שתף קטע נבחר

חולי אבולה ברחו מבי"ח, כומר התפלל ונדבק

החשש ממגפה באפריקה: ארגון הבריאות העולמי ו"רופאים ללא גבולות" נלחמים לא רק בנגיף עצמו - אלא גם באמונה שתפילות ירפאו אותו. 3 מטופלים ברחו באישון לילה מבית חולים לכנסייה, כומר שהתפלל עם חולה - נדבק ואושפז. מכלי סבון בכניסה לחנויות, תושבים נמנעים מלחיצות ידיים

בעיר הגדולה מבנדקה שברפובליקה הדמוקרטית של קונגו נמשך היום (שבת) מבצע החיסונים הראשון אי פעם נגד אבולה, בעקבות ההתפרצות המחודשת של הנגיף הקטלני, שמעוררת חשש כבד בארגון הבריאות העולמי. לפחות 35 מקרים ודאיים של הידבקות באבולה, בהם עשרה מקרי מוות, זוהו עד כה במדינה – אבל המספר האמיתי כנראה גבוה יותר.

 

כלי תקשורת במדינה מדווחים כי בין המטופלים שזוהו כחולים באבולה כומר קתולי. הוא נדבק בנגיף אחרי שהתפלל עם חולה אבולה אחר – חולה שבהמשך מת מהמחלה. הכומר הושם בהסגר וכעת הוא מקבל טיפול.

אבולה רופאים ללא גבולות הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (צילום: AFP)
"אנחנו לא יכולים להחזיק אנשים בכוח". ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו(צילום: AFP)

אבולה רופאים ללא גבולות הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (צילום: AFP)
מתפללים בכנסייה במנדבקה. "מברכים זה את זה במילים"(צילום: AFP)

באמצע השבוע דווח כי שלושה חולי אבולה ברחו מבית חולים במבנדקה והגיעו עם משפחותיהם להתפלל בכנסייה כשלצדם עוד 50 איש. בני משפחותיהם של החולים סייעו להם לברוח מבית החולים בשעת לילה. שניים מהחולים נמצאו אחר כך מתים והשלישי הוחזר לבית החולים והושם בבידוד. לא ברור אם הכומר שנדבק בנגיף בא במגע עם אחד משלושת החולים האלה או שמא היה זה חולה אחר.

 

כ-1.2 מיליון בני אדם גרים בעיר מבנדקה, והרשויות חששו כל העת שברגע שהנגיף יגיע אליה – יהיה קשה מאוד לעוצרו. ארגון הבריאות העולמי וארגון "רופאים ללא גבולות" הדגישו כי הם אינם יכולים להכריח מטופלים להישאר בבית החולים, אבל הביעו תקווה שמודעות גדולה יותר למחלה ולסיכוניה תשכנע אנשים להישמע להוראות הרופאים. "זה בית חולים, לא כלא. אנחנו לא יכולים לנעול את הכול", אמר הנרי גריי, ראש המשלחת של רופאים ללא גבולות למבנדקה.

אבולה רופאים ללא גבולות הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (צילום: EPA)
מכל סבון להיטהרות לפני הכניסה לבית עסק(צילום: EPA)

"זה מצער, אבל לא מפתיע", אמר דובר ארגון הבריאות העולמי טריק יסרביץ'. "טבעי שאנשים רוצים שיקיריהם יהיו בבית במה שעשויים להיות הרגעים האחרונים של חייהם".

 

כ-100 אנשי צוותים רפואיים חוסנו השבוע משום שהסיכון הנשקף להם גבוה במיוחד בשל הקרבה לחולים. ההידבקות בנגיף נעשית דרך נוזלי גוף של נשאיו, גם אלה שכבר מתו. מחרתיים יחל מבצע חיסון באזורי כפר מבודדים בצפון מערב המדינה.
אבולה רופאים ללא גבולות הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (צילום: EPA)
צוות רפואי המסייע למטופלים. מתמודד עם סיכון גבוה(צילום: EPA)
ראש מחלקת החירום של ארגון הבריאות העולמי אמר כי השבועות הקרובים קריטיים מאוד להשתלטות על הנגיף, ואם ההתפרצות תתרחב – יהיה קשה בהרבה לעצור אותו.

 

החשש מהמחלה משפיע על כל תחומי החיים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו. מבומבו רוז'ה, תושב העיר מבנדקה, נמנע מלחיצות ידיים עם חברים. כשהוא פוגש מכרים הוא מסתפק בקידה. "האבולה אינה סלחנית", הוא מסביר. "אנחנו מברכים אחד את השני במילים כדי לא להידבק".

 

מתקנים לרחיצת ידיים בסבון הוצבו בכניסה לבתי עסק כדי שאנשים יוכלו לשטוף אותן לפני שהם נכנסים. ירידה חדה חלה בכמויות הבשר הנמכרות בשווקים בעיר – כנראה בשל החשש שבשר נגוע ידביק בני אדם. "אנחנו פוחדים ממגפה. אנחנו לא יכולים לבוא במגע עם אנשים שמגיעים מבחוץ", אומר פקח הגבולות בולונגויי ג'ופטי, שתפקידו לדאוג לענייני הגיינה.

אבולה רופאים ללא גבולות הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (צילום: רויטרס)
ילדים מחכים להתחסן בבית ספר במבנדקה(צילום: רויטרס)

אבולה רופאים ללא גבולות הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (צילום: EPA)
הקאות, התייבשות ודימומים. אנשי סיוע רפואי ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו(צילום: EPA)

כפי שלימד המקרה של שלושת הבורחים מבית החולים, לא כולם משתכנעים שהנגיף מסוכן כל כך. בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס אמר בשבוע שעבר תושב העיר כי אין לו ספק שאת האבולה אפשר לרפא בעזרת תפילות.

 

לפני ארבע שנים הכריז ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום בינלאומי בעקבות התפרצות אבולה באפריקה, ההתפרצות הגדולה בהיסטוריה של נגיף זה. יותר מ-28 אלף בני אדם נדבקו אז בנגיף ויותר מ-11 אלף מתו. המגפה דעכה רק בתחילת 2016.

 

מחלת האבולה התגלתה לראשונה ב-1976 בשטח שבו קיימת היום הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. היא גורמת להקאות, התייבשות ודימום חיצוני. בין 70% ל-90% מהלוקים בה מתים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נגיף האבולה. חולים התפללו עם עוד עשרות
צילום: EPA
מומלצים