שתף קטע נבחר

בבריטניה מגבשים מאבק ציבורי בהלוואות "סף הדלת"

הלוואות "סף הדלת" המכונות גם הלוואות ה"אשראי הביתי" בבריטניה מתאפיינות בסכומים קטנים וטווח קצר, והריבית מגיעה למאות אחוזים בשנה, לעיתים תוך ניצול תמימותם של הלווים. כעת מתגבש מאבק ציבורי בתופעה שפוגעת במשקי בית רבים ודרישה להגברת הפיקוח

בשיתוף מימון ישיר

 

גופים ציבוריים בבריטניה יוצאים למאבק בהלוואות האשראי הביתי הגורמות למשפחות רבות להיקלע למצוקה כלכלית. הלוואות האשראי הביתי בבריטניה מכונות "Doorstep" (סף הדלת), משום שמי שלווה כסף דרך הלוואה שכזו, מקבל טלפון ישירות מהמלווה וזוכה לביקור לצורך גביית ההחזרים. ההלוואות ניתנות על סכומים קטנים וכוללות ריביות גבוהות במיוחד. על פי ההערכות, יותר מ-1.6 מיליון בריטים משתמשים בהלוואות של אשראי ביתי.

 

עמותת Citizens Advice, שעזרה ליותר מ-30 אלף אנשים עם חובות של הלוואות אשראי ביתי בשנה שעברה, קוראת לממשלה להגביר את הפיקוח על ההלוואות הללו.

 

חלק מהמקרים בהם טיפלה Citizens Advice כוללים סיפורים אנושיים וקיצוניים על אזרחים בריטיים שנפגעו מלקיחת הלוואות 'אשראי ביתי'. אחד המקרים הוא של אישה עם ליקוי למידה חמור, שהיתה חייבת יותר מ-3,000 ליש"ט כאשר קיבלה הצעה לקחת עוד הלוואה מהחברה המלווה, למרות שעובדת סוציאלית הבהירה לנציגי החברה שיש צורך ב"מבוגר אחראי" שיהיה נוכח בכל החלטה פיננסית של האישה.

 

מצטרף נוסף לדרישות התקיפות להחמרת הפיקוח וטיפול בבעיית הלוואות האשראי הביתי, הוא עיתון הסאן הבריטי, שפרסם בתחילת אפריל כתבה עם עדויות שאסף על מקרים קיצוניים על משפחות שנקלעו לחובות ושילמו ריביות עצומות בעקבות שיווק אגרסיבי של הלוואות.

לישט (צילום: Gettyimages Imagebank)
לישט(צילום: Gettyimages Imagebank)
 

העיתון פתח בקמפיין Stop The Credit Rip Off והוא קורא לציבור לחתום על עצומה בדרישה לטיפול במצב. הדרישה המרכזית של העיתון היא להגבת הסכום הכולל של האשראי, כך שאף אחד לא ישלם יותר מכפול מהסכום אותו הלווה. עוד דרישה של העיתון היא להחמיר את תנאי הבדיקה מצד החברה המלווה, אשר נועדה לוודא שללווה יש הכנסה פנויה מספיקה להחזר ההלוואה.

 

לדברי העיתון, משפחות קשות יום מקבלות פניות יזומות מחברות להלוואות מסוג זה, ומשלמות עד 1,557% ריבית, מה שמוביל אותן למערבולת של חובות.

 

לטענת העיתון, לחברות יש מערך שלם של סוכנים אשר פונים באופן יזום למשפחות עניות ומציעים הלוואות קלות לטווח קצר, כאשר הטענה היא שהמרכיב של הריבית לא מוצג באופן ברור מספיק.

 

העיתון מציג את סיפורה של בריטית בת 25 עם ארבעה ילדים, שלקחה כבר 30 עד 40 הלוואות במהלך 6 השנים האחרונות, וממשיכה לקבל הצעות למימון חפצים ורהיטים שאין לה. אישה אחרת שהסאן ראיין, בת 26 עם שלושה ילדים, החזירה במהלך השנים סכום גדול פי 3 מהסכומים המקוריים אותם לוותה.

 

הסאן פרסם צילומים ממצלמה נסתרת, בהם נראה נציג של חברת Morses Club המציע ללקוח הלוואה שההחזר שלה מותיר אותו עם 1 ליש"ט בלבד למחייה בכל שבוע, בעקבות הלוואה עם ריבית של 65%. לדברי העיתון, חברת ההלוואות גובה ריבית של עד 756% להלוואות הניתנות ל-20 שבועות.

 

דובר של החברה הגיב בעקבות פרסום הצילומים ואמר "אנחנו מאוכזבים לשמוע על התקרית. יש לנו אינטראקציה עם מיליוני אנשים ויש לנו מדיניות ברורה לבדיקה וביטול בעיות מבודדות כמו המקרה הזה. על פי צילומי הוידיאו, נראה שהנציג חרג מהמדיניות של החברה, המגבילות את תקרת השימוש בהכנסה הפנויה להחזר החוב".

 

עוד מצטרף מפתיע לקריאה לטיפול בבעיה הוא מייקל שין, השחקן הוולשי הידוע ששיחק בסרטים כמו "דמדומים", "פרוסט ניקסון" ו"אליס בארץ הפלאות", אשר השיק את קמפיין "הברית לסיום האשראי בעלות-גבוהה", המנסה להיאבק בתופעת האשראי הביתי.

 

להלוואה לכל מטרה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים