שתף קטע נבחר

פוטרה על רקע ההיריון – ותפוצה ב-65 אלף ש'

בעלי חברה להתקנת גדרות דרש מפקידה להגיע לעבודה חרף המלצת הרופאים. בחופשת הלידה הוא שלח לה מכתב פיטורים. זה נגמר בביהמ"ש

בית הדין לעבודה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה שהגישה פקידת הנהלת חשבונות בחברה להתקנת גדרות שפוטרה במהלך חופשת הלידה. המעסיק התגונן בטענה שהיא עזבה מיוזמתה, אבל הראיות שהוצגו שכנעו את השופט דורי ספיבק שמדובר בפיטורים לא חוקיים.

 

התובעת עבדה בעסק בשנים 2011-2009. לדבריה, מערכת היחסים בינה לבין המעסיק החלה להידרדר לאחר שהודיעה לו שהיא בהיריון ונאלצה להיעדר עקב חולשה שפקדה אותה בשלביו הראשונים. כחודש לפני מועד הלידה המשוער היא אושפזה עקב סיבוכים לא צפויים ולאחר מכן נכנסה לשמירת היריון. לדבריה, המעסיק שממילא זעם על היעדרויותיה הרבות, דרש ממנה להתייצב בעבודה חרף הנחיית הרופאים.

 

בדצמבר 2011 ילדה התובעת ויצאה לחופשת הלידה. לפי גרסתה בתביעה שהגישה כארבע שנים לאחר מכן, בזמן ששהתה בחופשה שלח לה המעסיק מכתב שכותרתו "הפסקת עבודה" ובו היא התבקשה בין היתר להשיב לו את מפתחות העסק ולהחזיר דמי מחלה ששולמו לה בתקופת שמירת ההיריון.

 

לטענתה מדובר בפיטורים מנוגדים לחוק ולכן היא זכאית לפיצויי פיטורים וכן פיצויים על היעדר שימוע והפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחוק עבודת נשים. היא הוסיפה שהמעסיק לשעבר חייב לה תשלומים על זכויות סוציאליות שונות כמו דמי מחלה, דמי הבראה, חופשה, הפרשות פנסיה ועוד.

 

מנגד טען המעסיק שהתובעת עזבה מיוזמתה והמכתב נשלח לאחר שהודיעה שלא תחזור מחופשת הלידה. לדבריו, רק כשקיבל ממנה התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים (יוני 2012), התחוור לו שהיא סברה בטעות שהוא פיטר אותה ולכן הציע לה לשוב למשרתה אך היא סירבה. משכך, טען, הוא לא צריך לשלם לה דבר, מה גם שלטענתו חלק ניכר מרכיבי התביעה כבר התיישן.

 

המכתב מדבר בעד עצמו

השופט דורי ספיבק קיבל חלק מטענת ההתיישנות של המעסיק וקבע כי הרכיבים שהתיישנו הם דמי החופשה והפיצוי לפי חוק שוויון הזדמנויות. לגבי שני אלה, תקופת ההתיישנות היא שלוש שנים ואילו התביעה הוגשה בחלוף ארבע שנים מתום יחסי העבודה בין הצדדים. מלבד זאת, למעט דמי המחלה שהתובעת לא הוכיחה את גובהם, יתר התביעה התקבלה.

 

נקבע כי מכתב שנושא את הכותרת "הפסקת עבודה", ובמסגרתו התבקשה העובדת להשיב את מפתחות העסק, מדבר בעד עצמו ונחשב לפיטורים לכל דבר ועניין. מהתכתבויות נוספות שנערכו בין הצדדים שוכנע השופט שעוד קודם לכן הנתבע "כעס על ההיריון, ועל הפגיעה בעסקו כתוצאה מכך".

 

הוא הוסיף כי גרסתו של המעסיק מתמוטטת לנוכח העובדה שעם קבלת המכתב הודיעה לו התובעת שמדובר בפיטורים לא חוקיים אך הוא לא קם והבהיר שהיא לא פוטרה.

 

לסיכום הוא חויב לשלם לתובעת 65,480 שקל עבור פיצויי פיטורים והלנה, דמי הודעה מוקדמת וכן פיצויים על פיטורים ללא שימוע, הפרת חוק עבודת נשים, תשלום זכויות סוציאליות, ואובדן הכנסה ב-60 הימים המוגנים שלאחר חופשת הלידה. בנוסף הוא יישא בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 10,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים