שתף קטע נבחר

דעה בדקה: למה ביטול הטבת חשמל חינם לא באמת חשוב

הרפורמה בחברת החשמל שמתקרבת לאישורה הסופי בממשלה כוללת כמה בשורות גדולות, וגם לא מעט אילוצים וחסרונות. אבל דווקא ביטול ההטבה של חשמל חינם לעובדים חדשים בחברה הוא אחד הדברים הממש זניחים בה. אז למה שר האוצר חוזר ומדגיש דווקא אותה? בגלל שהיא מקפיצה לנו את הפיוז

הרפורמה ההיסטורית בחברת החשמל שנחתמה בשבוע שעבר עדיין לא אושרה סופית בממשלה, אבל פרטיה הסופיים כבר ידועים, וכוללים שינוי מבני במשק החשמל שאמור להפוך אותו בסופו של דבר להיות דומה יותר לענף הסלולר, ולהגביר את התחרות. המתנגדים לרפורמה טוענים כי היא דווקא מנציחה את המונופול וזועמים על העובדה שהיא ממומנת כולה על ידי הציבור באמצעות תעריף החשמל.

 

אחד מהסעיפים שהובלט על ידי שר האוצר, משה כחלון, בציוצים בחשבונו בטוויטר לפני ואחרי החתימה על ההסכם, וגם במסיבת העיתונאים עצמה, היה ביטול הטבת החשמל חינם לעובדים חדשים שיקלטו בחברה. נכון להיום עלות הטבה זו לעובדי החברה עומדת לפי דיווחי החברה לבורסה בשנים האחרונות על כ-160 מיליון שקלים, עלות זניחה יחסית לעלותה של הרפורמה שעומדת על 7 מיליארד שקלים, וכוללת צ'ופרים רבים לעובדים הקיימים. ובכל מקרה, מכיוון שמדובר בהטבה שתבוטל רק עבור עובדים חדשים, עלות ההטבה כולה תחסך רק בעוד עשרות שנים כאשר אחרון עובדי חברת חשמל הנוכחיים ילך לעולמו בשיבה טובה (את ההטבה מקבלים גם גמלאי החברה). 

 

רפורמה בחברת החשמל ()
ניסנקורן, כחלון ושטייניץ במעמד החתימה

 

כחלון רפורמה חשמל טוויטר (מקור: טוויטר)
הציוצים של שר האוצר(מקור: טוויטר)

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שההטבה הזאת היתה מאז ומעולם אחד מסמלי המעמד יוצא הדופן של עובדי החברה, ומעמד החברה עצמה כמונופול. ושבירת אותו מונופול הוא הדבר המרכזי ביותר אותו רוצים שרי האוצר והאנרגיה להשיג באמצעות הרפורמה, במטרה לאפשר בסופו של דבר תחרות והורדת מחירים לצרכן.

 

ישבר המונופול?

לפי הרפורמה, המונופול של חברת החשמל בתחום הייצור אכן ישבר בהדרגה עד ל־2026. וזאת באמצעות מכירת חמש תחנות כוח לפחות. אך יש לציין כי הרפורמה מאפשרת לחברה להשאר מונופול בתחום ההולכה, בכוונה שתשקיע בו כדי לאפשר את בנייתן של תחנות כוח פרטיות. עם זאת, ניהול מערכת ההולכה יצא מידי החברה כדי לא לאפשר לה לקבוע איזו תחנה תקבל עדיפות.

 

על כך הגיבה בשבוע שעבר ח״כ שרן השכל (ליכוד) במכתב לראש הממשלה ושר האוצר וטענה כי תנאים אלה של הרפורמה דווקא ינציח את המונופול ואמרה כי: "הרפורמה מנציחה את מונופול חברת החשמל ומחריבה אפשרות לפתיחת התחרות בעתיד, שכן היא פוגעת פגיעה אנושה ביצרנים הפרטיים ולא מסדירה את תחום התחרות. ללא הרחבת כוחם של היצרנים הפרטיים בתחום הייצור, אין סיכוי לתחרות אמיתית. יש פער אדיר בין הרצוי למצוי, המטרות שהוצבו להשגה באמצעותו, לא קודמו בסוף. אסור להיכנע לחברת החשמל ולועד העובדים שלה".

רפורמה בחברת החשמל ()

במהלך הצגת הרפורמה הכריז לראשונה השר שטייניץ על האפשרות שצרכנים בודדים כגון משקי בית יוכלו להתחבר לתחנות הכוח הפרטיות, וליהנות מהנחה בתעריף החשמל. לדבריו, המהלך יקודם בשבועות הקרובים ועם החלתו הוא יביא - אולי לראשונה במסגרת הרפורמה - בשורה צרכנית, שחסרונה הורגש לאורך כל ימי הדיונים. 

 

נכון להיום, כשליש מייצור החשמל הוא פרטי, אך התקנות במשק החשמל מנעו מאזרחים פרטיים או מלקוחות קטנים להתחבר לתחנות הכוח הפרטיות, תוך קבלת הנחה של עד 10% מהתעריף הרשמי. עתה, כך לפי שטייניץ, האפשרות הזו תיפתח לקהל הרחב.

 

הצ'ופרים לעובדים

ומה יקבלו עובדי חברת חשמל במסגרת הרפורמה? לפי הטיוטה, כפי שפורסמה לראשונה ב"כלכליסט", 1,800 עובדים יפרשו ויצטרפו ל-1,000 העובדים שכבר פרשו. במהלך הדיונים על הרפורמה, חברת החשמל הודתה באופן רשמי שיש לה 2,000 עובדים מיותרים, וכחלק מההסכם הקיבוצי שנחתם ייצאו 2,800 עובדים לגמלאות בעלות של 1.5 מיליון שקל לעובד. הפרישה תמשך מעכשיו ועד 2026.

 

כל עובד שיפרוש יקבל תוספת של 1,200 שקל לשכר החודשי ופיצוי של 120% לכל שנת עבודה, והעובדים שיישארו יקבלו מענק חד־פעמי של כ־30 אלף שקל לכל עובד קבוע ו־10,000 שקל לכל עובד זמני. כמו כן, העובדים יקבלו תוספת של 1,900 שקל לשכר החודשי. בכירי החברה (החל מסגני מנהל אגף ומעלה, כ־100 איש) יעברו לחוזה אישי, ושני מחוזות מתוך חמישה יבוטלו.

  

מי ישלם את כל זה? התשובה הקצרה לכך היא פשוטה - אנחנו. לפי הדיווחים של חברת החשמל לבורסה, עלות הרפורמה תעמוד על 7 מיליארד שקלים וכל המימון שלה יגיע מתעריף החשמל, מה שמבטיח שתעריף החשמל לא יירד, לפחות עד 2026. למעשה משרד האוצר החליט להשית את עלות הרפורמה על הציבור ולא להזרים לה הון תקציבי.

 

על נושא זה קמה התנגדות מכמה גורמים, אחד מהם הוא הפורום היצרנים הפרטיים, אשר פנו במכתבים ליועץ המשפטי לממשלה, וטענו כי משרד האוצר אינו יכול לקבל החלטה שכזאת על דעת עצמו, ללא רשות החשמל, ולכן הרפורמה לא יכולה לעבור. טענתם העולה במכתב היא כי: "על פי החוק, הסמכות בקביעת התעריף היא באופן מקצועי ובלעדי של רשות החשמל. לממשלה אין סמכות להתערב בשיקול דעתה המקצועית (לא לשרים ולא לפקידים)". 

 

הם מוסיפים כי "רשות החשמל צריכה לבצע הליך מסודר שכולל בקרת עלויות, האם הן נדרשות לצורך ייצור ואספקה של החשמל וכו'. לאחר מכן על הרשות לבצע שימוע ציבורי ולקבוע אילו עלויות מוכרות ומה התעריף שייקבע כתוצאה בכך".

 

הרפורמה עצמה אושרה בדירקטוריון חברת החשמל, וכאמור נחתם ההסכם הקיבוצי בין האוצר לועד העובדים וההסתדרות. אך היא עדיין צריכה לעבור בממשלה ובכנסת, ולזכות לתמיכת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שעמדתו בנושא עדיין לא ודאית, למרות שהסכים לדחות את הדיון על זכות השביתה של עובדי החברה, שהיה אחד המכשולים המרכזיים. 

 

בהתחשב בהתנגדויות שכבר עולות מחברי כנסת בקואליציה כאמור כמו שרן השכל מהליכוד, וגם בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי שפנה אף הוא לראש הממשלה בנושא, נראה כי ללא תמיכת נתניהו וכפיית משמעת קואליציוניות הרפורצה לא תעבור, אך מצד שני יש להניח ששר האוצר כחלון יפעיל את כל כוחו הפוליטי כדי שדבר כזה לא יתאפשר. 


פורסם לראשונה 22/05/2018 12:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים