שתף קטע נבחר

המרוקנית שעובדת באיחוד ומשבחת את ישראל

סונדוס בויאלם שנולדה במרוקו היא צעירה פעילה למען זכויות אדם, הראשונה מהמדינה האפריקנית שעובדת באיחוד האירופי, ונחשבת לאחת הדיפלומטיות המבטיחות. לארץ היא הגיעה במשלחת של הוועד היהודי-אמריקני והתרשמה: "עצוב שבעולם הערבי אין תחושת אחווה כזאת"

 


סונדוס בויאלם ()
סונדוס בויאלם. המרוקנית הראשונה שעובדת באיחוד האירופי
 

מרוקנית ומוסלמית, פעילת זכויות אדם שלא מתביישת גם לשבח את ישראל, לצד הבעת הזדהות עם הסבל של הפלסטינים. סונדוס בויאלם (26) היא אזרחית מרוקו הראשונה שעובדת באיחוד האירופי, ונחשבת כבר בגילה הצעיר לדיפלומטית מיוחדת ופורצת דרך. לאחרונה היא ביקרה בישראל במשלחת שארגן הוועד היהודי-אמריקני (AJC), ובריאיון ל-ynet היא מספר על התובנות שלה מהסיור.

 

"שמתי לב שבפוליטיקה יש הרבה אנשים מקובעים, ואני כאינדיבידואל מאמינה שחייב להיות נרטיב שכולל את שני הצדדים", אומרת בויאלם. "הוועד היהודי-אמריקני שארגן את המשלחת עשה עבודה מדהימה, לא ציפיתי שזה יהיה כל כך מאוזן, טסנו מעל השטחים הישראלים והפלסטיניים, היינו ברצועת עזה וראינו בעיניים שלנו את המצב במציאות. הפגישו אותנו עם אדם מאש"ף, לקחו אותנו לרמאללה, ואז לתל אביב. אני לא עיוורת למציאות, אנחנו יודעים שלא הכל ורוד. במהלך השיחות שניהלנו עם הישראלים יכולנו לשאול אותם שאלות לגבי ההתנחלויות, מה לגבי התושבים במזרח ירושלים שלא יכולים לנוע בחופשיות, איזה סטטוס יש להם".

 

"מאמינה בחשיבות של הדיאלוג"

מתוקף תפקידה באיחוד האירופי בויאלם סייעה לאחרונה לארגן משלחת בלגית לביקור בישראל כדי לחזק את הקשר  בין המדינות. מסלול הקריירה שלה מונע מרצונה לחזק את היחסים בין מדינות שיש ביניהן משבר. בעברה עבדה בויאלם בארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה (OSCE). "נולדתי וגדלתי במרוקו עד גיל 18 ואני מושפעת מהתרבות המוסלמית והערבית", סיפרה בויאלם על עצמה. "במובן הזה אני מאמינה בחשיבות השלום ובפתרון שתי המדינות", היא מתייחסת לפתרון המשבר הישראלי-פלסטיני. "זה תמיד היה בראש שלי עוד לפני שנעשיתי אקטיביסטית ולפני שהתחלתי את הקריירה הפוליטית שלי".

 

סונדוס בויאלם ()
סונדוס בויאלם וחבריה למשלחת בביקור בכותל

סונדוס בויאלם ()
בגיל 18 עברה בויאלם לסקוטלנד, למדה עסקים ופוליטיקה, ולאחר מכם השלימה תואר שני בקיימברידג' ביחסים בינלאומיים ובחוק בינלאומי. "המיקוד שלי היה במזה"ת ובצפון אפריקה", היא מספרת. "המפקח שלי היה ג'ורג' ג'ופה, יהודי עם משפחה בישראל שהיו לו רגשות שליליים מאוד לממשלה הישראלית. לי זה היה מעניין מאוד כי גדלתי בתרבות מוסלמית שמאמינה בחשיבות של הדיאלוג, גם עם הצד הישראלי, כשסיימתי בקיימברידג' עברתי לבריסל והתחלתי לעבוד עבור האיחוד האירופי. מסתבר שאני האדם הראשון עם אזרחות מרוקנית ושאינו אזרח אירופי שעובד באיחוד".

 

את עומדת לצד ישראל בעולם איסלאמי מסלים, את לא פוחדת? 

 "אני לא מרגישה שאני עומדת לצד ישראל, אלא באמת מאמינה שצריך להיות איזון בין שני הצדדים. אני חושבת שאף אחד בטיול לא חיבב אותי במיוחד. הפלסטינים חשבו 'הבחורה הזאת מוזרה, היא ערבייה אבל שואלת אותנו שאלות'. במרוקו היו לי מקרים שאמרו לי 'לא, זה יהודים, אנחנו לא תומכים בהם, אנחנו לא מאמינים בזכותם להתקיים'. בזה אני לא מאמינה, זו מדינה ויש לה זכות להתקיים. מצד שני, מפריע לי המצב של הפלסטינים, זה נורא מה שהם צריכים לעבור. אני לא בצד אחד או אחר. אני בשנות ה-20 שלי, צעירה ומרגישה שהעולם יכול להיות מקום טוב יותר, אבל בטוח שהסיטואציה לא תיפתר אם כולם יישארו בנרטיב של יהודים נגד ערבים, לא, יהודים וערבים יכולים לחיות ביחד אבל חייב להיות שינוי בנרטיב, זה מה שאני מאמינה בו".

אביטל לייבוביץ, מנכ
אביטל לייבוביץ. "להציג את הפנים האמיתיות של ישראל"

 

גילית מידע חדש ומעניין במהלך הביקור בישראל?

"הייתי רוצה לראות יותר מה שקורה בשטח, במקום פגישות, כי לפגישות באים מוכנים לענות על השאלות שלך. זו הייתה גם המשלחת הראשונה שלי, רק התחלתי בפוליטיקה". בויאלם מספרת על חבר משלחת מגרמניה שהיה איתה בארץ. "הוא שאל המון שאלות מעוררות מחלוקת. שמענו הרבה על איראן, הרבה בכירים ישראלים שפגשנו אמרו שאיראן היא איום, חזרו שוב ושוב על זה, ואז הבחור הגרמני אמר – 'באופן טכני, איראן לא תקפה אף מדינה, איראן כיבדה את הסכם הגרעין, קצת פרנואידי להגיד שאיראן היא איום'. ברור שהבחור הישראלי לא אהב את ההערה הזאת, אבל האמת חייבת להאמר בשני הצדדים".

 

ומה את חושבת על הקונפליקט בין איראן לישראל?

"אני לא מומחית בפוליטיקה איראנית. אני שמאלנית שמאמינה שצריך להיות שלום בעולם, ואני נגד קונפליקטים. כן, איראן היא עריצות, מנסה להגדיל את השפעתה, אבל כך גם כל השחקניות האחרות במזרח התיכון, לכן אני לא רואה את ההבדל הגדול. איראן וסעודיה הן מדינות מתחרות שמנסות להגדיל את השפעתן ועושות את זה על חשבון אזרחים, לדוגמה בתימן. זו שאלה שהעליתי כשנפגשנו. אמרו לי 'סעודיה בצד שלנו, בצד של ישראל'. ואמרתי: אוקיי, אז למה איראן היא איום? אני לא רואה את ההבדל ביניהן. שניהן טובחות באזרחים בתימן כדי להגדיל את השפעתן. אני לא חושבת שאפשר להשוות בין מדינה אחת לשנייה במזרח התיכון".

 

על ההתרשמות שלה מהביקור בישראל אומרת בויאלם: "אני חושבת שישראל עושה עבודה טובה, כשמדובר על דאגה לאזרחים שלהם, הם עושים עבודה מעולה. אני התרשמתי לטובה מתחושת האחווה הישראלית, וכערבייה מה שמדאיג אותי שזה עצוב כל כך שבעולם הערבי אין את תחושת האחווה הזאת, לא מגבים האחד את השני מספיק, כי הפלסטינים הם במצב רע והערבים צריכים להיות אלה שיעזרו להם. זאת הייתה הפעם הראשונה שלי במזרח התיכון והלוואי שהייתי פוגשת עוד אנשים מהאיזור שידברו על הפרספקטיבה שלהם, אני חושבת שבמרוקו אנחנו מאוד מנותקים מהנושא (הפלסטיני-ישראלי)".

 

אביטל לייבוביץ', מנכ"לית AJC ישראל שמביאה את המשלחות האלה לישראל, אמרה: "הוועד היהודי-אמריקני מטיס לארץ במשך עשרות שנים משלחות של אנשי ממשל מכ-80 מדינות, במטרה להציג את הפנים האמיתיות של ישראל. פעמים רבות, המשתתפים במשלחות מציינים את הביקור בארץ באמצעותנו כ׳חוויה משנת חיים'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים