שתף קטע נבחר

"אין כאן מנצחים ומפסידים": הוצגה הרפורמה בחברת החשמל

משרדי האוצר והאנרגיה, ההסתדרות וחברת החשמל הציגו את מתווה הרפורמה הסופי ואת ההסכם הקיבוצי החדש. הטיוטה תובא לאישור הממשלה לאחר החג. חלק מאתרי הייצור של חברת החשמל יימכרו, מצבת כח האדם תצומצם בכ-25%, 1,800 עובדים יפרשו מרצון. השר שטייניץ: צרכנים בודדים יוכלו להתחבר לתחנות הכוח הפרטיות, וליהנות מהנחה בתעריף החשמל

 

 

 

שר האוצר, משה כחלון, שר האנרגיה, יובל שטייניץ, יו''ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן ויו''ר חברת חשמל, יפתח רון-טל, כינסו היום (ה') מסיבת עיתונאים והציגו את הנוסח הסופי של מתווה הרפורמה הצפויה בחברת החשמל. ההכרזה המיועדת נדחתה מעט בשל חילוקי דעות משפטיים שהתגלו באחד הניסוחים, כאשר בכירי האוצר התכנסו בחדר צדדי כדי לתקן את הניסוח. מסיבת העיתונאים הועברה בשידור חי ב-ynet.

 

כחצי שנה לאחר שגובשו עקרונות הרפורמה, נוסחה טיוטת הסכם קיבוצי בין העובדים להסתדרות ולהנהלת החברה היום בשעות הבוקר המוקדמות, והיא זו שתובא לאישור הממשלה בעוד כשבוע וחצי.

 

היסטוריה: רפורמת החשמל אושרה בדירקטוריון החברה

על חשבון הציבור: הרפורמה ההיסטורית בחברת החשמל

 

רפורמה בחברת החשמל ()
מסיבת העיתונאים
 

במסגרת הרפורמה, תוגבר התחרות בתחום ייצור החשמל באמצעות מכירת חלק מאתרי הייצור של חברת החשמל, והפיכתה של יחידת ניהול מערכת החשמל לחברה ממשלתית נפרדת. כמו כן, תפתח התחרות בתחום האספקה, ויתבצע שינוי מבני לייעול פעילות חברת החשמל.

 

הרפורמה קובעת מתווה במסגרתו תצטמצם מצבת כח האדם של חברת החשמל בכ-25%. 1,800 עובדים יפרשו מרצון, בנוסף ל-1,000 שכבר פרשו לאחרונה. כמו כן, ההסכמות ברפורמה יאפשרו עדכון של יחסי העבודה בחברה - כולל מעבר של שכבת הניהול הבכירה לחוזים אישיים.

 

במהלך הצגת הרפורמה הכריז לראשונה השר שטייניץ על האפשרות שצרכנים בודדים כגון משקי בית יוכלו להתחבר לתחנות הכוח הפרטיות, וליהנות מהנחה בתעריף החשמל. לדבריו, המהלך יקודם בשבועות הקרובים ועם החלתו הוא יביא - אולי לראשונה במסגרת הרפורמה - בשורה צרכנית, שחסרונה הורגש לאורך כל ימי הדיונים.

 

נכון להיום, כשליש מייצור החשמל הוא פרטי, אך התקנות במשק החשמל מנעו מאזרחים פרטיים או מלקוחות קטנים להתחבר לתחנות הכוח הפרטיות, תוך קבלת הנחה של עד 10% מהתעריף הרשמי. עתה, כך לפי שטייניץ, האפשרות הזו תיפתח לקהל הרחב.

 

בפתח מסיבת העיתונאים אמר שר האוצר: "אין כאן מנצחים ומפסידים – זו רפורמה טובה לכולם, לחברת החשמל, למשק ולעובדים עצמם. התאמנו את משק החשמל הישראלי לאתגרים שעומדים בפניו בעשורים הקרובים".

רפורמה חברת חשמל (מקור: משרד האוצר)
(מקור: משרד האוצר)

השר כחלון הוסיף כי "לפני 22 שנה התקבלה החלטה בממשלה להוביל רפורמה בחברת החשמל. שבע ממשלות ניסו ולא עמדו באתגר. במסגרת הרפורמה דרשנו כי יצרנים פרטיים יוכלו למכור חשמל מוזל ישירות לאזרחים, כי מגיע להם ליהנות מהתחרות ומירידות המחירים שיבואו בעקבותיה, לא פחות מלמגזר העסקי. אני מקווה שבמסגרת המהלך, כבר בקרוב תושבי עוטף עזה ייהנו מחשמל מוזל".

 

לדברי שר האוצר, "ההטבה של חשמל חינם לא מתאימה למציאות הציבורית של ימינו, ודרשנו לבטל אותה במסגרת הרפורמה. הרפורמה הזו מביאה למדינת ישראל בשורה כלכלית חברתית עם פתיחת התחרות והשלכותיה, בשורה סביבתית עם צמצום השימוש בפחם ובשורה לאומית אסטרטגית בשכלול ופיתוח משק החשמל הישראלי".

רפורמה חברת חשמל (מקור: משרד האוצר)
(מקור: משרד האוצר)

השר יובל שטייניץ אמר כי "מדובר ברפורמה היסטורית, שתביא לתחרות במשק החשמל, למודרניזציה של מערכת החשמל ולהתייעלות חברת חשמל באופן שישרת את מדינת ישראל ואזרחיה. במסגרת הרפורמה ניתנה לי האפשרות להוביל תחרות שתפתח את אספקת החשמל למשקי הבית, והיא תוביל כבר בשנה הבאה להורדת מחירים. נעשה את המהלך באופן שקול ומחושב".

 

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר: "זו אחת הרפורמות המורכבות שליוויתי. יש בה גם הגנה על עובדים, גם פרישת עובדים, גם הקמת חברה ממשלתית נוספת ושתי חברות בנות, גם מעבר עובדים במסגרת מכירה וגם הסדרה של הספקה, הולכה, חלוקה וייצור. אני חושב שהתמונה הכללית טובה לאזרחים. הרפורמה תביא בסופו של דבר להוזלת מחירים, והאזרחים יראו פה ברכה".

 

מ-8,600 עובדים כיום ל-6,400 עד סוף 2025

מעיון בטיוטת ההסכם עולה כי מספר העובדים בחברת החשמל יירד מ-8,600 כיום ל-6,400 בעתיד, כאשר כבר ב-2018 יפרשו מן החברה 450 עובדים. 300 עובדים נוספים יפרשו מן החברה בשנה הבאה, ועוד 600 עובדים יפרשו ממנה עד שנת 2023. לאחר מכן, יתרת הפורשים נחלקת עד לסוף 2025.

 

הגיל הממוצע של הפורשים יעמוד על 60, כאשר במקביל ייקלטו אלף עובדים, להם לא מובטחת הטבת החשמל חינם. עוד עולה מטיוטת ההסכם כי חברת החשמל המחודשת תקים חברה בת לייצור חשמל, בה יאוגדו תחנות הכוח שלא יימכרו. כמו כן, תוקם חברה נוספת לייזום בחו"ל. במקביל החברה תמכור חמש תחנות כוח. ניהול מערכת החשמל הארצית ייצא מידי החברה לחברה ממשלתית חדשה.

  

בכל אותן תחנות כוח שיימכרו, חברת החשמל "תשאיל" עובדים למי שירכוש אותן, והוא מצדו ישמור על תנאי העובדים עד למועד הפרישה שלהם. על פי הטיוטה, מדובר על כ-40 עובדים שתנאיהם יישמרו באלון תבור, על 65 עובדים שתנאיהם יישמרו ברמת חובב, על 40 עובדים באתר חגית ועל 80 עובדים נוספים באשכול. אל אלה יצורפו 40 עובדי תחזוקה מרחבית.

רפורמה בחברת החשמל ()

   

"נזק לתחרות, להתייעלות ולתמריצי ההשקעה ברשת"

מי שמנסים להתריע מפני החתימה המיועדת הם החברים בפורום יצרני החשמל הפרטיים, שמחזיקים היום בשליש מהיצור. אלו שיגרו בימים האחרונים שלל מכתבים ואזהרות על החתימה המיועדת.

 

הבוקר נשלחה אזהרה הכוללת בין השאר חוות דעת של הממונה על ההגבלים לשעבר, דרור שטרום, הטוען כי "ניתוח תחרותי של מתווה השינוי המבני החדש במשק החשמל הישראלי מראה כי קיימים בו עיוותים תחרותיים מרכזיים, המסיגים את תחרותיות משק החשמל לאחור. בסיכום כולל של המהלכים המתוכננים, עלותם למשק והתרומה התחרותית שלהם, נראה כי המאזן מסתכם בנזק לתחרות, להתייעלות ולתמריצי ההשקעה ברשת".

 

במקביל פנה הפורום לממונה על ההגבלים הנוכחית, מיכל הלפרין, עם אזהרה דומה לפיה "המתווה המתגבש מנוגד לחלוטין לעמדת הממונה על הגבלים עסקיים מיום 28 ביולי 2013 . סבורני שלא חלו שינויי נסיבות המצדיקים את שינוי עמדתכם". יצוין שהלפרין הייתה חלק אינטגרלי מצוות המו"מ לרפורמה הנוכחית, והיא וציוותה ליוו את הדיונים עקב בצד אגודל.

 

בהכנת הידיעה השתתף ליאור גוטמן, "כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים