוסייה הבדואית המקומית, שנהגה, ככל הנראה במסורת של נקמת דם עוד מהתקופה שלפני התמסדות האסלאם. הדבר מתיישב עם הידע ההיסטורי, לפיו לפני כ-1,000 שנה, אזור הרי ירושלים יושב על ידי האוכלוסייה הבדואית שהגיעה מירדן ומצפון ערב.

 

טקסט מתחילת המאה ה-20 מספר על מקרה של נקמה, שבמהלכו הציג הרוצח בפני משפחתו את הגולגולת וכף יד ימין של הנרצח כדי להוכיח את ביצוע המצווה. אלו בדיוק חלקי הגוף שנתגלו במקרה הנוכחי. מאחר שמדובר באדם שהסתבך בעבר באלימות עד שמצא את מותו במכת חרב קטלנית, ניתן להסיק שנמצאה העדות הקדומה ביותר לנקמת דם.

 

המחקר המלא יוצג מחר (ה') "בקונגרס הארכיאולוגי ה-44" שיתקיים באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן גלילי, אוניברסיטת תל אביב
החוקרים עם הגולגולת
צילום: חן גלילי, אוניברסיטת תל אביב
מומלצים