שתף קטע נבחר

מפעל מיחזור חדש יוקם באתר דודאים בדרום

במפעל, שצפוי לקלוט 1,200 טון פסולת ביום, יאספו החומרים האורגנים, ותבוצע הפרדה של כל החומרים הניתנים למיחזור. המשאיות יפרקו את הפסולת במקום סגור כדי למנוע מפגעי ריח

מפעל מחזור יוקם באתר הפסולת דודאים שבנגב, בשטחה של המועצה האזורית בני שמעון. עלויות הכניסה לאתר צפויות לעלות. המפעל ימיין וישלח למיחזור אלפי טונות פסולת בכל יום וצפוי לצמצם משמעותית את אחוזי ההטמנה באזור. החודש עלו דחפורים לשטח והחלו בבנייה של המתקן, שצפוי לקום תוך שנה. המפעל עתיד לקלוט 1,200 טון פסולת ביום.

 

 

באתר דודאים מטפלים בפסולת ביתית, אורגנית, פסולת תעשייתית יבשה ובפסולת גזם ובניין. באתר כבר היום מבצעים פעולות מיחזור כמו ייצור קומופוסט, הפרדה ומיחזור של פסולת בניין, הפרדה, קיצוץ ושימוש חוזר בגזם, יצור חשמל ירוק ועוד.

 

במפעל המיחזור, שיתפרס על שטח של 6.5 דונם, תבוצע הפרדה ברמה גבוהה של סוגי פסולת, שתמוין בסופו של התהליך למתקנים שונים המתאימים לטובת שימוש חוזר ומיחזור. המפעל עתיד להוריד בצורה דרסטית את הצורך בהטמנה של פסולת, יצמצם את הפגיעה בסביבה ויבצע מיחזור מקסימלי של האשפה בכל יישובי הדרום, דבר שעד היום נעשה בצורה לא מיטבית.

 

הדמיה של מתקן המיחזור שעתיד לקום בדודאים (הדמיה: חברת מושלי אלדר)
הדמיה של מתקן המיחזור שעתיד לקום בדודאים(הדמיה: חברת מושלי אלדר)

הדמיה של מתקן המיחזור שעתיד לקום בדודאים (הדמיה: חברת מושלי אלדר)
(הדמיה: חברת מושלי אלדר)

 

45% מהמימון של המפעל הוא מהמשרד להגנת הסביבה ו-55% הנוספים הם השקעה של המועצה האזורית בני שמעון. אתר הפסולת דודאים נקרא כיום "פארק המיחזור והחינוך הסביבתי דודאים" המטפל בפסולת אזור הנגב בלבד.

 

במפעל תתקבל כלל הפסולת הביתית המעורבת של יישובי הדרום והנגב, ממנה יאספו החומרים האורגנים, ותבוצע הפרדה של כל החומרים הניתנים למיחזור כמו: קרטון, פלסטיק, ברזל, נייר, זכוכית ועוד. כ-50% מהחומר האורגני ימשיך בתהליך פירוק וקומפוסציה עד שיהפוך למתאים לשימוש בחקלאות, בעיקר לענף המטעים.

 

המפעל ייבנה כמבנה סגור, מקורה, מסונן ומאוורר. המשאיות הרבות שעתידות לפרוק בו את האשפה יעשו זאת בפנים וכך יימנעו הפצת ריחות באזור. במועצת בני שמעון מציינים כי בתכנון המפעל נלקח בחשבון עניין הריח ופליטת האוויר מתוכו - הוא תוכנן בצורה כזו שימזער את הריחות העולים ממנו כדי למנוע זאת מתושבי האזור. יש לציין כי תושבי האזור מתלוננים לעתים על מפגעי ריח המגיעים מאתר הפסולת. כמו כן, עצם איסוף הזבל בתוך מפעל סגור גם מורידה את כמות הציפורים המגיעות לאתר כיום וממזער את הסיכון שהן מהוות למטוסי וטייסי חיל האוויר מהבסיסים הסמוכים, אחת הסכנות והבעיות המרכזיות שחיל האוויר סובל ממנה כיום בדרום - כל זאת בשיתוף פעולה והתייעצות עם הדרג המקצועי והפיקודי בחיל האוויר.

הדמיה של מתקן המיחזור שעתיד לקום בדודאים (הדמיה: חברת מושלי אלדר)
(הדמיה: חברת מושלי אלדר)

  

המפעל עתיד ליצור 50 מקומות תעסוקה נוספים, בהם: מפעילים, אנשי אחזקה, שינוע, שוקלים, מנהלי עבודה ועוד. עוד מציינים כי "מכיוון ששוק המחזור בארץ מורכב מאוד ואינו מאפשר פיתוח ראוי, גם עלויות הכניסה למפעל יעלו בהתאם, וזאת כחלק מההבנה שכדי להגן על הסביבה יש לפעמים לעדכן מחירים".

 

מנכ"ל הפארק, ניר בר דוד, אמר כי "הדרום מצטרף למהפכת איכות הסביבה רשמית. מדובר על פרויקט בסדר גודל חסר תקדים באזור, שיהווה תרומה משמעותית למאבק למען איכות הסביבה ברמה העולמית ובפרט בישראל ובדרום. לצערי מדינת ישראל נמצאת היום במצב לא אופטימלי מבחינת מחזור, השוק הזה סובל מחוסר באפשרויות, חוסר צמיחה ואי השקעה בו. אחוזים גדולים של פסולת עתידים לעבור מיון ומחזור שיפחית בצורה משמעותית את הטמנת הפסולת בדרום. הנחת היסוד צריכה להיות שכל אזור בארץ מחויב לטפל בפסולת שלו ולא לשנע כמויות אשפה ממחוז אחד לאחר".

 

"מפעל המיחזור הוא עתיד חדש לדרום ולמדינת ישראל, בפעולה זו אנחנו מיישרים קו עם מדינות המערב ומשנים את המציאות בישראל", אמרה ראש המועצה סיגל מורן. "אנחנו יודעים שאנחנו מטפלים במחלה שאת גרורותיה אנחנו רואים כבר היום ברחבי העולם, המטרה היא להביא את ישראל להיות מהמדינות המובילות בעולם בתחום איכות הסביבה. מפעל המחזור של הדרום בפארק דודאים הוא רק נקודת פתיחה לשינוי חברתי-מדיני שישראל צריכה לעבור כדי להבטיח סביבה נקייה ועתיד לילדים ולנכדים שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: חברת מושלי אלדר
הדמיה
הדמיה: חברת מושלי אלדר
מומלצים