שתף קטע נבחר

משמעת מים, מדורה ו"חבר טלפוני": המדריך לשורד במדבר

אחרי שלילה ודניאל מת"א הלכו לאיבוד בנגב וכפי שפורסם לראשונה ב-ynet אותרו בעזרת כיתוב SOS מאבנים, מומחי הישרדות מספקים כללי ברזל לצמצום הסיכונים בדרך. "למדו את המפות ודאגו ליידע אנשים נוספים שיצאתם לטייל"

 

 

לילה פרקר ודניאל סבג, בני הזוג מתל אביב שתעו בדרכם באזור פרסת נקרות שבנגב בתחילת השבוע וחולצו אתמול (ג'), כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, הצליחו להינצל מסכנת המוות שריחפה מעליהם במשך שעות ארוכות. השניים אותרו מיובשים לאחר שגילו תושייה והרכיבו מאבנים את אות המצוקה הבינלאומי SOS. הם זוהו על-ידי צוות מסוק שחיפש אחריהם, לאחר שנופפו בידיהם. אחרי קבלת טיפול רפואי, הועברו בני הזוג לבית החולים סורוקה בבאר שבע. בעקבות האירוע הזה, שרק בנס לא הסתיים בצורה חמורה יותר, מומחי הישרדות מספקים טיפים - על כל צרה שלא תבוא.

 

אסף עמיחי, קצין המבצעים ביחידת החילוץ הר הנגב, מדגיש כי "על מטיילים לנסות למנוע טעויות אפשריות ולצבור כמה שיותר מידע על המסלול, כגון סימוני שבילים ומפה עדכנית. כמו כן, ניתן להשאיר פתק על הרכב עם שעות הטיול – כך שאם יעבור מטייל ערני או פקח, ייתכן שהוא יבחין בכך שלא חזרתם ויזעיק את כוחות ההצלה". עמיחי מוסיף כי "חשוב מאוד להתאים את הטיול לתנאי מזג האוויר. בעונה הזו מומלץ מאוד לטייל בשעות הבוקר ואחר הצהריים. כלומר, לסיים טיול עד 10:00 בבוקר לכל היותר".

 

 

גיורא אלדר הוא בעל חברת טיולי שטח בנגב. בעבר הוא פיקד על יחידת החילוץ באזור ערד וכיום מתנדב ביחידת החילוץ של עין גדי. המדריך ארז רחמים, מנהל חברת "ארזים בטבע", מתחמה בטיולי אתגר ופעילות שטח ומפעיל סדנת הישרדות במדבר. בדומה לעמיחי, לדעת השניים, הכלל הראשון והחשוב ביותר הוא להכיר את המסלול שאליו אתם יוצאים ולהיצמד לסימון השביל. בנוסף, הם אומרים, חשוב ליידע אדם נוסף שיצאתם לטיול.

 

"על המטיילים לעשות הכנה נכונה לטיול, לבחור מסלול, להכירו, לראות שהוא מתאים לזמן המתוכנן ולהתעדכן במזג האוויר", מסביר אלדר. "אם אתם מטיילים בקיץ - אז רק בשעות הבוקר המוקדמות, עם שחר, או בשעות אחר הצהריים". עם זאת, הוא מוסיף: "עשו זאת רק בידיעה שתחזרו לפני רדת החשיכה".

SOS נגב נחל נקרות (צילום: יחידת חילוץ הר נגב)
כתובת SOS שהרכיבו בני הזוג מאבנים(צילום: יחידת חילוץ הר נגב)

דניאל שבג ו לילה פרקר (באדיבות חברת החדשות )
דניאל ולילה שחולצו(באדיבות חברת החדשות )

רחמים תרם עוד שני כללים חשובים: "מי שיוצא לטיול במדבר חייב לקחת עמו כמות מים רבה יותר מהנדרש. כמו כן, הכלל המשמעותי ביותר הוא איש קשר, 'חבר טלפוני' שאליו תתקשרו בתחילת הטיול ויצפה לשיחה מכם בסיומו, כך שאם הטלפון לאישור סיום המסלול מאחר להגיע – הוא יוכל להתחיל לפעול". לדבריו, אם בני הזוג המדוברים היו נוקטים את הצעדים הללו – "ייתכן שהיו מחלצים אותם מהר יותר".

 

הבעירו מדורה ותלו בגדים בולטים שייראו ממסוק

עם רדת החשיכה, הופך הטיול למסוכן יותר. "לכתוב S.O.S באמצעות אבנים כפי שעשו בני הזוג היה מהלך חכם. כל דבר - החל מהבערת מדורה ועד לתליית בגד אדום בולט שיוכל להיראות ממסוק – הוא צעד טוב", אומר אלדר. "אם ירד החושך – כלל הברזל הוא לא לזוז. הסיבה היא שבחושך אנו מאבדים כיוון ובשטח מדברי מלא צוקים קיימת סכנה נפילה".

חילוץ זוג שהלכו לאיבוד באזור נחל נקרות מצפה רמון (צילום: יחידת חילוץ הר נגב)
פרסת נקרות, האזור שבו תעו בני הזוג(צילום: יחידת חילוץ הר נגב)

יחידת חילוץ מחלץ חילוץ נגב דרום ()
ארז רחמים

יחידת חילוץ מחלץ חילוץ נגב דרום ()
גיורא אלדר

כמו כן, מציין אלדר כי גם טלפון סלולרי יכול להיות המכשיר שיציל אתכם אם אבדה דרככם. "יש להגיע למקום גבוה שאינו מסוכן ולנסות לשלוח הודעה למישהו קרוב או למשטרה. גם אם זה נראה שאין לעיתים קליטה סלולרית – לפעמים המזל ישחק לטובתכם וההודעה תגיע ליעד. הדבר החשוב ביותר הוא לציין את המיקום שלכם ומצבכם – אך בכמה שפחות מילים כדי לא ליצור עומס טקסטואלי בהודעה".

 

לדבריו, "זיהוי שדר מטלפון סלולרי עשוי לפתור 80 אחוזים מהבעיה בשל איכון המיקום. אם הסוללה עומדת להיגמר – כדאי לכבות את הטלפון ולהדליק אותו מדי חצי שעה לכמה דקות".

 

עלו למקום גבוה ותכננו את כמות המים

רחמים מציע לנסות לסיים את המסלול בטרם שקעה השמש. "אם אתם חושבים שאתם בכיוון הנכון, נסו לסיים את הטיול לפני רדת החשיכה. עלו למקום גבוה ונסו ליצור קשר עם יחידת חילוץ. יש לילות שבהם קר מאוד במדבר, ואם לא נערכתם להדליק מדורה – ייתכן שתקלעו לבעיה. המדורה לא רק מחממת, אלא גם מהווה סימון עבור כוחות החילוץ שמנסים לאתר אתכם מהמסוק".

 

בני הזוג שאותרו אתמול נזקקו, מטבע הדברים, לעירוי נוזלים כדי לטפל בהתייבשות לאחר שלא שתו במהלך השעות הרבות שבהן היו אבודים במדבר. "נסו למצוא מקום מוצל ומוגן בקיץ, או חם ונעים בחורף", אומר אלדר. "הקציבו את כמות המים, לגמו כל חצי שעה או שעה בהתאם לעומס החום ועשו הכול כדי לא להתייבש". הוא מוסיף כי "אם נזכרתם שעברתם במקרה דרך מקור מים – נסו לחזור על עקבותיכם כדי לצנן את הגוף ובמקרים מסוימים אף לשתות את המים. עדיף קלקול קיבה מאשר מוות כתוצאה מהתייבשות".


פורסם לראשונה 22/05/2018 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחידת חילוץ הר נגב, חברת החדשות
דניאל ולילה, וה-SOS שכתבו במדבר
צילום: יחידת חילוץ הר נגב, חברת החדשות
מומלצים