שתף קטע נבחר

"קצרו את זמן המקלחת": התוכנית לחיסכון במים

"ישראל חוזרת להתייבש", טוענת רשות המים בקמפיין חדש - ומזהירה ממחסור קבוע עקב שינויי האקלים. ללא התפלה נוספת צפויה עוד שנת בצורת, שישית ברציפות

 


רשות המים השיקה היום (ג') קמפיין לייעול השימוש במים ולגיוס הציבור, תחת הסיסמה "ישראל חוזרת להתייבש". הפעם מבקשים ברשות להפוך את צריכת המים המצומצמת לאורח חיים קבוע. זאת בשל העובדה שגם ברחבי העולם חווים שינויי אקלים והדבר מחמיר את הסיכונים למחסור מתמשך במים. ברשות ציינו כי ללא הרחבת ההתפלה צפויה שנת בצורת נוספת, שישית ברציפות, שעלולה לגרום לשיבושים גם באספקת המים הביתית.

 

השקת הקמפיין הוא חלק מפעולות נרחבות שצפויות להיות לחיסכון במים - בין היתר: קיצוץ מכסות המים לחקלאות, קיצוץ לגינון במגזר העירוני. הפתרונות למשבר במשק המים מבוססים על הקמת מתקן התפלה נוסף, תיקון ושדרוג מערכות המים והביוב העירוניות, תוספת מים לכנרת ועוד. כמו כן, מבקשים ברשות המים לפעול לצמצום הביקוש וריסון הצריכה, הן בחקלאות והן בשימושים ציבוריים.

 

 

המחסור במים: מקורות מבקשת לאשר קידוחים חדשים

"לולא התפלה - היינו מגיעים למצב שבו היינו בלי מים בברזים"

80 מיליון שקל: התוכנית להצלת הנחלים המתייבשים 

 

בטווח הזמן המיידי פועלים לחיבור קידוחים פרטיים למערכת הארצית, השבת מי קולחין, תגבור הפקת מים ברמת הגולן ותגבור אזור מעלה כנרת. כמו כן יפעלו לצמצם את הצריכה בחקלאות ב-60 מיליוני מטרים מעוקבים ובשימושים ציבוריים ב-10 מלמ"ק. הסברה לצרכנים פרטיים צפויה לחסוך עוד כ-35 מלמ"ק. בטווח הארוך יפעלו להקים מתקן התפלה בגליל מערבי ובשורק - שצפוי להוסיף עוד 300 מלמ"ק עד 2023. כמו כן יפעלו לשימור פיתוח כלי הפקה בסך 220 מלמ"ק עד 2050, ויתגברו אספקת המים לכנרת ב-100 מלמ"ק עד 2025.

 

אף שחוק המים מחייב שתעריף המים ישקף את עלותם האמיתית, מחירם ירד, והוא נמוך כיום מזה שהיה בשנת 2010. ברשות מבקשים לעבור לתרבות מים בת קיימא ולפיכך החזירו את הסלוגן "ישראל מתייבשת" בווריאציה אחרת, "ישראל חוזרת להתייבש". הדגש מושם על הטבע והסביבה שמתייבשים, בניגוד לצרכנים הביתיים שלא מרגישים עדיין את הבצורת.

  

ישראל חווה רצף של חמש שנות בצורת. המחסור בצפון הוא החמור ביותר מאז החלו המדידות. מצב הנחלים ומקורות המים בשפל חסר תקדים. חסרים במקורות המים כ- 2.5 מיליארד קוב.

 

 

הכנרת הולכת ונעלמת

שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר באירוע הקשת הקמפיין בבית ציוני אמריקה: "אנחנו חוסכים מים לא רק כדי שיהיה לנו מה לשתות וכיצד להתקלח, אלא אנחנו כדי להציל את החקלאות הישראלית וגם כדי להציל את אוצרות הטבע של ארץ ישראל, את הנחלים והכנרת.

 

"אנחנו מתכננים את הקמפיין הזה כבר הרבה זמן, אחרי שהגענו למסקנה שהבצורת היא כנראה תוצאה של ההתחממות הגלובלית. לכן מצוקת המים במזרח התיכון ובישראל בפרט היא דבר שיישאר איתנו להרבה זמן".

 

יובל שטייניץ וגיורא שחם באירוע הקשת קמפיין ההסברה של רשות המים (צילום: מוטי קמחי)
שטייניץ ושחם (צילום: מוטי קמחי)

השר הסביר כי בממשלה עמלו על תוכנית שעיקרה הגדלה משמעותית במתקני ההתפלה. "בעבר השקענו כדי שיהיו לנו מים לאזרחים, להתיישבות לחקלאות. לאור ההתחממות הגלובלית אנחנו מוסיפים משימה נוספת: הצלת אוצרות הטבע. לא ניתן להתחממות הגולבלית לכסח לנו את הנחלים והכנרת, לכן אנחנו מתכננים את משק המים מחדש".

 

ראש רשות המים, גיורא שחם, הסביר כי הרשות פועלת בתנאי חוסר ודאות, אך הדגיש: "אנחנו נמצאים בגרעון מצטבר של 1.2 מילארד קוב בכנרת. לא היה לזה תקדים ב-100 שנות מדידה. זו תופעה מדאיגה שאנחנו צריכים להיערך אליה. באקוויפרים המצב לא פחות גרוע. בצעד כואב מאוד צמצמנו את הצריכה החקלאית. יש צורך בהתגייסות הציבורית לחיסכון במים שאנחנו משיקים היום".

 

הוא ציין גם ירידה מתמשכת במפלסי מי התהום, ואמר כי הפתרון מצוי במפעלי ההתפלה. "תוך שנתיים או שלוש נתחיל להזרים כמויות משמעותיות מאוד של מים אל הכנרת במיוחד כדי להבטיח את החקלאות ואת העמידה בהסכם המים עם ממלכת ירדן", הסביר שחם.

 

"אם פעם שאבנו מהטבע, היום אנחנו נותנים לטבע", ציין השר שטייניץ. 

 

דובר רשות המים אורי שור, שאחראי על הקמפיין, אמר: "מודעות בדרך כלל לא מספיקה. צריך הנעה לפעולה. ואנחנו צריכים להניע לפעולה שבדרך כלל לא רוצים לעשות. תקצרו את זמן המקלחת. זה לא דבר פשוט. אנחנו רוצים ליצור תרבות מים כאורח חיים קבוע ולא כפתרון זמני. צריך לשנות הרגלים וזה לא פשוט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים