שתף קטע נבחר

סלובניה, ארץ הכוורנים, יוצאת להציל את הדבורים

כוורנות היא מסורת לאומית בסלובניה, ומספר הכוורנים לנפש בה גבוה פי 10 מבספרד – יצרנית הדבש הגדולה בעולם. איך תציל את הדבורים מהכחדה?

היה זה סלובני שכתב את המדריך המודרני הראשון לכוורנים, וכיום סלובניה מובילה את הניסיון להגביר את המודעות למצוקת הדבורים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

כוורנות היא מסורת לאומית מוערכת בסלובניה, וכוורות צבעוניות מעטרות בה שדות, יערות, גנים וגגות בתים בערים. אפשר גם להבחין בדבורים המסמלות חריצות על משקופי דלתות בסניפי בנק ובמוזיאונים וכעת אפילו על המטבע בערך של שני אירו שהנפיק הבנק המרכזי של המדינה כדי לציין את "יום הדבורה העולמי". יום הדבורה הראשון צוין בתחילת השבוע, והוא פרי יוזמה של סלובניה שזכתה לתמיכת האו"ם.

כוורות בסלובניה (צילום: AFP)
"הכוורנות טבועה בגנים שלנו". דבורים בסלובניה(צילום: AFP)
"כשאתה מתחיל לטפל בדבורים, זה כמו התמכרות", אומר בוציאן נוק, יו"ר התאחדות הכוורנים של סלובניה. משפחתו מתגאה בכמה דורות של כוורנים: "הכוורנות טבועה בגנים שלנו".

 

לפי הערכות, כ-10,000 בני אדם בסלובניה מחזיקים בכוורות אף שמדובר במדינה שבה חיים רק קצת יותר משני מיליון תושבים. פירוש הדבר שמספר הכוורנים לנפש בסלובניה גדול פי עשרה מבספרד, יצרנית הדבש הגדולה בעולם.

 

שורשי הרומן של מדינת האלפּים עם הדבורים נעוצים עוד במאה ה-18, כשהסלובני אנטון ינסה כתב את המדריך המודרני הראשון לכוורן. "אנטון ינסה הניח את היסודות לכוורנות, והם מחזיקים מעמד עד היום, למרות ההתקדמות הטכנולוגית", אומר נוק. "היה לו היגיון של חקלאי, ודבריו עמדו במבחן הזמן". 20 במאי נבחר כיום הדבורה העולמי משום שזהו יום הולדתו של ינסה.

כוורות בסלובניה (צילום: AFP)
ווגרינצ'יץ' והדבורים שלו. "זו אהבה יותר מכל דבר אחר"(צילום: AFP)

ינסה היה גם צייר והוא תרם למורשת הדבורים הסלובנית בהיבט נוסף – העיטור של לוחות כוורת ביצירות אומנות צבעוניות שבמרכזן עומדים שלל נושאים, מענייני דת לענייני יום-יום.

 

נוק מציין כי שמה של דבורת הדבש השנייה הכי נפוצה בעולם, הדבורה הקרניולית, מקורו בסלובניה. "הדבורה הקרניולית מזכירה מאוד את הסלובנים – צנועה וענווה", אומר קרל ווגרינצ'יץ', כוורן בן 69, בגנו בכפר מוקנה שבצפון-מזרח סלובניה.

 

בעברו של ווגרינצ'יץ' כבר 40 שנים של כוורנות: "זה עניין של אהבה יותר מכל דבר אחר", הוא מסביר. "כוורנות פירושה לגלות מחדש ידע שכבר היה לאבותינו אבל שכחנו במה שנקרא 'החיים המודרניים'". ווגרינצ'יץ' מגלה עניין פחות בכמות הדבש המיוצר ויותר בסגולות של "רפואת הדבורים", כלומר השימוש בדבורים ובמוצרים הקשורים אליהן כתרופות אלטרנטיביות.

כוורות בסלובניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אף שסלובניה מציגה דרכים חדשות לציין את מסורת הדבורים שלה, גם עליה לא פסחו המגמות שהביאו את האו"ם להזהיר כי לדבורים ולפרפרים נשקפת סכנת הכחדה.

 

דבורים עוזרות בהאבקה של 90% מהגידולים החשובים ביותר בעולם, אבל בשנים האחרונות רבות מהן מתות בשל "הפרעת התמוטטות המושבה", תופעה מסתורית הנגרמת כנראה לפחות בחלקה מחומרי הדברה.

 

לדבורים נשקפת סכנה גם מזיהום, ממחלות ומשינויי האקלים שקיצרו את האביב ואת הסתיו, העונות שבהן הדבורים פעילות במיוחד.

 

"נהיה חייבים להפחית את השימוש בחומרי הדברה", אומר נוק, אבל הוא מוסיף כי ההחלטה לציין את יום הדבורה העולמי מראה שהמודעות לחשיבות הדבורים גדלה. "יש בסיס לאופטימיות", הוא קובע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
יש דבורה גם על האירו. סלובניה
צילום: AFP
מומלצים