שתף קטע נבחר

נהגת לקוית שמיעה טורטרה - המדינה תפצה

טעות אנוש של מזכירות ביהמ"ש הובילה לזימון אישה לבדיקת רפואיות ולסיכון רישיון הנהיגה שלה. שופטת קבעה שהיא תפוצה ב-30 אלף שקל

בית משפט השלום בפתח תקווה קיבל לאחרונה תביעה של לקוית שמיעה שנגררה להליכים משפטיים בשל טעות של מזכירות בית המשפט, שהובילה לזימונה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים. "עברו על התובעת חמישה חודשים של התרוצצות מיותרת, טרדות וחששות בשל הסיכון הפוטנציאלי לרישיון הנהיגה שלה", כתבה השופטת ניצה מימון שעשוע וחייבה את המדינה לפצות אותה ב-30 אלף שקל.

 

הפרשה החלה בינואר 2015, כשהתובעת – מוגבלת בשמיעה ובעלת תו נכה – ביקשה מבית המשפט לעניינים מקומיים בתל אביב להישפט על דו"ח חניה שקיבלה. לאחר שנערך דיון בתיק הורה בית המשפט למזכירות להעביר את הפרוטוקול למשרד התחבורה. בשל טעות אנוש הועבר הפרוטוקול למכון הרפואי לבטיחות בדרכים והתובעת זומנה לבדיקות שלא לצורך.

 

מאחר שהבדיקות עלולות לסכן את רישיונה ניסתה התובעת ככל יכולתה לבטל את הזימון אך לא הצליחה: הפקידה במכון השיבה שאינה יכולה לבטל את ההזמנה, ומשרד הבריאות – שהמכון כפוף לו – סירב לסייע לה. היא פנתה לעזרת בית המשפט אולם שם נאמר לה שהזימון נמצא בסמכות משרד התחבורה ואין לבית המשפט אפשרות לבטלו. הנהגת לא התייאשה, ניסתה שוב לפנות לבית משפט השלום, לאחר מכן למחוזי, ולבסוף הגיעה אפילו לבית המשפט העליון, אך כל הערכאות דחו אותה.

 

לבסוף, אחרי חמישה חודשי התרוצצויות, הודתה היועצת המשפטית של משרד הבריאות שנעשתה טעות. בתביעה שהגישה הנהגת באוגוסט 2016 נגד הנהלת בתי המשפט, משרד הבריאות ועיריית תל אביב – היא דרשה פיצויים על עוגמת הנפש שנגרמה לה עקב ההתנהלות הרשלנית של השופטים, של המזכירה ושל משרד הבריאות.

 

המדינה והעירייה טענו שתיהן שהתקלה הראשונית נבעה מטעות אנוש שלא נחשבת לרשלנות. לגבי ההחלטות השיפוטיות האחרות נטען שהשופטים לא היו מוסמכים לבטל את הזימון מהמכון הרפואי, גם אם נבע מטעות. עוד לדבריהם, בהתאם לפסיקה עדכנית המדינה תימצא אחראית להחלטות שיפוטיות שגויות במקרים של זדון בלבד.

 

רשלנות רבתי

אבל פסק דין יוצא דופן של השופטת ניצה מימון שעשוע קבע שהייתה כאן רשלנות רצינית ביותר. משרד הבריאות, פסקה, התרשל בכך שזימן את התובעת לבדיקות ללא בסיס ולא נתן לה מענה ענייני בזמן אמת.

 

חמור מכך, היא מתחה ביקורת על הנהלת בתי המשפט וקבעה כי שרשרת ההחלטות שבמסגרתן דחו השופטים את התובעת בהסתמך על נימוקים פרוצדורליים בלבד נחשבת רשלנות רבתי של המערכת. "עברו על התובעת חמישה חודשים של התרוצצות מיותרת בין הערכאות המשפטיות ומשרד הבריאות, טרדות וחששות בשל הסיכון הפוטנציאלי לרישיון הנהיגה שלה, וללא ספק גם תחושות תסכול וכעס", כתבה.

 

לצד זאת קבעה השופטת מימון שעשוע שהעירייה פטורה מאחריות משום שבהקשר שלה מדובר היה בטעות תמימה של פקידת בית המשפט המקומי.

 

משכך הוטלה מלוא האחריות על המדינה שחויבה לפצות את הנהגת ב-30 אלף שקל על עוגמת הנפש שנגרמה לה, בתוספת כ-20 אלף שקל הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד על ההליכים המיותרים שנאלצה לנהל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
אילוסטרציה
צילום: shutterskock
עו"ד דוד אריכא
מומלצים