שתף קטע נבחר

אירלנד תצביע על הפלות, הכנסייה כבר נכנעה

שלוש שנים אחרי שאישרה נישואים חד-מיניים עומדת אירלנד, עד לא מזמן מדינה קתולית אדוקה למדי, לבטל במשאל עם את חוקי ההפלות הנוקשים שלה. הכנסייה יודעת שהעם לא איתה, והחליטה שלא להתערב. "78% כאן קתולים, יותר מחצי תומכים בשינוי. יש פער בין הכנסייה למאמיניה"

אזרחי אירלנד ייצאו מחר (יום ו') להצביע במשאל עם היסטורי על הקלת החוקים הנוגעים להפלות במדינה. החוקים הקיימים בעניין באירלנד הם מהנוקשים ביותר בעולם, והדיון בהם מפלג את אירלנד, שעד לפני שנים לא רבות נודעה כמדינה קתולית שמרנית במיוחד. האיסור המוחלט על הפלות הוסר באירלנד כבר לפני חמש שנים, אבל הפלות עדיין מותרות במקרים חריגים בלבד – כאלה שבהם סכנה נשקפת לחיי האם.

אירלנד משאל עם הפלות (צילום: AFP)
"כשהוא בן 11 שבועות - הוא כבר אחד מאיתנו". שלט שתלו מתנגדי משאל העם(צילום: AFP)

אירלנד משאל עם הפלות (צילום: AFP)
מתנגדי ההפלות בהפגנת מחנה ה"לא". הכנסייה פוחדת להיכוות שוב(צילום: AFP)

בסקרים שפורסמו בתחילת השבוע עמד שיעור התומכים בהקלת החוקים על 56-52 אחוזים, ואילו שיעור המתנגדים למהלך עמד על 27-24 אחוזים. אם התומכים בשינוי אכן ינצחו במשאל העם, הדבר יאפשר לפרלמנט לקבוע חוקים חדשים. ממשלת המיעוט השולטת באירלנד כבר הציעה חוק חדש שלפיו אפשר יהיה לבצע הפלה בלי שום הגבלות עד לשבוע ה-12 של ההיריון. עם זאת הפוליטיקאים חלוקים בעניין, ואין ערובה לכך שההצעה הזו תאושר.

 

אתמול האשים ראש ממשלת אירלנד ליאו ורדקר את מתנגדי השינוי כי הם מנסים להונות מצביעים ולגרום להם לחשוב שהממשלה תוכל לשנות את החוק גם אם רוב המצביעים יצביעו "לא". פוליטיקאים הנמנים עם המחנה הזה טענו בימים האחרונים כי אם ההצעה לא תאושר במשאל העם, אפשר יהיה לשנות את החוקה כך שהיא תאפשר ביצוע הפלות במקרים כמו אונס, גילוי עריות או או פגמים קשים בעובר.

אירלנד משאל עם הפלות (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה מודאג מהונאות. תומכי השינוי קוראים להצביע "כן"(צילום: רויטרס)

אירלנד משאל עם הפלות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

דווקא הכנסייה באירלנד שומרת על פרופיל נמוך סביב משאל העם. רק אנשי כמורה מעטים התייצבו להפגנות של מחנה ה"לא", והתאחדות הכמרים הקתוליים של אירלנד הזהירה את הכנסיות שלא לתת במיסות במה למובילי הקמפיין נגד הפלות. "כמנהיגי התאחדות המורכבת מגברים לא נשואים שאין להם ילדים משלהם, אנחנו לא נמצאים בעמדה הטובה ביותר להטיף לעקרונותינו בעניין הזה", נכתב בהצהרת ההתאחדות בחודש שעבר.

 

בהצהרתה הדגישה הכנסייה כי היא מטיפה לשימור הזכות לחיים, אך הודתה כי "חיי האדם מסובכים, והם מזמנים מצבים שבמקרים רבים הם אפורים יותר מאשר מצבים של שחור ולבן, וזה מחייב אותנו לגלות רגישות ולהימנע משיפוטיות". ההתאחדות מייצגת יותר מ-1,000 כמרים קתולים באירלנד – כשליש מהכמרים בה.

 

לינדה הוגן, פרופסור לדת מקולג' טריניטי בדבלין, אומרת שהכנסייה קיבלה החלטה אסטרטגית להגביל את ההצהרות הרשמיות שלה בנושא בהתחשב בכך שעמדותיה לגביו כבר ידועות היטב. לדבריה ייתכן שהכנסייה למדה לקח ממשאל העם שבו הצביעו בשנת 2015 האירים בעד אישור נישואים חד-מיניים. במשאל ההוא הייתה הכנסייה מעורבת מאוד, ולדברי הוגן תוצאותיו היו קריאת השכמה לכנסייה.

אירלנד משאל עם הפלות (צילום: EPA)
"עובר בן 7 שבועות, רגעים לפני ההפלה". מאמצי השכנוע של מתנגדי השינוי(צילום: EPA)

אירלנד משאל עם הפלות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לפי מפקד האוכלוסין האחרון, מ-2016, כ-78% מהאירים מצהירים כי הם קתולים. "העובדה שלמחנה ה'כן' צפוי רוב של יותר מ-53% פירושה שיש הבדל בין מה שהכנסייה הקתולית מטיפה לו לבין מה שהקתולים מאמינים בו", אומרת הוגן.

 

בשל האיסור על הפלות ברוב המקרים באירלנד, אלפי נשים איריות נוסעות מדי שנה לאנגליה כדי לבצע שם את ההליך. הקמפיינים סביב משאל העם התנהלו בפרופיל גבוה, וברחובות אירלנד נתלו כרזות רבות והוצבו שלטי חוצות של שני המחנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שלט חוצות של מחנה ה"לא". זכות לחיים לכולם
צילום: AFP
מומלצים