שתף קטע נבחר

"הסנקציות שתטיל ארה"ב על איראן יובילו לקריסת הכלכלה שלה"

כך מעריך כלכלן בכיר בריאיון לאולפן ynet. על האפשרות שאיראן תנסה לעקוף את ההגבלות הוא אמר: "הפיקוח אחר מעבר כספים במערכת הפיננסית העולמית התהדק, דבר שיקשה עליה מאוד להעביר סכומים גדולים בלי שיעלו על זה". צפו בדיון

 

 

איראן צפויה למצוא עצמה בקרוב תחת סנקציות כלכליות מחמירות ביותר מצד ארה"ב, כך לפחות על פי ההצהרות של הנשיא דונלנד טראמפ ושר החוץ של ארה"ב, מייק פומפאו, מהימים האחרונים.

 

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי של בית ההשקעות פסגות, סבור כי המהלך עשוי בסופו של דבר לפגוע בצורה קשה מאוד בכלכלה האיראנית - עד כדי התמוטטותה. "תוך 90 יום מהרגע שהנשיא טראמפ חתם על הצו יוטל סבב ראשון של סנקציות על איראן", הוא מסביר בריאיון לאולפן ynet. "הסנקציות האלה הן פחות משמעותיות. תוך 180 יום מרגע החתימה, יוטלו סנקציות על כל הייצוא למעשה של הנפט האירני ובתחום הפיננסי, כל חברה וכל גוף פיננסי שיעבדו ויסחרו עם איראן, יוטלו גם עליהם סנקציות".

 

המשמעות לדבריו היא מרחיקת לכת. "אם נגיע לשם, תוך 180 יום, זה ימוטט כנראה את הכלכלה האיראנית, כמו שראינו בסבב הקודם של הסנקציות", הוא אמר.

דונלד טראמפ ועלי חמינאי (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ ועלי חמינאי(צילום: רויטרס)
 

לאיראן כמדינה שמממנת טרור יש מן הסתם טריקים כדי להעביר מיליוני דולרים בכל רחבי תבל. איך עולים על הכסף הזה?

"אי אפשר לתפוס את הכל, תמיד ימצאו דרכים, אבל היום המערכת הפיננסית היא גלובלית, המערכת בנויה ככה שהבנקים בארה"ב מחוברים לבנקים באירופה ואלה מחוברים לבנקים במזרח ומאוד קשה להעביר סכומים גדולים בלי שיעלו על זה".

 

הוא סבור, כי הרבה מאוד מיעילות המהלך תלויה בשאלה האם המעצמות באירופה יצטרפו אליו. "אני לא חושב שיש להן הרבה ברירה כי הן הרבה יותר תלויות בארה"ב מאשר באיראן ולכן הן יהיו חייבות בסופו של דבר להצטרף", הוא מסביר. "הסנקציות של טראמפ בעצם אומרות שאם הן יסחרו עם אירן יוטלו סנקציות גם עליהן וזו הבעיה הגדולה מבחינת הכלכלה האירופית".

 

אם האירופאים מצטרפים לסנקציות, זה יכול למוטט את הכלכלה האירנית, אולי אפילו את המשטר האירני?

"את המשטר האיראני קשה לי להגיד, את הכלכלה ללא ספק. ראינו את זה בסבב הקודם של הסנקציות, לפני החתימה על ההסכם".

 

מהי נקודת החולשה של איראן?

"צריך להבין, היא יצרנית של עשרה אחוזים מהנפט בעולם, ברגע שאי אפשר לקנות את הנפט שלה, אז קודם כל אנחנו רואים את העלייה במחירי הנפט, כמו שראינו בתקופה האחרונה כי ההיצע יקטן משמעותית. הכלכלה האירנית בנויה בסופו של דבר על הנפט, כל התקציב של הממשלה למעשה בנוי על ההכנסות מהנפט ואם אף אחד לא יקנה את הנפט האירני, הממשלה למעשה תישאר בלי הכנסות, תיכנס לגרעונות גדולים מאוד, המטבע יצנח, אנחנו נראה אינפלציה מאוד גבוהה באיראן, מה שיקשה מאוד על האזרחים. 

 

"אם כל זה יימשך תקופה ארוכה המשמעות היא שהכלכלה למעשה מתמוטטת, המטבע מאבד את הערך שלו, שיעורי האבטלה יהיו מאוד גבוהים, ויהיה מיתון מאוד כבד".

 

על כמה חברות אירופאיות מדובר, באיזה סדר גודל וכמה זה שווה להן העסקים עם איראן? 

"הייצוא האירופי לאיראן הוא לא מאוד גדול, מדברים על כ-40 מיליארד דולר לעומת 400 מיליארד דולר לארה"ב. אין ספק שהאירופאים בסוף שוקלים את האפשרויות שלהם מבחינה כלכלית, הם צריכים ללכת עם ארה"ב. לא רק בפאן הכלכלי כמובן, יש גם שיקולים פוליטיים, אירופה רוצה להמשיך למצב את עצמה כגוף מוביל ולא גוף מובל, לכן יש פה עוד הרבה שיקולים. בסופו של דבר, אף גוש גדול, לא אירופה ולא ארה"ב, גם לא במזרח, סין, אף אחד לא תלוי באיראן. זאת אומרת שאם הכלכלה האיראנית תתמוטט, לא יהיו לכך השלכות גלובליות, יש לזה השלכות על הכלכלה האיראנית ועל האזרחים שם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים