שתף קטע נבחר

חדקונית הדקל והקרב בין החקלאים לעיריית אילת

מגדלי התמרים חוששים שנטיעת עצי דקל בניגוד לחוק באילת, תגרום להתפשטות מזיק שיחסל את היבולים: "מסכנים את הגידולים". בעירייה מתעקשים כי פועלים בהתאם להנחיות משרד החקלאות

 

 

 

 

200 אלף עצי תמר בערבה נתונים בסכנה כיוון שעיריית אילת נטעה עצי דקל שלא כחוק, בניגוד לתקנות - ואף הביאה אותם לעיר בהחבא, דרך כביש 12, לפני חודשיים. כך טוענים חקלאים באזור, שחוששים מהתפשטותה של חדקונית הדקל, מזיק שמתפשט בקלות וגורם להכחדת העץ.

 

אמנון גרינברג, יו"ר פורום מגדלי התמרים בארץ, הסביר באולפן ynet כי אם מעבירים חוטרים או עצי תמר ממקום למקום, הם עלולים להביא עמם את המזיק: החדקונית מטילה את ביציה על הגזעים והזחלים חודרים פנימה. כדי למנוע מעבר שלה ממקום למקום תיקנו תקנות כבר לפני ארבע שנים ולא מאפשרים להביא חומר צמחי של תמרים ועצים לערבה.

 

הוא הסביר כי ענף התמרים הוא הבסיס הכלכלי העיקרי של יישובי הערבה הדרומית ובמידה רבה גם ביישובי ערבה תיכונה וצפונית. "התבססות חדקונית באילת שבחלק ניכר מהעצים לא בשליטת העירייה עלולה לגרום לנזקי גוף ורכוש בשל נפילת עצים וכן להתפשטות החדקונית למטעי התמרים בערבה ולמוטט בעקבות זה את ההתיישבות. החדקונית עלולה להגיע לעקבה, שבה ניטעו אלפי עצי תמר, ולמרות הניטור שמתקיים שם לגרום לשיבוש היחסים בין המדינות", כתב.

 

חידקונית הדקל (צילום: shutterstock)
חדקונית הדקל. סכנת התמוטטות של העץ(צילום: shutterstock)

 

פניית עורך דין ל עיריית אילת ()
פניית עורך הדין למשרד החקלאות
 

ואולם, לדבריו, עיריית אילת בעצמה הפרה את התקנות. "אם מישהו הפר את התקנות, וראו משאית עם עצי תמר בכבישי הערבה, היו שולחים את הפיקוח של משרד החקלאות ומחזירים אותם או משמידים אותם", אמר. "בתחילת פברואר הובאו לאילת עשרות עצי וושינגטוניה, שחדקונית הדקל אוהבת. כשאנשי משרד החקלאות גילו זאת הם הוציאו צו השמדה כדי להגן על חקלאי הערבה. אבל עיריית אילת לא השמידה את העצים. היא דווקא הביאה עוד 70 עצים כאלה מאזורים נגועים", אמר גרינברג.

  

"זה חמור ביותר כי זה מסכן את גידול התמרים בערבה הדרומית", הזהיר. "זו עיקר פרנסת היישובים באזורים האלה וגם בערבה התיכונה". עורכי דין מטעמם של החקלאים בערבה פנו למשרד החקלאות והזהירו מפני חומרת האיום. במשרד החקלאות מסרו כי הנושא בבדיקה

 

מעיריית אילת נמסר: "שתילת הדקלים בעיר לוותה על ידי אגרונום ואין בהם כל חשש למזיק זאת בהתאם לבדיקת אגרונום מחודש מרץ. הוא קבע כי העצים בריאים וללא סימני נגיעות. זאת ועוד, העצים נרכשו במשתלה שמגדלת בעצמה את הדקלים ופועלת בהתאם להנחיית משרד החקלאות ומבצעת ריסוס קבוע למניעה.

 

"אנו מצרים על האמירות חסרות האחריות של חבל אילות. באילת ישנם יותר מ-10,000 דקלים המטופלים במקצועיות רבה. זאת הסיבה כי באילת לא היו ואין מקרים של נגעים וחדקונית הדקל".

 

מהמועצה האזורית חבל אילות נמסר: "לפני כארבע שנים תוקנו תקנות הסגר, המסדירות נטיעת עצי תמר באילת, ללא חשש לחדקונית. לאחרונה, הובאו לעיר עצים שאינם עומדים בתקנות ואין דרך לדעת אם הם נגועים, או לא - עד שידביקו עצים נוספים. ברוח שיתוף הפעולה הצמוד הקיים כבר שנים רבות בין חבל אילות והעיר אילת, התכנסו הגורמים הרלוונטיים לדון בפתרון הבעיה, יחד עם משרד החקלאות ואנו מאמינים כי הנושא יבוא על פתרונו בהקדם. המכתב המתריע על הבעיה בפני משרד החקלאות נשלח כבר לפני כשבועיים ומאז חלה התקדמות משמעותית בנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חדקונית הדקל
צילום: shutterstock
מומלצים