שתף קטע נבחר

8 פעולות שיעזרו לילדים להרגיש בטוחים יותר במים

הורים לפעמים מלחיצים את הילדים בזמן בילוי בבריכת השחייה מבלי לשים לב. איך בכל זאת אפשר לשמור על בטיחות אך לתת לילד את האפשרות להרגיש חופשי וליהנות מהמים?

 

 

טביעות הן אחד הגורמים העיקריים למוות ופגיעות בקרב ילדים. על פי ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, בין השנים 2008-2018 מתו כתוצאה מטביעה 174 ילדים ובני נוער. עד כה בשנת 2018 מתו מטביעה 17 ילדים ובני נוער (מתוכם עשרה בני נוער) ובשנת 2017 מתו מטביעה 15 ילדים ובני נוער.

 

אחת הסיבות העיקריות של טביעות ילדים היא הלחץ שאליו נקלע הילד כאשר הוא בא במגע עם המים. הלחץ ואי הנוחות של הילדים במים מתפתחים כתוצאה מהתנהלות שגויה (שלא בכוונה) של ההורים. מבלי לשים לב אנו לעיתים נוהגים להלחיץ את הילד שלנו כשאנחנו מבלים עמו בבריכת השחייה.

 

מקור הלחץ של הילד במגע עם במים נובע מהסיבה שהילד רגיל להיות במים רק עם עזרי בטיחות כמו מצופים וכתוצאה מכך אנו מונעים ממנו להכיר את היכולות האמיתיות שלו במים. המצוקה והפחד הם אלו שמונעים מהילד להתנהג "נכון" במים וכתוצאה מכך הוא עלול לטבוע. אם הילד, בשעה שהוא נופל למים לא ייכנס לפאניקה אז הסיכויים שלו להינצל גבוהים הרבה יותר.

 

ילדים מרגישים בטוחים כשהם נוגעים בקרקע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ילדים מרגישים בטוחים כשהם נוגעים בקרקע(צילום: shutterstock)

הנה לכם שמונה טיפים שיהפכו את השהות שלכם בבריכה להרבה יותר מהנה ואת הילד שלכם להרבה יותר בטוח במים:

 

1. היכרות מקדימה של הילד עם שטח הבריכה

 כשמגיעים לשטח הבריכה מומלץ לקחת את הילדים לסיבוב היכרות מקדים. מומלץ להראות להם היכן המים הרדודים והיכן העמוקים, איפה השירותים, איפה נקנה להם ארטיק ואיפה פינת הישיבה שבה נעביר את היום. ההיכרות עם המרחב תעזור ליצירת תחושת בטיחות בקרבנו ובייחוד בקרבו של הילד.

 

קראו עוד:

יועצת שינה - המצאת המאה או בזבוז כסף?

5 תאונות קיץ נפוצות אצל ילדים ומניעתן

השמיים הם הגבול: חגיגת חד קרן לבת חמש

 

2. היכנסו עם הילד למים בהדרגה ובצורה בטוחה

יש חשיבות גדולה לפעם הראשונה שנכנסים עם הילד לבריכה. אין הזדמנות שנייה לכניסה ראשונה. כשהילד מגיע בפעם הראשונה לבריכת השחייה הוא בדרך כלל נטול פחד וחרדה. חשוב מאד ללוות אותו בכניסה למים ולדאוג שיכנס במקום שהכי מתאים עבורו (מדרגות/סולם, מים רדודים, מקום שקט יותר שפחות משתוללים וקופצים, מוצל וכו'). ילד שיכנס למים ויחווה מצב לא נעים כגון איבוד שיווי משקל, בליעת מים או שקיעה עלול לצאת מהמים לצמיתות.

 

3. התחילו במים הרדודים

ילדים אוהבים להרגיש את הקרקע, ילדים ואף מבוגרים מרגישים בטוחים במים כאשר הם חשים את הקרקע מתחת לרגליהם. זו תחושה שמקנה ביטחון ושליטה. אם הקרקע נשמטת מתחת לרגליהם התחושה מאוד מלחיצה ומבהילה. כשהילד עומד על הקרקע הוא מרגיש עצמאי ובטוח, הוא יכול לנוע בעצמו ממקום למקום.

 

בריכה (צילום: shutterstock)
שמרו על קשר עין עם הילד או הילדה כל הזמן(צילום: shutterstock)

4. הקשבה והסתגלות

היו קשובים לרצונו של הילד, תנו לו להסתגל למים בקצב שלו. זה צריך לבוא לידי ביטוי בעיקר בהקשבה, התבוננות וכמובן בהשגחה מלאה. בדרך כלל הילד יבטא במילים מפורשות או על ידי שפת גוף את האופן שבו הוא רוצה שיעזרו לו כשהוא נמצא במים. אין לכפות על הילד שום דבר. הכי חשוב, לא להתייאש מהתהליך, גם אם מגמת השיפור מתקדמת בצורה איטית.

 

5. קשר עין ומרחק בטוח

שמרו על קשר עין ומרחק ביטחון מהילד. טווח נכון וקשר עין מאפשרים הגעה מהירה אל הילד במקרה הצורך. המרחק הבטוח הוא כזה שההורה יוכל בשעה שיזדקק לכך להגיע לילדו בתוך שניות אחדות ולעזור לו. לעולם אין להסיר את המבט מהילד.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

6. נשתמש ביותר חיזוקים חיוביים ופחות באיסורים

אם הילד מתקרב לשפת הבריכה, עלינו להישאר רגועים ובמקום "לזרוע" פחד ולהזהירו ממרחק, יש להתקרב אל הילד ולהשגיח עליו מקרוב. ניתן להצטרף אליו ולומר לו כמה המים נעימים וצלולים. נאפשר לו אפילו להיכנס למים בהשגחה צמודה שלנו, ולא נשדר לו הבעות פנים של פחד ודאגה.

 

7. שמרו על שלווה וקור רוח

אם ילדכם נכנס למים וצלל מבלי להתכוון, שמרו על שלווה והוציאו את הילד מהמים ברכות, חייכו אליו והוא יחייך אליכם חזרה. התגובה שלנו, ההורים, משפיעה בצורה ישירה על ההרגשה ועל הדרך שבה תופס הילד את החוויה. אם הילד צלל פנימה ואנחנו נגיב בבהלה גם הילד ייבהל, אך אם לאחר שצלל נחייך אליו ונאמר לו כמה יפה הוא צלל במים כמו דולפין הוא יתפוס את החוויה כמשהו חיובי.

 

8. בניית האמון

בניית אמון ביניכם לבין ילדכם היא אחד הדברים החשובים ביותר במים. אמון זה יאפשר לילד לנוע בחופשיות ובביטחון בידיעה שאתם שם במקרה הצורך. חשוב מאוד - לעולם אל תפרו את האמון שנותן בכם ילדיכם.

 

הכותב הוא מורה לשחייה, מאמן כדור מים, שייט, הידרותרפיסט ובעל תואר ראשון בחינוך גופני ותואר שני בחינוך. הרצאה בנושא תתקיים בספורטן הוד השרון בתאריך ה-30 במאי. ההרצאה תהיה פתוחה לקהל הרחב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הימנעו מהבעות של פחד ודאגה
צילום: shutterstock
מומלצים